четверг, 22 апреля 2010 18:28

"Металіст" невдовзі потіснить "Динамо" або "Шахтар"

 

Кілька тижнів тому колишній головний тренер київського "Арсеналу" Олександр Заваров, 48 років, отримав нову посаду. Він призначений радником Бориса Колеснікова, віце-прем"єр-міністра з питань Євро-2012.

"Країна" зателефонувала Заварову й попросила прокоментувати останні події в українському футболі.

У чемпіонаті з року в рік за перше місце борються два клуби. Не набридла вам така ситуація?

- Ну, набридла. Але, по-перше, що можу зробити? По-друге, погляньте на "Металіст". На мою думку, харківська команда наближається до двох ґрандів і невдовзі потіснить когось із них. А "Динамо" та "Шахтар" виграють за рахунок бюджетів. Це головне.

Так, власник "Шахтаря" Рінат Ахметов - найбагатша людина країни. Але господарі "Дніпра" й "Металіста" - Ігор Коломойський та Олександр Ярославський - заможніші за братів Суркісів, яким належить "Динамо".

- Я чужі гроші не рахую. Судячи з усього, в "Дніпра" просто не все виходить. Наприклад, помилково запросили футболістів. Для чого їм Алсідес? Талановитий гравець, але характер важкий.

Падіння "Дніпра" почалося з відставки Олега Протасова. Він - європейська людина. І підхід до гравців був відповідним - демократичним. Результату це не дало. То чи можна з українськими футболістами працювати за європейськими мірками?

- Не можна, а треба. І тільки так - не інакше. Уже не в Радянському Союзі живемо. Гравці теж мають розуміти такий тренерський підхід, а не працювати з-під палиці. Інакше нічого у футболі не досягнуть. Говорю це не як теоретик - сам пограв і тут, і на Заході. Тренер "Шахтаря" Луческу працював у Італії, Туреччині. Не думаю, що він ображає гравців на тренуваннях. Сьомін відродив київське "Динамо", а на диктатора не схожий. Розкрив Алієва. Чому? Тому що довіряє футболісту, й той це розуміє. А кому сподобається, якщо тренер посилає гравця куди подалі?

Так що Протасов правий. І звільнили його не тому, що тренер поганий. Просто програв швейцарській "Беліццоні". Буває. Поступився б мадридському "Реалу" - ніхто й слова не сказав би.

Але на Луческу також скаржаться. Колишній футболіст "Шахтаря" Євген Бредун розповідав, що той дозволяє бразильцям на тренуваннях усе. А українцям одразу докоряє, якщо ті жорстко проти легіонерів у підкат ідуть.

- Бредун не потрапляв до складу. І шукав виправдань. А Луческу довів, що бере фахових бразильців. Вони й "Шахтареві" користь приносять, і гроші клуб за них отримує, продаючи   Брандао, Елано, Матузалем. "Динамо" таким похвалитися не може.

Коли я працював у "Арсеналі", судді відібрали у команди 10 очок

Так що бразильці українському футболу потрібні. І ліміт потрібен. Але такий, як є (на полі одночасно має перебувати не менше чотирьох українських футболістів. - "Країна"). Робити його жорсткішим не треба.

"Динамо" також продає. Нехай і не бразильців. Алієв пішов до "Локомотиву" за непогані гроші - 8 мільйонів доларів.

- Можливо, гроші й непогані. Але я, наприклад, від футболіста такого рівня не відмовлявся й не продавав би. Подивіться на його штрафні.

А не замало - одні штрафні? Ваш попередник у "Ювентусі" Мішель Платіні теж їх чудово виконував, але тричі поспіль брав "Золотий м"яч" не тільки ж за штрафні.

- Звичайно. Але я все одно не віддавав би Алієва - хоча б тому, що він українець. В умовах ліміту на іноземців - необхідний гравець.

Чемпіонат України закінчується. Хто для вас став відкриттям?

- Львівські "Карпати" як команда. Серед гравців - півзахисник "Дніпра" Коноплянка. Різкий, технічний, сам може епізод вирішити.

Ви грали й жили у Франції, де народ заповнює стадіони. А місцеві телеканали платять великі гроші за право показувати матчі національного чемпіонату. Чи можливо таке в Україні?

- Цілком. Тільки якщо державу до ладу привести. І більшість громадян заживе нормальним заможним цивілізованим життям. По-друге, команди мають подавати достойний продукт глядачам. Тиждень тому грали "Карпати" - "Шахтар". Повний стадіон, інтрига до кінця матчу. А що робити купці людей у Борисполі, де "Таврія" розриває "Арсенал"? Кому цікавий матч, який закінчується 6:1? Який телерейтинг може бути в нього?

А суддівство? Вітчизняних арбітрів постійно критикують.

- А що, незаслужено? Коли я працював у "Арсеналі", судді відібрали в команди 10 очок.

Власник "Металіста" Олександр Ярославський пов"язує низьку якість роботи арбітрів із тиском на них президента Федерації футболу Григорія Суркіса. Мовляв, той має відношення до "Динамо" й тягне клуб угору за допомогою арбітрів, убиваючи український футбол. Згодні з оцінкою Ярославського?

- Так. Якщо людина судить і одночасно працює в Федерації футболу або на київське "Динамо", то про яку неупередженість можна говорити? Ляльковик може провести матч так, як захоче.

Де вихід?

- У створенні незалежного комітету арбітрів. Нехай його очолюють лікарі, адвокати. Люди, які себе поважають і мають вплив у суспільстві. Я не кажу, що Суркіса треба знімати з посади президента Федерації футболу. Але послабити вплив цієї організації на суддівство необхідно.


"Я винце пив, їв і розпитував Платіні"


З"явилася інформація, що Заваров виступає посередником у переговорах Ріната Ахметова та Бориса Колеснікова з президентом УЄФА Мішелем Платіні. Нібито Ахметов та Колесніков хочуть відставки Григорія Суркіса з посади президента ФФУ й через Заварова просять Платіні не втручатися. Зустріч Платіні, Заварова, Ахметова та Колеснікова відбулася 7 квітня у донецькому готелі "Донбас Палас"

Ахметов та Колесніков хочуть відставки Суркіса з посади президента Федерації футболу

- Я знаю Мішеля Платіні 25 років, - розповідає Заваров. - Правда, це не означає, що ми дружимо та якісь справи плануємо. Це виключено. Цілковито ділові стосунки. Хоча моя дружина товаришує з Крістель Платіні. Коли Мішель приїжджав в Україну інспектувати хід підготовки до Євро-2012, ФФУ запросила мене, як його знайомого, виконувати роль весільного генерала. Сидів за столом, їв, винце пив. Питав у Платіні, як сім"я, як справи? Він був відвертим, казав, що для проведення Євро ми робимо недостатньо, попереджав. Тепер я - офіційна особа, посередник. Маю літати до Швейцарії час від часу, де УЄФА квартирує, й доповідати, як у нас ідуть справи.

На запитання про зустріч четвірки у "Донбас-Паласі" Заваров підтверджує, що вона була. Але від подальшої конкретики ухиляється:

- Я з багатьма зустрічаюся нині. Як офіційна особа з питань Євро-2012.

Сейчас вы читаете новость «"Металіст" невдовзі потіснить "Динамо" або "Шахтар"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі