среда, 19 июня 2013 16:58

Моуріньйо має змінитися

 

У нинішньому сезоні чимало відомих європейських клубів змінили головних тренерів. Які мотиви подібних рішень і чого можуть досягнути команди з новими наставниками?

"Баварія", Мюнхен, Німеччина

Досягнення сезону 2012/13: Ліга чемпіонів – переможець, чемпіонат Німеччини – переможець, Кубок Німеччини – переможець.

Хто був: Юпп Гайнкес, Німеч­чина, 68 років.

Хто прийшов: Хосеп Ґвардіола, Іспанія, 42 роки.

Чому змінили

Активно шукали тренера упродовж сезону – через відсутність титулів 2011/12. Узимку домовилися з Хосепом Ґвардіолою і підписали з ним контракт. За півроку Гайнкес усе здобув, але давати задній хід було пізно.

 

"Баварія" 2013/14

У національних турнірах мюнхенський клуб не матиме конкурентів. Запас міцності дозволяє розраховувати щонайменше на півфінал Ліги чемпіонів. ­Навіть якщо адаптація Ґвардіоли затягнеться.

Запрошення іспанця – чудовий маркетинговий хід. Пеп – топ-тренер. Він не боїться змін, здатний знайти резерви в команді, яка скрізь перемогла, – довів це в "Барселоні".

 

"Реал", Мадрид, Іспанія

Досягнення сезону 2012/13: Ліга чемпіонів – півфінал, чемпіонат Іспанії – друге місце, Кубок Іспанії – фіналіст.

Хто був: Жозе Моуріньйо, Португалія, 50 років.

Хто прийде: Карло Анчелотті, Італія, 54 роки.

Чому змінили

Конфлікт попереднього тренера з лідерами команди.

 

"Реал" 2013/14

Мадридці запросили фахівця, який не демонструє видатних тренерських здібностей, але витискає з команди максимум. Кадровий потенціал у "Реала" дуже пристойний. Тому Анчелотті – правильний вибір. Спокійний, врівноважений, іронічний, уміє ­знайти підхід до "зірок", стати для них старшим братом. Навряд чи переможе в чемпіонаті Іспанії, бо гра на довгі дистанції – не його коник. Зате спроможний принести "Реалу" 10-й кубок Ліги чемпіонів.

Ґвардіола здатний знайти резерви в команді, яка скрізь перемогла, – довів це в "Барселоні"

 

"Челсі", Лондон, Англія

Досягнення сезону 2012/13: Ліга Європи – переможець, чемпіонат Англії – третє місце, Кубок Англії – півфінал.

Хто був: Рафаель Бенітес, ­Іспанія, 53 роки.

Хто прийшов: Жозе Моуріньйо, Португалія, 50 років.

Чому змінили

Бенітес прийшов у листопаді тимчасово – така умова була закладена заздалегідь власником клубу Романом Абрамовичем. Друга причина – несприйняття іспанського фахівця уболівальниками "Челсі".

 

"Челсі" 2013/14

Головний претендент на виграш англійської прем'єр-ліги. Має потужний склад і можливості для його посилення. Але Моуріньйо повинен змінити підхід до взаємин із футболістами та керівництвом, бо в Лондоні він матиме менші повноваження, ніж у Мадриді. Після невдачі в "Реалі" португалець ризикує репутацією.

Ліга чемпіонів – півфінал, щонайменше. Гірший результат не компенсують жодні внутрішні успіхи.

 

"Манчестер Юнайтед", Англія

Досягнення сезону 2012/13: Ліга чемпіонів – 1/8 фіналу, чемпіонат Англії – переможець, Кубок Англії – чвертьфінал.

Хто був: сер Алекс Ферґюсон, Шотландія, 71 рік.

Хто прийшов: Девід Моес, Шотландія, 50 років.

Чому змінили

Ферґюсон вирішив завершити кар'єру тренера. Перемога в національному чемпіонаті – найкращий момент для передачі керма наступнику.

 

"Манчестер Юнайтед" 2013/14

Очевидно, на команду чекатиме перехідний сезон – без титулів. Особливо, якщо втратять Вейна Руні: він заявив про бажання залишити команду. Проте до трійки найкращих в Англії мають увійти. Ліга чемпіонів – чвертьфінал.

 

"Манчестер Сіті", Англія

Досягнення сезону 2012/13: Ліга чемпіонів – виліт ­після групового етапу, чемпіонат ­Англії – друге місце, Кубок Англії – фіналіст.

Хто був: Роберто Манчіні, Італія, 48 років.

Хто прийде: Мануель ­Пеллеґріні, Чилі, 59 років.

Чому змінили

Манчіні постійно провалювався у Лізі чемпіонів. Конфліктував із гравцями. Незрозуміло вів трансферну політику й у невдачах звинувачував усіх, крім себе.

 

"Манчестер Сіті" 2013/14

Клуб залучає дуже цікавого фахівця, який не провалювався ніде, навіть у "Реалі". Пеллеґріні матиме повну підтримку з боку менеджменту клубу – уже ведеться відповідна селекційна робота. Змагатиметься за перше місце в Англії. В Лізі чемпіонів точно вийде з групи. Можливо, проб'ється до фіналу.

"Наполі", Неаполь, Італія

Досягнення сезону 2012/13: Ліга Європи – 1/16 фіналу, чемпіонат Італії – друге місце, Кубок Італії – 1/8 фіналу.

Хто був: Вальтер Маццаррі, Італія, 51 рік.

Хто прийде: Рафаель Бенітес, Іспанія, 53 роки.

Чому змінили

Попередній тренер втомився працювати у спекотному в усіх відношеннях Неаполі. Дружина також наполягала на переїзді на північ країни.

 

"Наполі" 2013/14

У чемпіонаті Італії здасть позиції – буде, у кращому разі, третім. У Лізі чемпіонів може ­дійти до чвертьфіналу – Бенітес уміє грати кубкові матчі. Але є проблема: "Наполі" в груповому турнірі Ліги чемпіонів "сіяти­меться" з четвертого, останнього, "кошику".

Чемпіонат Франції можна виграти й без тренера, якщо у складі є Ібрагімович

 

"Інтер", Мілан, Італія

Досягнення сезону 2012/13: Ліга Європи – 1/8 фіналу, чемпіонат Італії – дев'яте місце, ­Кубок Італії – півфінал.

Хто був: Андреа Страмаччоні, Італія, 37 років.

Хто прийшов: Вальтер Маццаррі, Італія, 51 рік.

Чому змінили

Відсутність результатів. Відсут­ність у Страмаччоні досвіду й уміння виходити з важких ситуацій. Невизначеність із тактикою. Проблеми з фізичною підготовкою, через що було дуже багато травм наприкінці сезону.

"Інтер" 2013/14

Команда не гратиме в єврокубках. Тренер прийшов досвідчений, якого ніколи не відправляли у відставку. "Інтер" має бути в трійці. Можливо, боротиметься за перше місце, хоча Маццаррі поки не вигравав чемпіонат.

 

"Рома", Рим, Італія

Досягнення сезону 2012/13: Ліга Європи – непотрапляння до групового турніру, ­чемпіонат ­Італії – шосте місце, Кубок ­Італії – ­фіналіст.

Хто був: Зденек Земан, Чехія, 66 років; Ауреліо Андреаззолі, Італія, 59 років.

Хто прийшов: Руді Гарсія, Франція, 49 років.

Чому змінили

Відсутність результату, пов'язана з непослідовністю ­менеджменту клубу. Земан ­вибудував футбол без оборони – непридатний для Італії. Андреаззолі дещо налагодив гру в захисті, але його професійні можливості досить обмежені. На фініші сезону вчисту програв "Лаціо" фінал Кубка Італії і не потрапив до єврокубків.

"Рома" 2013/14

Утретє поспіль запрошують іноземного фахівця. Гарсія виграв чемпіонат Франції 2010/11 з "Ліллем", але цього сезону фінішував шостим, програвав білоруському БАТЕ в Лізі чемпіонів. Італійська першість значно складніша від французької. Сумнівно, що римляни будуть у п'ятірці.

"Парі Сен-Жермен", Париж, Франція

Досягнення сезону 2012/13: Ліга чемпіонів – чвертьфінал, чемпіонат Франції – переможець, Кубок Франції – 1/4 фіналу.

Хто був: Карло Анчелотті, Італія, 54 роки.

Хто прийде: невідомо.

Чому змінили

Анчелотті отримав пропозицію від "Реала" і не зміг відмовити мад­ридцям.

 

"Парі Сен-Жермен" 2013/14

Має виграти чемпіонат удруге поспіль. Доки "Монако" тільки будується, це можна зробити і без тренера, якщо у складі є Златан Ібрагімович.

Перспективи у Лізі чемпіонів невизначені, але навряд чи зміна наставника мине безболісно.

Сейчас вы читаете новость «Моуріньйо має змінитися». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі