четвер, 23 жовтня 2008 18:22

Львів"яни економлять на солодощах

Львів"яни економлять на солодощах

На Привокзальному ринку у Львові зросли ціни на яйця, сметану, майонез, крупи. Стабільно тримаються — на м"ясо, цукор.

Якщо в липні домашнє яйце коштувало 0,8–1 грн, то тепер — 2 грн. Фабричні можна купити по 0,75–0,85 грн. Пакет львівського майонезу "Провансаль" понад 3 грн. Літр домашньої сметани коштує не менше 25 грн.

— Я від сметани зараз практично відмовилася, дороге задоволення, — каже продавець Наталія Шабатура. Торгує олією, майонезом, чаями. — Перейшла на майонез. А взагалі інфляція для мене вигідна. Вищі ціни — більший прибуток.

Продавці солодощів кажуть, що покупців у них поменшало.

— Ні печиво, ні цукерки в ціні практично не зросли. Але купувати їх стали менше. Люди, видно, більше витрачають на найнеобхідніші товари. І вже економлять на ласощах, — розповідає Стефанія Дейнека, продавець кондитерських виробів.

Інфляція негативно позначилась і на ринку збуту м"яса.

— На базар купляти м"ясо йдуть одні пенсіонери, багаті їдуть у супермаркети, — пояснює м"ясник Василь Устинський. — Крім того, нас "глушить" польське м"ясо. А ще зараз з"явилися гриби, люди перейшли на них. Ціни в нас стабільні вже півроку. Шинка, наприклад, як була по 45 грн, так і лишилася.

Кілька пакетів круп кладе до сумки 68-річний Володимир Ковалевич.

— По мені інфляція особливо не вдарила, бо маю добру пенсію, — каже він. — Але в останні місяці відчуваю її щодня. Кожних вихідних приходжу на базар — і все нові ціни. Наприклад, постійно купую каву "Якобз". Так за два тижні вона подорожчала на дві гривні.

Ковалевич — доктор геолого-мінералогічних наук, професор. Продовжує працювати в Інституті геології. Щомісяця отримує пенсію та зарплату — 5 тис. грн. Не економить. Але від деяких продуктів таки відмовився.

— Ми із дружиною просто оголосили бойкот продавцям молока. У сметану додають бозна-що, масло давно втратило смак. А ціни на ці продукти ростуть мало не щодня! — каже.

Ольга Музика приїхала до Львова із 10-річним сином із Городка. Взяла із собою півзарплати — 500 грн.

— І все страчу, а ще ж місяць до наступної. Купила малому туфлі за 150 грн. Решта на дорогу та продукти. Купила пачку рису і гречки. Буду мати на місяць до супів. Каші тепер не готую — не наваришся того плову із такими цінами. М"яса не купую, мама із села передає кури. Якби батьки продуктами не допомагали, не знаю, як би жили.



Область потребує інвестицій


— За темпами інфляції Львівщина в хвості ніколи не була, — розповідає доктор економічних наук Ростислав Слав"юк, 49 років. — В області практично немає інвестиційно привабливих галузей. Єдине, що в нас є, це сільське господарство. А воно в запущеному стані. Я їздив по Україні, рівень оброблення земель у Львівській області найнижчий. Відповідно, Львівщина відстає у виробництві, товари завозяться. Відбувається автоматичне зростання цін на 30–40 відсотків.

Експерт прогнозує, що із грудня знову зростуть ціни на овочі та фрукти. Саме в цей період закінчуються власні запаси, починається імпорт.

— Єдиний вихід для нас — пустити інвестиції. Якщо вітчизняні інвестори не дають ради, це мають бути інвестори із Польщі чи інших країн. У Рівненській, Волинській, Тернопільській областях інфляція тому менша, що в них густота інвесторів значно вища. На минулому інвестиційному форумі група експертів провідних світових компаній на чолі із колишнім прем"єр-міністром Канади Кімом Кемпбеллом була просто вражена тим, наскільки мало інвесторів у Львові, — каже Ростислав Слав"юк.

За два місяці яйця подорожчали на 17 відсотків

За темпами збільшення цін Львівщина посідає п"яте місце в країні. Протягом дев"яти місяців 2008 року зростання цін у регіоні становило 118,2%, повідомляє обласне управління статистики.

Найбільше зросли тарифи на житлово-комунальні послуги. На гарячу воду — на 56%, центральне опалення — 17%, природний газ —14%, каналізацію — 8%, водопостачання —  4%.

На 37% подорожчало перебування в гуртожитках.

Значно підвищилася плата за навчання. У вищих навчальних закладах — на 43%, середніх — на 23%.

Вартість бензину, порівняно з вереснем, зменшилася на 6%. Із листопада очікують подорожчання проїзду у трамваях та тролейбусах міста.

Продукти харчування, порівняно з серпнем, подорожчали на 0,6%. Найбільше зросли в ціні яйця — 17%, молоко, кисломолочна продукція — 3%, риба, овочі — на 2%. Ціни на м"ясо не змінилися, на птицю знизилися на 4%.

На Львівщині торговельні надбавки подекуди сягають понад 62%. За даними обласної інспекції з контролю за цінами, у 81,2% перевірених підприємств виявили факти порушення державної дисципліни цін.

Зараз ви читаєте новину «Львів"яни економлять на солодощах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі