четверг, 23 октября 2008 18:22

Львів"яни економлять на солодощах

Львів"яни економлять на солодощах

На Привокзальному ринку у Львові зросли ціни на яйця, сметану, майонез, крупи. Стабільно тримаються — на м"ясо, цукор.

Якщо в липні домашнє яйце коштувало 0,8–1 грн, то тепер — 2 грн. Фабричні можна купити по 0,75–0,85 грн. Пакет львівського майонезу "Провансаль" понад 3 грн. Літр домашньої сметани коштує не менше 25 грн.

— Я від сметани зараз практично відмовилася, дороге задоволення, — каже продавець Наталія Шабатура. Торгує олією, майонезом, чаями. — Перейшла на майонез. А взагалі інфляція для мене вигідна. Вищі ціни — більший прибуток.

Продавці солодощів кажуть, що покупців у них поменшало.

— Ні печиво, ні цукерки в ціні практично не зросли. Але купувати їх стали менше. Люди, видно, більше витрачають на найнеобхідніші товари. І вже економлять на ласощах, — розповідає Стефанія Дейнека, продавець кондитерських виробів.

Інфляція негативно позначилась і на ринку збуту м"яса.

— На базар купляти м"ясо йдуть одні пенсіонери, багаті їдуть у супермаркети, — пояснює м"ясник Василь Устинський. — Крім того, нас "глушить" польське м"ясо. А ще зараз з"явилися гриби, люди перейшли на них. Ціни в нас стабільні вже півроку. Шинка, наприклад, як була по 45 грн, так і лишилася.

Кілька пакетів круп кладе до сумки 68-річний Володимир Ковалевич.

— По мені інфляція особливо не вдарила, бо маю добру пенсію, — каже він. — Але в останні місяці відчуваю її щодня. Кожних вихідних приходжу на базар — і все нові ціни. Наприклад, постійно купую каву "Якобз". Так за два тижні вона подорожчала на дві гривні.

Ковалевич — доктор геолого-мінералогічних наук, професор. Продовжує працювати в Інституті геології. Щомісяця отримує пенсію та зарплату — 5 тис. грн. Не економить. Але від деяких продуктів таки відмовився.

— Ми із дружиною просто оголосили бойкот продавцям молока. У сметану додають бозна-що, масло давно втратило смак. А ціни на ці продукти ростуть мало не щодня! — каже.

Ольга Музика приїхала до Львова із 10-річним сином із Городка. Взяла із собою півзарплати — 500 грн.

— І все страчу, а ще ж місяць до наступної. Купила малому туфлі за 150 грн. Решта на дорогу та продукти. Купила пачку рису і гречки. Буду мати на місяць до супів. Каші тепер не готую — не наваришся того плову із такими цінами. М"яса не купую, мама із села передає кури. Якби батьки продуктами не допомагали, не знаю, як би жили.



Область потребує інвестицій


— За темпами інфляції Львівщина в хвості ніколи не була, — розповідає доктор економічних наук Ростислав Слав"юк, 49 років. — В області практично немає інвестиційно привабливих галузей. Єдине, що в нас є, це сільське господарство. А воно в запущеному стані. Я їздив по Україні, рівень оброблення земель у Львівській області найнижчий. Відповідно, Львівщина відстає у виробництві, товари завозяться. Відбувається автоматичне зростання цін на 30–40 відсотків.

Експерт прогнозує, що із грудня знову зростуть ціни на овочі та фрукти. Саме в цей період закінчуються власні запаси, починається імпорт.

— Єдиний вихід для нас — пустити інвестиції. Якщо вітчизняні інвестори не дають ради, це мають бути інвестори із Польщі чи інших країн. У Рівненській, Волинській, Тернопільській областях інфляція тому менша, що в них густота інвесторів значно вища. На минулому інвестиційному форумі група експертів провідних світових компаній на чолі із колишнім прем"єр-міністром Канади Кімом Кемпбеллом була просто вражена тим, наскільки мало інвесторів у Львові, — каже Ростислав Слав"юк.

За два місяці яйця подорожчали на 17 відсотків

За темпами збільшення цін Львівщина посідає п"яте місце в країні. Протягом дев"яти місяців 2008 року зростання цін у регіоні становило 118,2%, повідомляє обласне управління статистики.

Найбільше зросли тарифи на житлово-комунальні послуги. На гарячу воду — на 56%, центральне опалення — 17%, природний газ —14%, каналізацію — 8%, водопостачання —  4%.

На 37% подорожчало перебування в гуртожитках.

Значно підвищилася плата за навчання. У вищих навчальних закладах — на 43%, середніх — на 23%.

Вартість бензину, порівняно з вереснем, зменшилася на 6%. Із листопада очікують подорожчання проїзду у трамваях та тролейбусах міста.

Продукти харчування, порівняно з серпнем, подорожчали на 0,6%. Найбільше зросли в ціні яйця — 17%, молоко, кисломолочна продукція — 3%, риба, овочі — на 2%. Ціни на м"ясо не змінилися, на птицю знизилися на 4%.

На Львівщині торговельні надбавки подекуди сягають понад 62%. За даними обласної інспекції з контролю за цінами, у 81,2% перевірених підприємств виявили факти порушення державної дисципліни цін.

Сейчас вы читаете новость «Львів"яни економлять на солодощах». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі