четверг, 16 июля 2009 19:35

Риба загинула через шкідливі викиди на Волині

У річці Турія на Волині вже кілька років поспіль улітку масово гине риба. Тут водиться щука, карась, плотва. Річка протікає через райцентр Ковель, села Бахів, Гішин, Заріччя, Тойкут і впадає в Прип"ять.

— На річку ходимо і відпочивати, і рибу ловити, — розповідає жителька села Гішин 49-річна Світлана Гуль. — Десь 10 липня помітили, що вода знову стала каламутна, така біла, як молоко. На наступний день почався вже сморід. А потім і риба масово сплила.

Селяни пояснюють таке забруднення викидами в річку стоків місцевими заводами, дехто звинувачує молокозавод "Комо".

У державній екологічній інспекції кажуть, джерела викиду не встановлені.

— Це може бути несанкціонований скид з очисних споруд як промислового сектору, так і житлового, — говорить перший заступник начальника державної екологічної інспекції в області Олександр Ткачук, 49 років. — Через тривалі опади очисні споруди не справлялися з відтоками, уночі хтось міг відкрити стік у річку. Ми перевіряли і "Комо", перевищення допустимої норми отруйних речовин у каналізації в них немає.

В області створено комісію із залученням міліції та житлово-комунальних служб.

— Винних треба нарешті знайти та покарати, — продовжує Ткачук. — Адже торік на наше подання в прокуратуру справи не відкрили. Тонни дохлої риби попливли в Старовижівський і Ратнівський райони, органи влади навіть не зробили нічого, щоб затримати її.

Ветеринари знайшли в рибі хімічне отруєння, екологи у воді — біологічне забруднення, фекальні стоки. У воді була максимально низька концентрація кисню — 0,5%. Для життя риби потрібні 3–4%.

Сейчас вы читаете новость «Риба загинула через шкідливі викиди на Волині». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі