четверг, 09 июня 2011 15:34

Підводний човен

"Будзьма ведаць свой род, шалёны народ, беларускі народ!" - закликає приспів із мультика "Будьмо білорусами". Стислу версію їхньої історії від виникнення світу начитали репом і презентували наприкінці травня. У стрічці змішані стьоб, легенди й різкі оцінки. "У Могильові в битві завзятій, сім тисяч полягло окупантів. Яких окупантів? Ну цих. Зі Сходу, представників братнього російського народу".

За тиждень кількість переглядів на YouTube перевалила за сотню тисяч. Із приспіву зробили рингтон для мобільного.

У нас є подібний проект - "Моя країна - Україна". Мультсеріал розповідає про українські міста, села й місцини. Більшість серій зліплені з пластиліну. Та головна відмінність від білоруського мультика - наш дуже складно побачити. Його не можна викладати в інтернет, показувати на заходах із платним входом. Керівник проекту Степан Коваль і сценарист Сашко Лірник демонструють його на фестивалях. Щоразу просять не піратствувати, бо проект ще не завершили.

Колись мені потрапив до рук диск із "Моєю країною". Мала повернути його власникам. Не втрималася й злила мультик собі на комп'ютер. Показую тільки найближчим, переписувати не даю. Сина попередила не викладати в мережу. Він пхикнув:

- Це ж не нове відео з котиками.

Але один ролик про Кривий Ріг чого вартий. Виявляється, завод "Криворіжсталь" - це підводний човен у степах України. Козак Іван Ждан відламав у чорта ріг і заснував місто. Нечисті помстилися - украли жінок і майно. Довелося винайти перший у світі козацький підводний човен, аби повернути своє з пекла.

Нічого, уже почалася фестивальна пора. Треба дивитися, де буде Сашко Лірник.

Сейчас вы читаете новость «Підводний човен». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі