четверг, 24 декабря 2009 13:38

Мечислав Мокшицький запросив на Святвечір греко-католицького владику

 

12 тис. римо-католиків Львова відзначають 25 грудня Різдво Христове. Із митрополитом Львівським Мечиславом Мокшицьким, 48 років, спілкуємося у вівторок у приміщенні митрополії на вул. Винниченка, 32.

— Цьогорічне свято Божого народження виняткове. Будемо молитися, щоб усі вірні, осяяні Вифлеємською зіркою, з розумом вибрали нового президента.

Мечислав Мокшицький став митрополитом Львівським торік 22 листопада. До Львівської Архідієцезії належать Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська і Чернівецька області. До цього 12 років був особистим секретарем Папи Римського — Івана Павла II та Бенедикта XVI.

— Робота особистого секретаря неважка, але відповідальна, — каже. — Робочий день розпочинався о 6.30 і закінчувався о 21.00. Я здебільшого відповідав за канцелярські справи. Готував документи, листи, кореспонденцію, адресовані понтифіку. Часто супроводжував його в закордонних подорожах. Був під час щоденних приватних аудієнцій. Іван Павло ІІ був відкритим для всіх людей. Сьогоднішній Понтифік теж доброзичливий, тактовний, знаний богослов.


Розкажіть про вашу родину?

— Я мав щастя виховуватися у традиційній, християнській родині (Мечислав Мокшицький народився у присілку Майдан Лукавецький у Підкарпатському воєводстві в Польщі. — "ГПУ"). Нас, дітей, було шестеро в батьків. Щодня зранку і ввечері молилися, починаючи вже з 2 років. Батьки старалися виховувати нас у вірі.  Мама — домогосподарка, батько працював муляром. А окрім того, грав на органі в місцевому костелі. Я завжди любив бути близько храму. Дитиною двічі на тиждень вивчав релігію. Так із роками й усвідомив своє призначення.


У школі були улюблені предмети?

— Цікавився географією, історією, гуманітарними предметами. Проблеми мав із фізикою та математикою.


Чим займаються ваші сестри й брати?

— Вони живуть у Польщі. Старша сестра — вчителька, молодша економіст. Брат закінчив технікум, ремонтував телевізори. Інший — працює на кордоні, а наймолодший — міліціонер. Ми живемо всі окремо, але часто зустрічаємось в батьківській хаті.


Як проведете цьогоріч Святий Вечір?

— О шостій вечора розпочнеться святкове Богослужіння у кафедральному соборі. Запросили на нього губернатора Миколу Кмітя, голову обласної ради Мирослава Сеника, міського голову Андрія Садового. Попросили їх підготувати слово до вірних, аби виголосити його після служби. Потім у моєму помешканні відбудеться вечеря (Мокшицький живе у триповерховому особняку на вул. Самчука неподалік польського консульства. Його придбав попередник Мокшицького — кардинал Мар"ян Яворський. Будинок використовують і як робоче приміщення Львівської архідієцезії. — "ГПУ"). Сподіваюся, як і щороку, прийде греко-католицький владика Ігор Возняк. На столі будуть традиційні 12 страв, які приготуютьМонахині, — борщ із галушками, риба, кутя. Зранку на Різдво відправимо святкову літургію.


Дорікають, що взимку в кафедральному соборі дуже холодно.

— Ми не можемо встановити опалення, доки не будуть відреставровані дерев"яні вівтарі ХVI століття. Через перепад температур вони можуть зруйнуватися. За два роки реставраційні роботи будуть завершені — тоді візьмемося за обігрів приміщення.

Чи трапляються у Львові конфлікти між римо-католиками і представниками інших конфесій?

— Львів — місто, де завжди мирно співіснували греко-католики, римо-католики і вірмени. Ситуація не змінилася. Хоча є винятки. В містечку Комарно Городоцького району на Львівщині греко-католицький священик не захотів віддати нам латинський костел. Навіть приїжджала міліція, аби вигнати нас із храму. Зараз відправляємо на місцевому цвинтарі в поминальній каплиці. В Моршині Стрийського району Львівської області 1975 року радянська влада розвалила костел. Спільнота попросила дозволу звести на тому місці новий. Так там поставили пам"ятник. Попросили іншу ділянку, та греко-католики теж захотіли на тому місці будувати свій храм.

Наприкінці розмови митрополит читає з листка різдвяне привітання, написане польською мовою. Одразу перекладає українською.

— Українська мова гарна, але й складна водночас. Особливо важко з наголосами, — усміхається.

Сейчас вы читаете новость «Мечислав Мокшицький запросив на Святвечір греко-католицького владику». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі