четверг, 24 декабря 2009 13:00

Ялинки з лісгоспу продаватимуть по 14 гривень

— Цього року ми підготували для продажу 39 тисяч ялинок. Це достатньо, аби забезпечити потреби людей. Але за новорічним атрибутом і далі полюють  браконьєри. Уже на сьогодні ми вилучили майже 4 тисячі незаконно зрізаних ялинок, — розповідає Михайло Бойчук, 47 років, заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Де найчастіше незаконно вирубують ялинки?

— У Косівському районі. Тут люди чогось думають, що ліс належить їм. Зараз у тому регіоні працюють найбільше рейдових груп — і міліція, і працівники лісового господарства. На дорогах уже стоять спеціальні пости, перевіряють вантажні машини зі смереками, вимагають документи на них. Були такі випадки, що приватні підприємці із Косівського району самі виготовляли і видавали незаконні документи людям на перевезення і реалізацію ялинок.

Який штраф передбачений для браконьєрів?

— За кожне зрубане дерево — 154 гривні — не залежно, якої висоти ялинка.

Для багатьох жителів віддалених гірських сіл продаж ялинок є чи не єдиним способом заробітку. Можливо, є якась певна кількість дерев, яку їм можна зрізати?

— Наше законодавство не дозволяє самовільної рубки — ні 20, ні двох, ні однієї ялинки. Звичайно, якщо людина піде до лісу і зріже собі дерево на Новий рік — це не такий страшний злочин. Але коли ідуть і одну попри одну ріжуть, а потім везуть на продаж і збувають за втроє більшу ціну — це вже мародерство.

Скільки має коштувати ялинка перед Новим роком?

— Цього року, уже з 24 грудня, лісівники збуватимуть ялинки на ринках із вантажівок, на яких буде напис "Державне підприємство лісового господарства". Кожен охочий зможе собі там придбати дерево. Метрові ялинки продаватимемо по 12 гривень, висотою 1,5 метри і вищі — по 14. Щоправда, державні ялинки часто скуповують перекупники і збувають їх у кілька разів дорожче. В усіх ялинкових продавців вимагатимемо документи на реалізацію. По містах і селах районів наші працівники проводять роз"яснювальні роботи. Доводять до відома людей, що вони також можуть звернутися в найближче лісництво і їм випишуть ялинки. Підійдіть, заплатіть і будете мати смереку, яку захочете.

У нашому регіоні щороку зрізують по 40–50 тисяч ялинок. Чи не призводить це до природних катаклізмів, зокрема, повеней?

— Європейські вчені визнали, що не те, що вирубка ялинок, навіть вирубка лісу на повені не впливає. 1,5 метрова смерека, яку ми зрізуємо, росте 8–10 років. Але вже таке деревце біля себе має по чотири вирослих метрових ялинок. Зрубавши дерево, ми не лишаємо голого місця, там уже наступного року буде нове. Але зрізувати ялинки треба на певній відстані одну від одної. А не все підряд, як це роблять браконьєри. Категорично заборонено різати білу ялицю, зрубувати можна тільки смереки.

Сейчас вы читаете новость «Ялинки з лісгоспу продаватимуть по 14 гривень». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі