четверг, 05 августа 2010 12:04

"Це ж я розпорола їй пузо! Це ми покарали свиней"

9 серпня 1969-го в особняку кінорежисера Романа Поланського на Сьєло-драйв у Лос-Анджелесі відбувалася звичайна вечірка. Господар перебував на зйомках у Лондоні. 26-річна дружина Поланського, акторка Шерон Тейт, була на дев'ятому місяці вагітності. Розмовляла з власником салонів краси Джеєм Себрінґом. Під впливом наркотиків на дивані лежав приятель режисера Віктор Фріковскі. Донька "кавового короля" Ебіґейл Фолґер гортала книжку...

Зранку всіх їх знайшли мертвими. Фріковскі лежав на газоні з 13 проломами черепа та 51 слідом від ударів ножем. На тілі Фолґер нарахували 21 колоту рану. Шерон Тейт була вся порізана, із розпореним животом. Ненароджена дитина лежала поруч. На стіні кров'ю було написано "Свині!".

За три місяці розслідування не зрушило з місця. Допоміг випадок. Колишня секретарка на прізвище Ґрехем сиділа в лос-анджелеській в'язниці за крадіжку. Одного дня вона попросила зустрічі з начальником тюрми, мовляв, знає щось важливе. З'ясувалося, до її камери за дрібний злочин підсадили якусь Сюзанну Аткінс. Із новою сусідкою заговорили про вбивство Шерон Тейт.

- Так, це ж я розпорола їй пузо! - заявила та. - Це ми покарали свиней - я та мої друзі...

Аткінс належала до секти "Сім'я" Чарльза Менсона, якого послідовники вважали водночас Ісусом і сатаною. Сімох членів "Сім'ї" разом із Менсоном засудили до страти в газовій камері. 1972-го Верховний суд пом'якшив вирок до пожиттєвого ув'язнення. Аткінс померла 24 вересня 2009-го від раку мозку. У тюрмі вона стала християнкою. Решта членів секти сидять у каліфорнійських в'язницях.


Кошового Сірка сучасники вважали "превеликим колдуном"

 

"Преставився від цього життя в своїй пасіці Грушовці, похворівши певний час, славний кошовий отаман Іван Сірко, - записав у своєму "Літописі" Самійло Величко про смерть кошового отамана 11 серпня 1680 року. - Поховано його знаменито, з превеликою гарматною й мушкетною стрільбою і з великим жалем всього Низового війська".

Сірко у віці понад 70 ще готувався до чергового походу на Крим. На Січі, яка тоді була на острові Чортомлик, занедужав. Поїхав до свого хутора Грушівки - сучасне село Солонянського району на Дніпропетровщині - за 10 верст від табору. Там і помер.

Сірка "за християнським звичаєм поховали з набожним церковним обрядом при коші на полі". Згодом тут постало село Капулівка тепер Нікопольського району Дніпропетровської області. "Висипали над ним значну могилу й поставили на ній кам'яного хреста із належним написом його імені та справ", - продовжує Величко.

На першому могильному хресті Івана Сірка був напис "Хто буде сім років перед Великоднем виносити по три заполи на мою могилу, то буде мати таку силу, як я, і знатиме стільки, скільки я". Кошового Сірка сучасники вважали "превеликим колдуном" - характерником. За переказами, запорожці в мертвого Сірка відрізали праву руку та, йдучи в бій, виставляли перед собою. Перемога тоді нібито завжди була на їхньому боці.


 



15 серпня 1959 року: один із залів терапевтичного відділення клініки Харківського стоматологічного інституту

фото: ЦДКФФА України імені Пшеничного


 

178 пасажирів

загинули 11 серпня 1979 року над Дніпродзержинськом після зіткнення двох літаків Ту-134А компанії "Аерофлот". Катастрофа сталася з провини диспетчерів. Згодом їм присудили по 15 років. В одному з лайнерів, що летів рейсом Ташкент - Мінськ, на гру з білоруським "Динамо" летіли 17 футболістів узбецького "Пахтакора". Утретє в історії в повітрі загинув цілий клуб. Доти розбивалися літаки з італійськими командами Torino  та Manchester United.


 

Англійський хірург Джозеф Лістер 12 серпня 1865 року вперше використав карболову кислоту, або фенол, для знезараження інструментів, місць навколо ран та рук лікарів. До цього вони навмисно вдягали найстаріші сюртуки. Не змінювали їх цілий рік. Що бруднішою й товщою була кірка на одязі, то краще: це свідчило, як багато операцій провів хірург. Нововведення Джозефа Лістера - згодом його назвуть "батьком антисептики" - знизило післяопераційну смертність утричі.


Генсек ЦК КПРС Юрій Андропов 15 серпня 1983-го зустрівся з ветеранами партії. Попросив їх висловитися щодо корупції в державі. Й отримав настанову "не ліберальничати з тими, хто не про загальну справу думає, а тільки про особистий добробут".

- Це ми вам обіцяємо, - відповів Андропов.

Ця зустріч стала його останньою публічною акцією. Менш ніж через півроку генсек помер після відмови нирок. Останні місяці життя керував країною з палати Кремлівської лікарні.


Під час битви з басками в ущелині Ронсеваль на сучасному іспансько-французькому кордоні 15 серпня 778-го загинув франкський маркграф Бретані Ґруотландус. Через 300 років написали епос "Пісня про Роланда", у якому він став еталоном лицаря, що бореться проти маврів-мусульман. Насправді ж у Ронсевальській ущелині того дня сталася дрібна сутичка з місцевими басками-християнами. Вони напали на армію Карла Великого, який тікав з Іспанії, та захопили його обоз.

Сейчас вы читаете новость «"Це ж я розпорола їй пузо! Це ми покарали свиней"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі