четверг, 15 апреля 2010 17:10

Крим перестав бути "бородавкою на носі" Росії

Маніфестом Катерини II від 19 квітня 1783 року оголошено про приєднання Кримського ханства до Російської імперії. "Положите ж теперь, что Крым Ваш и что нету уже сей бородавки на носу, - перед тим переконував у листі імператрицю її фаворит Григорій Потьомкін. - С Крымом достанется и господство в Черном море. От Вас зависеть будет запирать ход туркам и кормить их или морить с голоду".





Северина Наливайка четвертували у Варшаві

21 квітня 1597 року у Варшаві стратили ватажка козацького повстання Северина Наливайка. Ширилися чутки, нібито  його спекли живцем у мідному бику. Насправді кара виглядала так: перед Варшавською ратушею кат віідрубав Северинові ноги, потім руки, а за кілька хвилин голову й підняв її догори під вигуки натовпу.

1594-го австрійський імператор Рудольф II передав козацькому сотникові Северину Наливайку гроші та два знамена, аби заохотити до боротьби з турками. Влітку того ж року 2000 найманців Наливайка успішно діяли проти татарської кінноти у Молдові. Якось захопили 400 корів. Після закінчення війни військо не розійшлося, а взялося грабувати шляхту на Волині. У листі до короля Сигізмунда III ватажок виправдовувався: "Ці пани били й мучили наших парубків і товаришів, коли ті поверталися до своїх батьків". Далі козаки завернули на північ, у Білорусь. Священик Филипович, який був свідком захоплення Могильова, писав: "Міщан, чоловіків поважних, так само, як і їх жон, дітей малих, побили, порубали, попоганили (зґвалтували), а будинки обікрали".

Із 10 тисяч людей врятувалося заледве півтори

Через рік повстанці повернулися в Україну й об'єдналися із запорожцями. 16 травня 1596 року польська армія на чолі з коронним гетьманом Станіславом Жолкевським оточила  їх у Солоницькому таборі під Лубнами. 7 червня, виморені голодом  після кількаденного артобстрілу, вони капітулювали й видали свого ватажка. Жолкевський наказав винищити всіх. Із 10 тис. врятувалися заледве півтори. "Їх так рубали немилосердно, що й на милю труп на трупі лежав", - зазначав сучасник подій Йоахим Бєльський.

Над Наливайком слідство тривало майже рік.



Георгія Побідоносця звинуватили у державній зраді

23 квітня 303 року закатовано римського полководця Георгія.

Римський імператор Діоклетіан вбачав у поширенні християнства й неповазі до старих богів причину розпаду найбільшої держави світу. У лютому 303-го в Нікомедії -  сучасне місто Ізміт, околиця Стамбула - він зібрав таємну раду, куди запросили й Георгія, який був християнином.

- Мені здається, що нема нічого правильнішого, ніж ублажати наших безсмертних богів. Тому наказую шукати християн і піддавати їх страшним тортурам, - цитують слова цезаря у Житії мученика.

Кавалерійський офіцер Георгій сказав на те:

- Цезар має дотримуватися справедливості й захищати життя підданих, а ви вирішили перевершити варварів, які не знають законів.

Георгія звинуватили в державній зраді. Піддали кількаденним тортурам, а потім відтяли голову. Імператор Діоклетіан, що спостерігав за всім, промовив до своїх сановників:

- От бачите, немає іншого бога, крім Аполлона, Посейдона та Артеміди. Куди подівся захисник Георгіїв?





21 квітня 1973 року: студенти Київського державного університету імені Тараса Шевченка йдуть на Всесоюзний комуністичний суботник



46-річний університетський професор фізики П'єр Кюрі дощового дня 19 квітня 1906 року, перебігаючи паризьку вулицю Дофін, посковзнувся й упав. Його голова потрапила під колеса кінного екіпажу, який саме проїжджав. Учений загинув на місці. За три роки до смерті П'єр Кюрі із дружиною Марією Кюрі-Склодовською (на знімку) отримали Нобелівську премію за відкриття явища радіоактивності. Науковець вважав, що "відкриття принесуть людству більше бід, ніж добра".

20 квітня 1841-го у США опублікували перше оповідання Едґара Аллана По (1809 - 1849) "Убивство на вулиці Морґ". Так народився детективний жанр. За життя По мав славу картяра, дебошира й п'яниці. Помер у злиднях - його задубіле тіло знайшли на одній із вулиць Балтимора.

Симон Петлюра та Юзеф Пілсудський 22 квітня 1920 року стали союзниками. Українська Народна Республіка й Польща підписали союзницьку угоду, або договір Петлюри - Пілсудського. В обмін на визнання Польщею незалежності УНР і військову допомогу Петлюра відмовлявся від території за річкою Збруч - Галичини та Західної Волині із 8 млн українців. 8 травня об'єднані польсько-українські сили відбили в "червоних" Київ.




100 тис. фунтів стерлінґів

виграв і одразу втратив 19 квітня 2003-го лондонець Майкл Ферлонґ. Ведучий англійської п'ятничної телегри "Хлопчики й дівчатка" висмикнув його із зали на сцену. Там 26-річний Майкл дав правильні відповіді на серію призових запитань. Гроші були вже майже в його кишені, коли одна з ірландських глядачок упізнала в Ферлонґові злочинця. За рік до того він не з'явився до суду як винуватець аварії, у якій загинула його супутниця - 15-річна школярка. Саме її матір дивилася передачу. Телегероя арештували й видали  ірландській поліції.

Сейчас вы читаете новость «Крим перестав бути "бородавкою на носі" Росії». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі