четверг, 14 апреля 2011 13:42

З Ліппі Україна здобуде прихильність арбітрів

 

21 квітня на засіданні виконавчого комітету Федерації футболу України мають назвати ім'я головного тренера національної команди, яка гратиме у фінальній частині Євро-2012

До фінальної частини чемпіонату Євро-2012 залишається трохи більше року. Відсутність  повноцінного тренера національної команди - прорахунок керівника українського футболу Григорія Суркіса. Отто Рехаґель працював із Грецією три роки, перш ніж зробити команду чемпіоном континенту - завдання, яке поставлене перед Україною на домашньому Євро.

Проте час назад не повернеш, а ситуацію треба виправляти. З найменшими втратами з неї можна вийти, якщо запросити до керма команди фахівця найвищого калібру. Завдяки досвіду він зможе "відіграти" часові втрати. Здатен буде за рік заглибитися і розв'язати проблеми, для вирішення яких менш маститим тренерам знадобиться більший період.

Для запрошення Марчело Ліппі є кілька причин. Перша: італієць приголомшливо програв Кубок світу-2010, але має бажання реваншуватися, інакше оголосив би про завершення професійної кар'єри. Відповідно - Ліппі мотивований. Так, як Джованні Трапаттоні, який у 1970-х і 1980 роках виграв безліч титулів, провалився з Італією на Кубку світу-2002, зате зараз успішно працює з посередньою збірною Ірландії.

Друга причина: тренер національної команди - професія тонка. Успіхи на клубному рівні не гарантують перемог зі збірною. Приклади італійця Капелло та голландця ван Гааля доводять це. А Ліппі спромігся досягти найвищого результату з національною командою також.

Можливий варіант: Блохін - головний тренер, Калитвинцев - помічник. З Маркевичем у нього непогано виходило

Третя: такі фахівці топ-класу, як німець Йоахім Льов чи англієць Рой Годжсон, успішні в роботі зі збірними, нині зайняті. Ліппі ж безробітний і домовитися з ним легше. Григорій Суркіс теж має бути зацікавлений у такому варіанті, бо елітний тренер убезпечить його від критики у разі невдачі на Євро.

- Запрошення Ліппі підвищить інтерес до збірної України, і без того значний у зв'язку з домашнім Євро-2012, - каже "Країні" колишній наставник збірних СРСР та Росії Анатолій Бишовець, 64 роки. - Зрозуміло, що приїзд не просто представника однієї з найкращих тренерських шкіл світу, а її "зірки" збагатить новим досвідом українських футболістів, тренерів і функціонерів. Так, як це відбулося в Росії, коли її очолював голландець Ґус Хіддінк. А головне - з Ліппі Україна отримає прихильність арбітрів. Судді не тільки не вбиватимуть команду, яку очолює наставник чемпіонів світу, а і тлумачитимуть суперечливі епізоді на користь його команди.

Григорій Суркіс визнав факт переговорів із Ліппі, але зауважив: вони завершені через внутрішній конфлікт у нашому футболі. Якщо так, то обирати доведеться з-поміж вітчизняних фахівців.

Перша кандидатура - 42-річний Юрій Калитвинцев. Із вересня 2010-го він працює з командою як виконуючий обов'язки головного тренера. 30 березня мав позбутися літер "в" і "о", але Україна програла Італії. Суркісу після цього було незручно оголошувати Калитвинцева повноцінним наставником.

Ставка на нього - це ризик. Однак на Євро-2012 життя не закінчується. Ми можемо не дійти до півфіналу та фіналу. Але для подальших успіхів важливо отримати змужнілого тренера - у професійному таланті колишнього капітана збірної ніхто не сумнівається.

Є інші молоді наставники, готові не скаржитися на відсутність талантів, а працювати 24 години на добу - Юрій Максимов, Олександр Яковенко, Сергій Ковалець, Олександр Головко. Це - ще один шлях для Суркіса-старшого.

Третій - повернути найуспішнішого тренера збірної Олега Блохіна. З амбіціями, харизмою у нього все гаразд. Проте Блохін не любить визнавати свої помилки і, не виключено, застряв у 2006 році, коли вивів Україну до чвертьфіналу Кубка світу.

- Не можу сказати нічого поганого ні про Калитвинцева, ні про Блохіна, - зауважує Бишовець. - Це питання вибору, і зробити його належить Григорію Суркісу. Вибору не тільки професійного, а й морального. Не виключаю варіант створення тренерського дуету. Блохін - головний, Калитвинцев - помічник. З Маркевичем у нього непогано виходило. Співробітництво припинилося тільки через клубну приналежність Маркевича, а Блохін такої не має.

 

Сейчас вы читаете новость «З Ліппі Україна здобуде прихильність арбітрів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі