среда, 27 января 2010 11:39

Ікони захищають охоронними сповіщувачами

Ікони захищають охоронними сповіщувачами

Настоятель храму Пресвятої Богородиці з Тернопільщини отець Володимир планує оснастити храм охоронною системою.

- Влітку позаминулого року у Іванівській області Росії було здійснено декілька серйозних пограбувань храмів. Про це я читав у православній пресі. На початку липня пограбували Троїцьких храм у селі Острельцово. Невідомі перекусили сигналізацію, вийняли скло, розрізали решітку й викрали 13 дуже цінних і шанованих парафіянами ікон і книг. Такі випадки періодично трапляються і в Україні, проте грабіжництва у Іванівській області були, здається, наймассовішими. Я хочу відгородити від крадіїв і наш храм, тому звернувся за консультацію у охоронну фірму. У нас є досить цінні ікони, і не хотілося б, щоб вони були втрачені людством назавжди, - каже панотець.

Відомо, що настоятель пограбованого храму у селі Острельцово Александр Карелін виконував усі рекомендації, пов"язані з охороною церковних цінностей: у храмі була встановлена сигналізація. Підчас грабіжництва вона спрацювала, і на мобільний настоятеля поступив сигнал. Той прибув у храм через 5 хвилин, але автомобіль із грабіжниками вже від"їжджав.

- Якщо б замість простої дротової сигналізації у церкві було встановлено більш надійні охоронні системи, цих прикростей можна було б уникнути, - коментує проблему працівник охоронної фірми Олександр Струк, 31 рік. - Я б порадив поставити охоронний датчик , який ще називають сповіщувачем. Таке обладнання допомагає виявляти потенційно небезпечні ситуації заздалегідь. Є датчики, які виявляють людину у приміщенні чи на території завдяки інфрачервоному променю. Непроханий гість випадково розриває промінь між передавачем та приймачем, і система спрацьовує. Схожа дія у магнітного сповіщувача, тільки тут грабіжник розмикає магнітний детектор і магніт. А от датчик розбитого скла спрацьовує на звук удару будь-яким предметом по склу. Найкращий варіант - це комбінований сповіщувач, який поєднує датчик руху із датчиком розбитого скла.

Зазвичай охоронні сповіщувачі встановлюють разом із пожежними. Димові пожежні сповіщувачі постійно вимірюють кількість диму у приміщенні. Якщо прозорість повітря через дим змінюється, сповіщувач сигналить. На кухнях і у приміщеннях для паління, де задимлення не загрожує пожежею, ставлять теплові сповіщувачі. Щоправда, вони попереджують про пожежу, коли у приміщенні вже щось зайнялося.

- Для захисту квартир, офісів, будинків раджу встановити бездротову сигналізацію. Територію, яку необхідно охороняти, обладнують сигнальними датчиками. Вони підключені до радіоканалу. Якщо грабіжники потрапляють у приміщення, на запрограмовані телефонні номери поступає виклик: смс чи дзвінок. Одночасно можуть умикатися сирени, голосові повідомлення, а також поперемінні яскраві спалахи, - каже охоронець.

Тим, кому сигналізація не по кишені, можуть трохи підвищити свою безпеку завдяки домофону. Жителі багатоквартирних будинків зазвичай обирають більш дешеві аудіодомофони.

- Завдяки ним стороння людина не зможе потрапити усередину будинку. Вартість таких домофонів починається від $28. Якщо її поділити на кількість квартир у під"їзд, ціна не буде завеликою навіть для малозабезпечених сімей. Для офісів і приватних будинків більше підійдуть відеодомофони. Їх можна встановити і у міській квартирі, якщо перед нею є простір, додатково відгороджений металічними дверми. Завдяки відодомофону власник може не лише чути, а й бачити того, хто стоїть біля входу у приміщення, - каже консультант інтернет-магазину "Цезар".

Сейчас вы читаете новость «Ікони захищають охоронними сповіщувачами ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі