суббота, 12 ноября 2011 12:44
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Янукович не хоче залучати нових людей до Верховного суду

Цілком ймовірно, що голова Конституційного суду України Анатолій Головін очолить Верховний суд. Тоді на його місце призначать Олександра Пасенюка. Не дарма ж відбулося таке швидке його призначення у Верховній Раді суддею КСУ минулого тижня. Це явний сигнал про пересування Головіна. Існує потреба повернення Верховному суду належного статусу. Минулого року судова реформа "обкарнала" його повноваження. Тому треба врахувати критику всередині країни та із Заходу, а також кадрову ситуацію в суді. Відповідно виникає проблема його підконтрольності. Віктор Янукович не дуже хоче залучати туди нових людей. Він ставить на своїх, але не просто людей із Партії регіонів, які свого часу допомагали йому стати президентом. А на тих, хто близькі до родини. Журналісти їх вже називають "любі друзі президента". Тут питання в тому, щоб людина була керована саме президентом. Тому відбувається не оновлення, а ротація перевірених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасенюка обрали суддею КС, не зважаючи на незаконно кинуті бюлетені

Для Головіна це призначення є з політичної точки зору переміщенням. Президент сказав, що треба, є необхідність, тому буде реалізована така комбінація. В Конституційному суді більш комфортно, затишно та безпечно. Хоча, з іншого боку, судді КСУ постійно перебувають у ротації. Термін перебування на чолі суду обмежений. Тому Головін все одно через деякий час пішов би. А у голови Верховного суду більший термін повноважень. Плюс, ще є другий термін. Це вигідний варіант. У нас ще не було такої людини, яка би очолювала і Конституційний, і Верховний суди. Я такого не пам'ятаю. Можливо, це гріє амбіції Головіна.

Нинішній голова Верховного суду Василь Онопенко – людина досить гнучка, яка не забуває про свій інтерес. Якби я був його радником, то не радив би зараз відчайдушно боротися за посаду, інтригувати і тому подібне. Тому що за нинішньої влади це занадто ризиковано. Якщо ти опозиціонер за духом, то в тебе немає іншого виходу, як боротися. Ти цю дорогу вже обрав, і не боїшся політичних конфліктів. А для людей типу Онопенка, які бачать інтерес саме у владі, зараз інша ситуація. Він це відчув по історії зі своєю родиною. Тому йти на новий конфлікт не варто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко назвав кандидата на посаду судді КС "підтоптаним пенсіонером"

Якщо Онопенко буде діяти раціонально, то може для себе щось виторгувати. У нього є вплив на окремих суддів Верховного суду. Там є багато ображених на те, що їх минулого року понизили у статусі. Тому може бути певний компроміс. Йому просто на пальцях пояснять: "Не будеш нам протидіяти, отримаєш певні гарантії безпеки". Не виключно, що він повернеться в політику. Такий досвід у нього був. Тому може знайти собі затишний мажоритарний округ і спробувати позмагатися за депутатський мандат. Або просто піде на достатньо комфортний відпочинок чи буде займатися бізнесом. Варіанти є, але вони не будуть пов'язані із судовою владою.

Сейчас вы читаете новость «Янукович не хоче залучати нових людей до Верховного суду». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі