среда, 28 декабря 2011 19:21

Картину "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року" художник Микола Івасюк творив два десятиліття

 

2 січня 1649-го гетьман Війська Запорозького Богдан Хмельницький після переможного для нього року під церковні передзвони й гарматні постріли в'їхав до Києва через Золоті ворота. Попереду кількатисячного натовпу гетьмана зустрічали єрусалимський патріарх Паїсій, який був проїздом у місті, і київський митрополит Сильвестр Косів із духовенством. Патріарх у привітальній промові називав козацького ватажка "ясновельможним князем" і "князем Русі". А спудеї Києво-Могилянської колегії в ораціях величали його "Мойсеєм, спасителем і збавителем народу руського з неволі лядської, Богом даним - тому то й Богданом названим".

- Правда є, що я малий і незначний чоловік, але це Бог мені дав, що нині я єдиновладець і самодержець руський, - шокував Хмельницький у лютому 1649-го комісарів, які прибули на переговори від короля Речі Посполитої, Яна Казимира. - Я вже довів, про що ніколи не думав, а далі доведу, що задумав. Виб'ю з лядської неволі увесь руський народ. А що раніше я воював за свою шкоду й кривду, то нині воюватиму за нашу віру православну.

Картину "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року" художник Микола Івасюк творив два десятиліття, закінчив 100 років тому - 1912-го. Національний художній музей України

"Світ нагадує божевільню, якою керують божевільні", -

писав 8 січня 1933 року колишній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Ллойд Джордж у статті в газеті The Observer. Політик у сірих тонах змальовував майбутнє Європи, зокрема Німеччини, напередодні парламентських виборів. Мовляв, та опинилася у безвиході: до влади прийдуть або нацисти, або ж "екстремальні комуністи". Останні, на його думку, піднесли би зло на не досяжну для російських більшовиків висоту.

 

92 дні

пробув у космосі перший штучний супутник Землі - радянський "Спутник-1". 4 січня 1958-го він згорів у атмосфері. Усі ці дні американські обивателі нервово очікували космічного бомбардування. "Я не можу повірити, що нам доводиться засинати під сяйвом комуністичного Місяця", - критикував уряд США майбутній президент країни, а тоді сенатор Ліндон Джонсон за поразку у "космічній гонці" із СРСР. Насправді в алюмінієвому корпусі "Спутника-1" був розташований усього лише радіоприймач для дослідження верхніх шарів атмосфери.

 

 

Соломинку для коктейлів запатентував 3 січня 1888-го Марвін Стоун - 46-річний власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків у Вашингтоні. Доти використовували висушені житні стеблини. Стоуна дратувало, що вони швидко розмокали. Тому соломинки для напоїв собі робив сам - із просоченого воском цигаркового паперу. Діаметр отвору вирахував так: узяв середнє арифметичне між розмірами лимонної кісточки та щілини між своїми передніми зубами.

Із 22-річного Александра Дюма-старшого на першій у його житті дуелі 5 січня 1825-го спали штани. Зі своїм суперником зчепився через те, що той іронічно відгукнувся про франтівський одяг Александра. Майбутній класик французької літератури перед дуеллю скинув плаща. Дуелянт жартома попросив його зняти ще й жилет і сорочку. Розлючений, той зопалу стягнув і підтяжки. Опонент Дюма не вмів фехтувати і здався після першої подряпини.

 

Сейчас вы читаете новость «Картину "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року" художник Микола Івасюк творив два десятиліття». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі