четверг, 19 мая 2011 14:10

Найбільше самогубств на 100 тисяч людей у Гренландії

 

Від 1 травня в Гренландії діє урядова програма "Проживи життя". Влада виділила 3720 тисяч крон (5 мільйонів 650 тисяч гривень. - "Країна") на профілактику самогубств та депресії. Щороку на острові вкорочують собі віку 50 людей. Найчастіше - молодь у віці 15-19 років.

Населення Гренландії - 56 тисяч. Кількість самогубств відповідає статистичному показнику 100 суїцидів на 100 тисяч людей. Такі дані вважають найвищими у світі.

60 відсотків виділених урядом коштів перерахували в антикризові та реабілітаційні центри. Решту розділили між соціальними службами. Ті витратять їх на свій розсуд

Герде ЕЛЛІНУР, 46 років, психолог, координатор програми "Проживи життя", Нуук:

- Кожен гренландець має знайомого, який учинив самогубство. Тому багатьом здається, що це - найлегший спосіб вирішити проблеми.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, перше місце за кількістю самогубств посідає Литва - 31 на 100 тисяч населення. У нас цей показник вищий утричі. Але потрапити в рейтинг ми не можемо. Наші суїциди ділять на населення Данії. Тому виходить не так і багато.

Є теорія, що місцеве населення має відповідний ген. Перший пік хвилі самовільних смертей -  наприкінці травня. Люди чекають змін, а навколо нічого не міняється. Тоді в алкоголіків починається загострення, багато молодих накладають на себе руки. За статистикою, чверть жінок хоче скінчити життя.

Жителям південної частини Гренландії легше - у них є зміна сезонів. До нас привозять весняні товари, та вони надто дорогі. Тюльпани на початку травня вдвічі дорожчі за троянди. Особливий шик у нас - запропонувати в березні руку й серце і подарувати букет кольорових тюльпанів.

Різноманіття у виборі професії нема: можна лише сидіти в офісі фірми, яка торгує рибою, або виходити в море на риболовному сейнері. Те й інше з часом пригнічує. Особливо, коли вилов поганий чи штормить. А ще болять застуджені коліна, загноюються пальці, поранені об риб'ячі кістки.

Уряд попросив, щоб підприємства раз на тиждень проводили розважальні заходи. Майже всі влаштовують уроки танців. Фірма із заморожування креветок запросила на ці уроки скрипаля. Після першого ж його виступу один робітник повісився. Довелося   заборонити струнні інструменти. Найпозитивніша музика - акордеонна. Вчимо народні танці, сальсу й ча-ча-ча. Чоловіки йдуть охочіше на народні.

Особливий шик у нас - запропонувати в березні руку й серце і подарувати букет кольорових тюльпанів

Середня зарплата в Гренландії - 3 тисячі євро. На ці гроші можна непогано жити. Дехто виїжджає за кордон. Але там наші професії не потрібні. А щоб наскладати на хорошу освіту в Європі, тут треба голодувати. Якщо керуєш судном у Гренландському морі, то навряд чи захочеш підмітати вулиці, нехай і в сонячному Амстердамі.

Пенсії у нас теж чималі. Не знаю людей, у яких вона  менша за 2 тисячі євро. Рибу, овочі й крупи пенсіонери отримують щотижня безкоштовно. Якщо немає рідних, про них подбають соціальні працівники.

Одна з найбільших проблем - місцеві ескімоси. Вони мають завелику допомогу - 3 тисячі євро щомісяця. Це не стимулює їх працювати й навчатися. Живуть у державних будинках, гроші пропивають. Вони так і не виробили культури пити потроху, аби розслабитися, як європейці.

Наркотики на острові не прижилися. В умовах полярної ночі вони не дають відчуття ейфорії, навпаки. Якщо людина підсяде на героїн, то не проживе тут і місяця.

Настане червень, полярний день. Багатьом буде важко витримати його. У нас є прислів'я про цей період: "Вічний день страшніший за вічний спокій". Тоді ж чекаємо другої хвилі запоїв та спроб укоротити віку. Кожна родина має рушницю для полювання на оленів або рибальські сіті. Тож люди найчастіше стріляються чи вішаються. Це ті 50 випадків, які мають летальний кінець. Молодь не хоче нівечити обличчя, тому наїдаються снодійного. Таких зазвичай рятують.

Намагаємося урізноманітнити дозвілля молодих. Під час полярної ночі їм важко розважитися, а гормони беруть своє.

Наша кухня надто одноманітна, багата на мореподукти. Подруга-італійка казала, що вона повісилася б, якби тричі на день мала на тарілці рибу - смажену, варену й парену.

Щомісяця в Нууку проводять тижневі кулінарні курси. Вивчаємо кухні країн, де населення загалом щасливіше. Багато записуються на мексиканську, французьку. Вони використовують багато спецій. Смачна страва піднімає настрій і самооцінку. Усім рекомендуємо робити салати з червоним і жовтим перцем. Ще любимо російську кухню - вона жирна і має багато дивних поєднань смаків.

У школах на курси рукоділля записуються й хлопчики, і дівчата. Плетуть яскраві шарфи й маленькі іграшки. Малювання в нас не популярне. Крім морських пейзажів, діти нічого не бачать. Важливо, щоб малі мали куди витрачати енергію. Після хорошого тренування, коли болять м'язи, виробляється гормон щастя. Кожна школа має зал для футболу й пінг-понгу.

Кольоровий одяг тут дорожчий, ніж чорний чи білий, бо приносить більше емоцій.

Ми нікуди не втечемо від депресії та меланхолії. Є нації, які створюють, є ті, що руйнують. А гренландці - споглядають. Одна справа жити в країні, де чотири пори року, де ти старієш і все навколо змінюється. Інша - старіти біля льодовика, який переживе тебе й навіть твоїх правнуків.

Ознаки, за якими у Гренландії визначають потенційного самогубцю:

1. Ні з ким не хоче розмовляти на роботі.

2. Раптово пригощає всіх у барі випивкою.

3. Жінка прийшла на роботу без макіяжу.

 

Острову бракує автотрас

Гренландія - найбільший у світі острів. Площа 2 млн 166 тис. кв. км - майже чверть території США. Населення - 56 тис. людей. 85% території вкрито льодовиками. Подекуди товщина покриття сягає 2 км.

На острові 18 міст і кілька десятків сіл. Поселення зосереджені здебільшого вздовж західного узбережжя. Великих автотрас нема, всі дороги - місцевого значення. Єдиний світлофор розташований у столиці Нуук. Подорожують Гренландією літаком або водою.

Головний дохід острів отримує від рибної промисловості. Також має 280 млн євро щорічної компенсації від Євросоюзу за вилов риби у своїх водах.

Експортує креветок, палтуса, тріску й крабів. Паливо й продукти харчування імпортує з Данії та Британії.

Щорічно Гренландію відвідують 30 тис. туристів. Їм пропонують піші прогулянки, поїздки на собачих упряжках. Третина туристів їдуть, щоб побачити північних оленів, білих ведмедів, полярних вовків і лемінгів. У морі живуть гренландські кити, тюлені й моржі. У Національному музеї в Нууку зберігаються ескімоські мумії. У північній частині острова можна побачити велетенські айсберги й полярне сяйво.

Професійні мисливці їдуть у віддалені північні райони на собачих упряжках, щоб забити ведмедя. Після полювання їх пригощають делікатесом - ведмежою печенею з брусницею.

 

Три роки без людей

Гренландія - дослівно "зелена земля". Назву вигадав, за легендою, вікінг Ерік Рауда. Його 982-го на три роки вигнали із сусіднього острова Ісландія за вбивство сусіда. Рауда разом із сім'єю і слугами відпливши 280 км на захід, побачив землю. Пришвартуватися не зміг, бо заважав лід. Тоді поплив на південь уздовж невідомої землі. За три роки не зустрів жодної людини на острові. Коли закінчився термін вигнання, повернувся до Ісландії. Почав агітувати місцевих жителів переселятися на нову землю, яку називав "Гренландія". Одні стверджують, що Рауда вигадав це слово, бо південний берег, коли він висадився, був дуже зелений, інші - що хотів привернути увагу вікінгів до нового краю.

 

1351 людей наклали на себе руки в Гренландії за останні 35 років. Убивств за цей час на острові сталося 308.

"У нас ситуація не критична. Торік застрелилися двоє чи троє"

Людвіг Сакеуссен, мер міста Сарфаннґуіт, де живуть 150 людей

 

АНЕКДОТИ

Гренландці винайшли унікальний спосіб зберігати тепло під час суворої зими. Щоб тепле повітря при диханні не виходило назовні, вони тісно перетягують собі горло мотузкою.

Суддя запитує підозрюваного у вбивстві гренландця:

- Що ви робили в ніч із 1 жовтня на 1 березня?

 

Сейчас вы читаете новость «Найбільше самогубств на 100 тисяч людей у Гренландії ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі