четверг, 29 июля 2010 12:02

"Обчистила навіть бар - 20 пляшок коньяку й віскі, які я п'ять років збирав"

 

У нападника дніпропетровського "Дніпра" й національної збірної України з футболу 25-річного Євгена Селезньова півтора року тому пограбували квартиру в Донецьку. Помешкання футболіста розташоване на першому поверсі. Грабіжники вночі виламали решітки на вікнах. Сусіди кажуть, що нічого не помітили.

- Офіційно не повідомляли, чи знайшли грабіжника. Але в міліції сказали, нібито спіймали. Речей мені, звісно, ніхто не повернув. Мабуть, злочинці їх продали давно.

Дізнався про пограбування, коли приїхав із Барселони. Заходжу до квартири - і шок. А дружина в цей час відпочивала за кордоном. Усе було догори дригом. Таке враження, ніби смерч пронісся. Винесли речі дружини: шубу, сукні, діаманти, годинник. Побутову техніку не чіпали. Забрали найцінніше - медаль за Суперкубок-2008.


Наприкінці лютого у Львові пограбували помешкання майстра спорту з вільної боротьби 28-річного Андрія Стадника, срібного призера Олімпійських ігор-2008 у Пекіні. Квартира - на третьому поверсі. Андрій із дружиною Марічкою були в цей час на тренуваннях у Кончі-Заспі під Києвом.

- Винесли все, що можна було винести. Особливо жалко дві олімпійські нагороди - мою срібну медаль і бронзову дружини. Забрали золоті прикраси Марічки, шубу, дублянки, сукні, кросівки, побутову техніку, великий плазмовий телевізор, навіть нові борцівки забрали. Про те, що нашу квартиру обікрали, ми два дні не знали. Зателефонував товариш і сказав. А йому про це сусід повідомив, - розповідає спортсмен. - Чесно кажучи, я одразу не зрозумів, у чому справа. А потім таке зло взяло! Увечері того ж дня відпросився в тренерів і виїхав до Львова.

У квартирі все шкереберть. Шафи перевернуті. Матраци, подушки розшиті. Таке враження, що злодії не спішили нікуди.

Міліціонери кажуть, що нас грабували вночі. Просвердлили дрилем дірку з мій кулак і вибили двері. У своїй квартирі я чую все, що робиться на першому чи п'ятому поверхах, бо в нас перекриття в будинку панельне. А сусіди, як завжди, нічого не чули. Більше того, міліціонерам сказали, що не знають, хто тут живе, що ми просто орендуємо помешкання.

У квартирі був сейф, але його відчинили. Забрали звідти пристрій для відстрілу гумовими кулями "Форт-12 СМ", 3500 доларів і другий комплект ключів від Mazd'и. Її теж украли, бо стояла біля будинку.

Обчистили навіть бар. Винесли 20 пляшок коньяку й віскі, які я п'ять років колекціонував. Витримка у деяких була понад 30 років. Одну пляшку купував за 800 євро.

Думаю, діяли по наводці. Крадіїв не знайшли. Мабуть, і не шукали. Страхова ледь повернула третину вартості машини. Сигналізації не було. І зараз не встановлювали, бо вже нічого красти.


У 36-річного співака Олега Михайлюти, який виступає під псевдонімом Фагот, обікрали столичну квартиру 2006 року:

- Поїхали в Крим, там знімали кліп. Повернувся - усе догори дригом, вікна відчинені на балкон. Квартира знаходиться на останньому дев'ятому поверсі. Грабіжники взяли велику трубу. Міцно прив'язали, і по ній із даху спустилися. Балкони взагалі ніхто не чіпав, просто я, мабуть, забув їх зачинити. Або навчилися непомітно відкривати. У цій квартирі я не жив. Вона наче музей групи "Танок на Майдані Конго". Зносили туди нагороди, статуетки та грамоти. Коштовних речей не було, і грабіжники взяли тільки статуетки, на яких написано "золота". Наївні, думають, що артистам золото дарують. Грошей також не було. Забрали плеєр і відеомагнітофон. Крадіїв, звичайно, не знайшли.



Популярні способи проникнення крадіїв до квартир:

1. Злам серцевини замка. Це пов'язано з тим, що на ринку часто продають низькоякісний товар. Серцевину замка виготовляють переважно із силуміну, який легко ламається.

2. Вільний доступ. Люди виходять до магазина, забуваючи зачинити двері. Грабіжник бере те, що лежить зверху, та йде. У Києві за перше півріччя 2010 року з 2000 квартирних крадіжок таких випадків було 632 (третина).

3. Проникнення через вікно. Навіть найдорожчі металопластикові вікна відчиняються за допомогою викрутки чи монтировки.


Найнебезпечніші поверхи - перший та другий. На другий поверх злодії потрапляють через балкон, по газовій трубі або з козирка над входом до під'їзду. Потрібно ставити решітки. Останнім часом перестали залазити через вікна на останні поверхи.


 

Категорії квартирних крадіїв:

1. Добре організована гастрольна група з двох-трьох осіб. Це, як правило, вихідці з Кавказу. В одному місті працюють не більше тижня. Знімають дешеву квартиру, купують за довіреністю старий непримітний автомобіль. До вибору об'єкта пограбування ставляться дуже серйозно. Перевіряють, чи є сигналізація, вивчають режим життя господарів, які стосунки із сусідами, наявність собаки. Буває, що помічають на вулиці дорогу машину, а потім простежують, де живе власник. Окрім грошей беруть золото, коштовності, ноутбуки, фотоапарати, мобільні телефони.

2. Злодії, які діють спонтанно. Придивляються до квартир, куди легше потрапити. Наприклад, бачать незачинене вікно. Вони менше перебирають порівняно з першою категорією.

3. Наркомани. Беруть усе підряд - навіть відкриті парфуми, взуття, одяг.



 

На що крадії звертають увагу, коли обирають жертву:

дорогі двері,

показники споживання електроенергії - заможна родина не економить,

супутникова антена,

кондиціонер,

металопластикові вікна.

Куди збувають:

таксистам,

у ломбарди,

на ринки.

Типовий крадій:

Худорлявий безробітній до 30 років, неодружений, із незакінченою середньою освітою.

Що перестали красти:

телевізори,

відеомагнітофони,

пральні машини,

холодильники.

Що робити, якщо застали в квартирі грабіжника:

не заходити в помешкання,

обдзвонити й зібрати сусідів,

викликати міліцію.

Якщо крадій тікає, не слід намагатися зупинити його власноруч або кричати: "Стійте! Віддайте!" Потрібно бігти за ним на відстані 30 - 100 м і з мобільного викликати міліцію, сповіщати  де перебуваєте.

Як зрозуміти, що вас збираються пограбувати:

Біля квартири валяються сірники, нитки. Їх кріплять між дверима й одвірком, щоб перевірити, чи заходили до помешкання, і визначити, чи є хтось удома.

Дзвінки на домашній телефон від незнайомих людей.

Незнайомці біля будинку, що приділяють вам багато уваги.

Хтось кидає камінці у вікна.

Підготувати матеріал допоміг заступник керівника ЦГЗ МВС у Києві, колишній оперативний працівник Володимир ДМИТРЕНКО, 42 роки.


Способи захисту від злодіїв:

1. Сигналізація. Її можна встановити лише на період відпустки. Дає майже 100-відсоткову гарантію від пограбування. Представники охоронної фірми приїжджають за 3-4 хвилини після сигналу на пульт управління. Для відлякування крадіїв буває достатньо встановити над дверима індикатор, який імітує наявність сигналізації в квартирі.

2. Собака. У 90% випадків грабіжник не полізе в таке помешкання. Тварина піднімає зайвий шум.

3. Подвійні двері хорошої якості. Перші мають бути металеві, другі - дерев'яні або пластикові. На кожні краще поставити по два замки - сувального типу під ключ "метелик" та "англійський". Виготовити відмичку до них найскладніше. На замки треба встановити металеві броненакладки гвинтами до середини. Інакше крадії можуть їх демонтувати.

4. Уважна консьєржка. Але для організованої групи це не є перепоною.

5. Електромагнітний замок на вході до під'їзду. Але за умови, що його мешканці не будуть впускати незнайомців.


 

Коли найчастіше грабують:

Із другої половини квітня до першої половини жовтня

У неділю, понеділок, вівторок, четвер

Пік - із 13.00 до 15.00



 

21123 кримінальні справи, пов'язані з квартирними крадіжками, було порушено в Україні в першому півріччі 2010 року. Це на 72,1% більше, ніж за аналогічний період 2009 року. З них:

12348 - розкрили;

6783 - не розкрили.

Регіони, де квартири грабують найчастіше, - АР Крим, Дніпропетровська, Донецька, Луганська та Одеська області, місто Київ

Найбільше пограбувань помешкань відбувається на околицях, у нових мікрорайонах, де не встигли встановити електромагнітні замки на двері, немає консьєржів, а також поблизу залізничних вокзалів

2000 кримінальних справ, пов'язаних із квартирними крадіжками, було порушено в Києві в першому півріччі 2010 року. Це на 20% більше, ніж на аналогічний період 2009 року. З них:

1126 - розкрили

874 - не розкрили

За півроку затримали три організовані групи, що скоїли понад 100 крадіжок.

Серед затриманих:

92 - приїжджі з інших регіонів України або з країн СНД

62 - раніше судимі

52 - жінки

17 - неповнолітні

Частіше грабували квартири в Солом'янському, Святошинському, Дніпровському, Оболонському районах

Сейчас вы читаете новость «"Обчистила навіть бар - 20 пляшок коньяку й віскі, які я п'ять років збирав"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі