среда, 16 января 2013 17:42

Пиляла майже три місяці, через це стався серцевий напад

57-річний Василь Горбачук із міста Хмільник Вінницької області ніколи не одружувався:

– Жінки дуже агресивні та владні істоти, любого мужика доведуть до могили. Мій дід був тричі жонатий, помер у 60. Через своїх дружин постійно нервував. Завжди казав: "Жінки, як зміюки, їдять чоловіків зсередини".

Я вперше почав зустрічатися з дівчиною у 17 років, відразу після випускного. Закохався з головою в рудоволосу Мар'яну. Вона була дуже ­заводна, дружелюбна, вступати нікуди не планувала, її батько прилаштував торгувати в магазині. Перший дурний учинок зробив саме ­через неї. Мав вступати у політех та перед самим екзаменом поїхали відпочивати на природу. Напився й не пішов на іспит, довелося рік пропрацювати вантажником на базарі. Через те добряче підірвав спину. Із Мар'яною швидко розлучилися, бо їй від мене треба були тільки ­гроші й увага.

Закінчив Одеське морське училище, ­побував у Туреччині, Греції, Болгарії, Румунії. ­Дівок було дуже багато, з більшістю лише зай­малися любов'ю. Удруге закохався в 36. Вже перестав плавати – через травму руки, працював на заводі у Вінниці. Вертався додому і побачив маленьку скоцюрблену дівчину на лавочці в парку – руденька, коротко стрижена, з дуже незвичайним лицем. Виявилось, що вагітна, зізналася батькам, а вони вигнали з дому. Я приютив її, тоді жив у комуналці. ­Дівчину звали Людмила. Вона відігрілась і давай командувати. То принеси, то подай, то купи. Приходжу якось додому, а вона затіяла ремонт, повиносила геть усе з кімнати. Мої вудочки, крючки повикидала, назвала їх непотребом. Старі улюблені футболки теж знайшов у смітті.

Якось купив костюм, а Людмила давай на мене нападати, що я до жінок зібрався інших. Пиляла майже три місяці, через це в мене стався серцевий напад. У лікарні пробув місяць. Думаю, ну нє, так діло не піде: ти ще не родила, а вже таке витворяєш. А як родиш, то взагалі доведеться в петлю лізти. Спровадив її.

Мій товариш Володя Скальний одружився в 27 років. Зараз йому 60. Ходить із двома палицями. Жінка довела. Ми з ним сусіди по дачі. Цього літа дивлюся – Володя рачки стоїть на бараболі. Сонце пече, йому погано, але картоплю має досапати, інакше дружина не розмовлятиме. У Скального троє дітей. Збудував три будинки, щоб було куди їм іти. Через те в нього вилізла грижа, кілька разів вилітали диски у спині, має проблеми з нирками і травленням.

У мого сусіда Ігоря Баранчука на роботі були неприємності. Начальник хотів його звільнити. Він два тижні ходив, як труп. Боявся своїй Нельці розказати. Тільки коли знайшов іншу роботу – зізнався. Отак у всьому: є проб­лема – чоловік має її вирішити сам.

Торік похоронив друга Ігоря Власюка. Теж жінка довела. Пам'ятаю, як позатого літа зібралися з ним на полювання. Вже склали  речі, виїхали за місто. Дзвонить його жінка. І давай катати істерику, мовляв обіцяв до мами поїхати. Бачу, він аж бордовий став. І що? Ми – на полювання, а він – до тещі. За місяць помер раптово від серцевого нападу.

У 40 мама вирішила женити мене. На дачу запросила трьох дочок своїх знайомих. І давай їх вихваляти. Але всі були не в моєму смаку. Мені подобаються руді, коротко стрижені, невисокого зросту з маленькими грудьми. ­Бажано, щоб не балакучі й покладисті.

Востаннє прожив із жінкою три місяці. З того часу минуло сім років. Вона прийшла до мене сама. Того року померла моя мама, на поминках Ніна підійшла до мене, попросилася підтримати. Просто привезла свої речі і стала в мене жити. Якось зустрів знайомого, а він давай мене вітати. Мовляв, що я одружився. Кажу, це не так, Ніна просто підтримує. А він очі зробив здорові. Каже, як не одружувався? То чого ж Ніна квартиру мамину на себе оформляє? Прибіг додому, знайшов документи на квартиру. Дивлюся – майже все робиться на її ім'я. А внизу довіреність, підписана мною, що я не заперечую. Виганяв її так, що бачила половина Хмільника.

Завдяки тому, що не був одружений, зміг присвятити життя собі. Маю дві машини, хорошу квартиру, побував у всіх столицях Європи. Помітив, що коли в мене нема жінки, я не хворію. Цього року хочу поїхати в Африку, вже зібрав майже повну суму. Житло перепишу на дітей свого брата, але їм про це не скажу, бо чекатимуть моєї смерті.

"Війну перейшла, ­переселення, грабували мене два рази – то трохи ­з'їло серце і душу. Але я собі ­думала тоді – треба вижити. Головне, що берегло здоров'я – у сім'ї спокій був. Тато з мамою ніколи не сварилися, у мене з чоловіком вибухів не було. Діти питають: як то сусіди можуть сваритися на всю вулицю, а ви – ні? Якщо незгода: пішли на ґанок, поговорили по совісті, але без криків. Як рознервувало щось, іди холодної води попий або помолися. Так мене мама навчила"

Катерина МОТОВИЛЯК, 94 роки. Живе в Тернополі. 50 років прожила у шлюбі з землевпорядником Володимиром. Він помер 18 років тому від ускладнення застуди

 

1999 людей, яким виповнилося 100 років, жили в Україні на початку 2012-го, зокрема 1583 жінки та 416 чоловіків

"Жінки – більш цінна стать, тому що вони визначають чисельність потомства. А чоловіки створені, щоб знаходити нове, для еволюції. Часто запитують: чи буде добре, якщо оберемо президентом жінку? Жінки краще зберігають те, що існує, а чоловіки краще змінюють. Тому, якщо у нас прекрасні умови і ми хочемо їх зберегти, це краще зробить жінка-­президент. А якщо треба зміни, то потрібен чоловік, причому лівша"

Віген ГЕОДАКЯН, доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту проблем екології та еволюції Російської академії наук

 

Сейчас вы читаете новость «Пиляла майже три місяці, через це стався серцевий напад». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі