четверг, 23 октября 2008 07:08

Селяни не мають куди дівати картоплю

Селяни не мають куди дівати картоплю

Одноосібники та агрофірми Волині цьогоріч зібрали рекордний за останнє десятиліття врожай картоплі — майже 1 млн т. Тепер бідкаються: кому її збути? Із понеділка оптова ціна на кілограм бульби знизилася із 1,5 грн до 0,9 грн.

На ринках і стихійних базарах Волині торговці продають картоплю з вантажівок, причепів і прилавків. Селяни шукають покупців навіть на пероні залізничного вокзалу Луцька та Ковеля. За кілограм просять щонайбільше 1,2 грн. Перекупники ж намагаються збити ціну до 80 коп.

— Яка мені вигода, якщо собівартість кілограма не менше гривні? — скаржиться 40-річний Іван Пилипчик із села Забороль Луцького району. — За копійки не віддам — ліпше згодую свиням.

Господар засадив картоплею 50 соток городу. У вересні накопав майже 70 ц. Досі продав третину врожаю. Каже, що його картопля в попиті, бо з Луцького району. Покупці питають овочі з південних районів області. Картоплю з Каменя-Каширського, Ратнівського та Любешівського районів не беруть. Вона була в сирості й згодом гнитиме. Адже тамтешній урожай збирали на затоплених дощовою водою полях. Негода знищила посіви картоплі, завдавши збитків на 5 млн грн.

— Лише господарства втратили понад 40 гектарів посівів. Одноосібники досі не підрахували збитків, їх приблизно на 2–3 мільйони гривень, — говорить начальник обласного агроуправління Анатолій Аршулік, 54 роки. — Зливи припинилися, але вода досі стоїть у міжряддях, люди не можуть викопати врожаї.

Попри негоду, селяни Волинського Полісся накопали 600–700 тис. із загального мільйона тонн картоплі. Середня врожайність — 142 ц із га. В області картоплею засадили 67 тис. га. Агрофірми — 700 га. Решта — земля одноосібників і фермерів.

— Під наші хати приїздять фури з Криму, Донецької, Одеської й Луганської областей. Але беруть картоплю оптом по гривні, коли торік купували по 2–3 гривні, — розповідає 52-річна Олена Лобоза, жителька села Прилісне Маневицького району.

У селах Любешівського району, що межують із білоруським кордоном, селяни шикуються в черги до перекупників із сусідньої держави. Бізнесмени зметикували, що можна заробити на перевиробництві овочів. І намагалися скупляти кілограм за 80 коп. Дійшло до того, що невдоволені селяни прокололи шини у вантажівках перекупників.

— Вони кажуть, ніби наша картопля неякісна, несортова. А де ми візьмемо ліпшу? — бідкаються господарі.

На Волині і справді вироджується картопля, кажуть фахівці. Усе через скорочення посівних площ. Наприклад, 1990-го волинські колгоспи засаджували картоплею 32 тис. га. Нині — 700 га.

— Потрібно думати про якісне насіння, ретельний підбір сортів, дотримання технології вирощування, повноцінний захист від шкідників і хвороб, — зауважує директор Волинського інституту агровиробництва Віталій Пахольчук, 53 роки.

Тим господарникам, хто нині сподівається-таки продати увесь урожай, фахівці радять об"єднуватися в спілки.

— Настав час селянам кооперувати зусилля для вигідних продаж. Однак одноосібники насторожено ставляться до всього, що нагадує їм колгоспи, — додає Анатолій Аршулік.

Деякі волинські фермери об"єднуються й налагоджують збут в Івано-Франківській області, яка внаслідок липневої стихії втратила врожаї. У вівторок із Ратнівського та Ковельського районів до Прикарпаття вирушила колона вантажівок із 70 т картоплі. Частину врожаю продадуть, частину обміняють на путівки для селян у карпатські приватні бази відпочинку.

Сейчас вы читаете новость «Селяни не мають куди дівати картоплю». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі