четверг, 08 июля 2010 16:21

"Я вбила одну людину, щоб урятувати сто тисяч"

24-річна Шарлотта де Корде д'Армон, французька дворянка, 13 липня 1793 року заколола Жана-Поля Марата - одного з призвідників якобінського терору часів Великої французької революції.

Прибувши до Парижа з провінції, Шарлотта надіслала Маратові листа. Пообіцяла повідомити щось важливе. Той погодився зустрітися. Дорогою  Шарлотта купила в крамниці столового ножа.

Марат страждав чи то від сифілісу, чи то від псоріазу, тому багато часу сидів у ванні з теплою водою. Складав там свої памфлети. У ванні Шалотта де Корде і встромила в нього ножа.

- Я вбила одну людину, щоб урятувати сто тисяч, - заявила вона на суді.

17 липня 1793 року їй відрубали голову на гільйотині.

 



Відкриття першого Діснейленду висвітлював Рональд Рейґан

- Усіх, хто прийшов у це щасливе місце - ласкаво просимо! - цими словами американський мультиплікатор Волт Дісней у неділю, 17 липня 1955 року, розпочав презентацію першого у світі Діснейленду.

Казкове містечко, населене героями його мультфільмів, відкрили в Анахаймі, штат Каліфорнія, на південь від Лос-Анджелеса. По телебаченню йшла пряма трансляція із церемонії. Вів її актор Рональд Рейґан - майбутній президент США.

Сталося кілька конфузів. Запросили 11 тис. осіб - голлівудських зірок, політиків, журналістів. Та з'явилася маса підроблених квитків, під парком розваг зібралося понад 28 тис. людей. Презентація "Діснейленду" збіглася зі страйком місцевих сантехніків. У казковому містечку забракло води. Дісней мусив вирішити, що запустити - фонтани або туалети. Вибрав друге. Гості все одно нарікали: тоді стояла страшна спека: + 38°C. Через усі ці проблеми "король мультиплікації" згодом назвав день відкриття свого дітища  "Чорною неділею".

 



Засновник ісламу Пророк Магомет 16 липня 622 року з групою  послідовників перебрався з рідної Мекки до Медіни. Нині обидва міста розташовані на території Саудівської Аравії. Причина - гоніння за нове віровчення. Від дати цього переселення (арабською хіджра - "втеча") ведеться початок мусульманського літочислення.

Через епідемію чуми королівським указом від 16 липня 1439 року в Англії заборонили будь-які поцілунки. У моду ввійшли інші способи привітання: реверанси, помахування капелюхом і поклони.

12 липня 1754 року на засіданні Санкт-Петербурзької академії наук Михайло Ломоносов продемонстрував діючу модель літального апарата - прототип сучасного гелікоптера. У протоколі засідання зафіксували, що "высокочтимый советник Ломоносов показал изобретенную им машину, называемую им воздухобежной, которая должна употребляться для того, чтобы с помощью крыльев подниматься в верхние слои воздуха". Гвинт моделі приводився в рух "силой пружины, какой обычно снабжают часы".


17 липня 1919-го в Кам'янці-Подільському, де тоді перебував український уряд, головний отаман Симон Петлюра зустрівся з делегацією єврейського населення. Зокрема, обговорили причини погромів в Україні. Єврейській людності висунуто вимогу не підтримувати більшовиків.

 


 

 

15 липня 1410 року Тевтонський орден програв битву під селом Ґрюнвальд у Пруссії, нині в північно-східній Польщі (литовською - Жальґіріс). На його боці було 27 тис. війська - хрестоносців і лицарів-найманців з усієї Європи. На протилежному - 39 тис. об'єднаних сил Королівства Польського та Великого князівства Литовського. На полі бою полягло близько третини тевтонської армії, загинуло майже все керівництво Ордена й великий маґістр Ульріх фон Юнґінґен. Далі король польський Владислав Ягайло й великий князь литовський Вітовт почали облогу тевтонської столиці Мальборка. Але тривала вона недовго й закінчилася нічим: ополченці, що переважали у польсько-литовсько-українсько-білоруському війську, поспішали додому, бо починалися жнива.

Гравюра битви під Ґрюнвальдом із "Хроніки всього світу" Мартина Бєльського, 1554 рік
джерело: lietuva1000.lt


 

 

"Про заходи з упорядкування діяльності вокально-інструментальних ансамблів, підвищення ідейно-художнього рівня їхнього репертуару"

 

Таке розпорядження 14 липня 1984 року видало Міністерство культури СРСР. Належало посилити контроль за музикою в будинках відпочинку, на танцмайданчиках, у ресторанах. Також передбачалось вжити суворих заходів до "малохудожніх" колективів на кшталт "Аквариума", "Кино", "ДДТ", "Наутилусов" (саме так було написано). З метою боротьби з буржуазною ідеологією рекомендувалося заборонити публічне програвання музики й розповсюдження книг і плакатів, що популяризують західні групи. Далі йшов перелік із 75 позицій. Зокрема, Iron Maiden, AC/DC, Sex Pistols, Black Sabbath, Duran-Duran




 

199 854 глядачі

 

зібралися 16 липня 1950 року на стадіоні "Маракана" в бразильському місті Ріо-де-Жанейро на фінальному матчі Кубка світу з футболу. Цей рекорд не побитий і досі. Збірна Уругваю виграла в господарів із рахунком 2:1

Сейчас вы читаете новость «"Я вбила одну людину, щоб урятувати сто тисяч"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі