среда, 12 июня 2013 18:01

Пасажири пішки йтимуть до свого літака

Субота, 8 червня, 17.55

Громадська активістка 27-річна Таміла Ташева заходить у столичний кінотеатр "Жовтень". ­Разом із керівником кримськотатарського телеканалу АТР вішають банер перед входом у зал "Гегемон". На темній розтяжці зображений чоловік між двома залізничними вагонами. За годину відбудеться прем'єра стрічки "Хайтарма" – про виселення кримських татар радянською владою 1944 року. Час від часу кияни підходять до кас і викуповують заброньовані квитки. Їх ціна від 80 до 240 гривень.

– Фільм дуже складний, плакала. Я – кримська татарка. Та багато моїх друзів-українців теж не могли стримати сльози. І Ада Роговцева вийшла у сльозах, – каже Таміла Ташева після перегляду. Фільм тривав 90 хвилин – Неможливо спокійно дивитися на екран, де показують дідусів, яких заганяють в ешелони. Або сцену, в якій батько головного героя піднімає келих за воїнів Червоної армії й Сталіна. У цю ніч кримських татар виселятимуть. Я народилася у Таджикистані. Батьки добре заробляли, мали двоповерховий будинок. Усе одно повернулися до Криму, щойно це стало можливо.

– Амет-Хан Султан – це реальна людина. Був героєм Радянського Союзу, асом-винищувачем. Він захищає Батьківщину. А вона зраджує його, називаючи кримських татар колабораціоністами і депортує родину, – розповідає режисер стрічки й виконавець головної ролі ­Ахтем ­Сеїтаблаєв

А в цей час:

36-річний Василь Павлик, інспектор охорони природного парку "Прип'ять–­Стохід", щосили тисне на педаль газу трактора. Він загруз у багнюці після сильної зливи у селі Заріка Любешівського району на Волині. Дощ ішов безперервно півдоби, транспорт не їздить. На причепі трактора – машина-амфібія Truxor DM 47008. За годину її мають вивезти на річку Прип'ять, щоб зрізати очерет. Машину подарували шведи.

– Плюнув на все, лишив трактора посеред дороги. Машину з причепа спустив, до річки на ній поїхав. По грязюці добре суне, бо замість колес – гусениці, наче в танка. По воді плаває, як човен. Коли вперше завів, у річку масло полилося, вода коричнева стала. Жінка моя на березі стояла. Головою ­хитає, в долоні плескає. Зійшов на берег, каже: "­Тепер риба подохне". Та шведи заспокоїли: масло таке чисте, що риба його їстиме і не отруїться. Придивився – справді, риба масло ковтає. Як очерет зрізати, вода з річки швидше йтиме, паводків не буде.

– 250 гривень чи доларів? Як не у валюті, то беру одразу, якщо влізу, – львів'янка 22-річна Валентина Ковб крутить у руках етикетку із написом "Джамала 250". Та прикріплена до сукні з бежевого пір'я. У ній знімалася у своєму першому кліпі співачка Джамала.

У львівській "Майстерні добрих справ "­Емаус-Оселя" на вул. Угорській влаштували благодійний "гаражний" розпродаж. Речі пожертвували відомі особистості. Співачка й письменниця Ірена Карпа дала гумові чоботи, письменник Юрко ­Іздрик – чайний сервіз, телеведуча Ольга Герасим'юк – ­блузку.

– Поряд із "Майстернею", де працюють безпритульні львів'яни, рік тому відкрили соціальний гуртожиток, – розповідає голова спільноти "Оселя" Олеся Саноцька. – Дуже потрібні кошти на оплату комунальних послуг. Найдешевші експонати – вінтажну біжутерію за 30 гривень, печиво та підставки під пиво від 2 гривень – розкупили у першу годину. Дорожчі – меблі за 2 тисячі гривень і швейну машинку Singer за півтисячі – продати не вдалося.

Усього зібрали 13 тис. грн.

25-річний Ігор Сичов, один із активістів Об'єд­наної опозиції в Черкасах, із дружиною Оленою пакують валізи. Наступного дня мають вилетіти у весільну подорож до Грузії на 10 днів. Весілля відгуляли днем раніше в урочищі Холодний Яр Чигиринського району.

– З нами святкували Микола Булатецький, ­Леонід Даценко, Наталія Старікова, а також усі друзі з опозиції. Давно вирішили зіграти таке опозиційне весілля. Мріяли, що це буде саме Холодний Яр – тут сильна енергетика, дуб Залізняка. Все пройшло дуже весело. ­Микола Булатецький весь день возив нас своїм автомобілем, а Леонід Даценко був весільним старостою. Олег Островський, власник ресторану "Дикий хутір", подарував 5-літровий бутиль "Хріновухи" – фірмової горілки закладу. Для родичів влаштуємо окремо свято.

Монополізація виходить на безглуздий рівень

Перехід Укртелекому під контроль ­групи "Систем кепітал менеджмент" Ріната ­Ахметова – подія з неоднозначними наслідками. Найбільший телеком-оператор отримав потужного інвестора з передбачуваною стратегією, і тепер має шанс зупинити свій ­фінансовий занепад. Натомість українська економіка вийшла на новий, ще безглуздіший рівень монополізованості олігархами. ­Наслідки цієї гіпермонополізації позначаться щонайменше на наших гаманцях.

Олексій ПАНЧЕНКО, експерт "Першої рейтингової системи"

Тимошенко можуть випустити за кордон

Активізувалися розмови про те, що влада може випустити Юлію Тимошенко на лікування за кордон. Це обумовлено загостренням відносин між Заходом і Росією. На Заході розуміють роль України у подальшому протистоянні й не хочуть розкидатися таким важливим ресурсом.

Однак у західного світу є певні цінності, принципи, громадська думка та інші витребеньки демократії. Вони не можуть просто так питання Тимошенко залишити, тому й пояснили Януковичу, що й почім. І зараз він змушений шукати спосіб, як випустити Юлію Володимирівну без втрати власного авторитету в країні та перспектив стати вдруге президентом. Ідеальний варіант для влади, коли екс-прем'єрка поїде лікуватися за кордон. При цьому ані кримінальна справа по вбивству Євгена Щербаня, ані вирок у справі газових контрактів не дозволять ­Тимо­шенко балотуватися у президенти.

Костянтин МАТВІЄНКО, політолог

Спеціальні автобуси від терміналу F до місця посадки більше не їздитимуть у столичному аеропорту "Бориспіль". З червня пасажири недорогих рейсів пішки йтимуть до свого літака. Для цього намалювали спеціальні маркування на злітному полі. Також у терміналі віп-зал переобладнали у звичайний.

Президент підписав раніше ухвалений парламентом закон, згідно з яким діти віком до 16 років з 22.00 до 6.00 можуть перебувати в розва­жальних закладах тільки у присутності хоча б одного з батьків.

Позбавити безробітних і пенсіонерів виборчих прав пропонує нардеп-"ударівець" Геннадій Ткачук. Готує у парламент відповідний законопроект. Усі біди України виникають від того, що частина електорату досі подумки перебуває в Радянському Союзі, вважає політик. Цим заважають молоді встановлювати нові правила. Для отримання виборчого бюлетеня громадянин ­повинен буде надати довідку з робочого місця. Якщо її немає, то до голосування не допускатимуть.

Харківську, ­Донецьку й Луганську області російськомовний ­розділ ­інтернет-­енциклопедії "­Вікіпедія" додав до території ­Росії. До 15 жовтня проводить конкурс статей, присвячених ­історії, ­гео­графії, природі, культурі ­півдня Росії та Кавказу. Призовий фонд становить 250 тис. руб. – 62 175 грн.

36,1 тонни золота має в запасах Національний банк станом на травень. Це на 7,44 більше, ніж було торік у цей же період. У світі ­Україна ­посідає 47-ме місце за обсягом золотого запасу

"Одеса – це єдине місто на південному сході та й у центрі України, в якому немає пам'ятників Леніну. Останній, правда, стояв довго. Але і його вдалося знести 2006-го, що випадково збіглося з призначенням Януковича ­прем'єр-міністром"

Едуард Гурвіц, колишній мер Одеси

"Напевно, спілкуюсь українською не дуже добре. Але мої діти вивчають українську і будуть говорити ідеальною українською мовою"

Олексій Азаров, син прем'єр-міністра Миколи Азарова

Сейчас вы читаете новость «Пасажири пішки йтимуть до свого літака». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі