четверг, 17 ноября 2011 17:16

Африканський слон не піддається дресурі

На початку листопада в долині африканської ріки Луанґва в Замбії працівники заповідника Капані Лаґун урятували слоненя й слониху. Маля зайшло в трясовину й загрузло. Мати кинулася до нього й теж потрапила в пастку. Решта слонів зі стада ходили навколо. Загрузлі по шию в болоті тварини приречені. Місцеві селяни й туристи почали вимагати, щоб їм допомогли природоохоронці.

Працівники заповідників зазвичай не втручаються в життя дикої природи, але цього разу зробили виняток. Слоненя обв'язали канатом за задні ноги. Присутні разом витягли його. Слониху тягнув трактор. Тварини були виснажені й зневоднені

Орей МАБУРУ, 45 років, біолог, національний заповідник Самбуру, Кенія:

- Ідея наших заповідників у тому, щоб найменше втручатися в життя тварин. Ми слухали лекції британського дослідника Кріса Пекхема. Він казав, що не варто штучно утримувати якийсь вид на Землі. Якщо він надто слабкий, йому варто дозволити піти, й зробити це гідно. Ми втілюємо цей принцип тут. Леопарди виживуть, коли будуть достатньо прудкі, щоб наздогнати антилопу. Ніхто не розводитиме антилоп, аби принести їх на тарелі хижакам, бо за 20 років ті розучаться полювати.

Ми стежимо, щоб дика природа не постраждала від браконьєрів, часом зупиняємо епідемії. Є спеціальна служба, працівники якої їздять заповідником і пильнують, щоб усе було гаразд. Навіть якщо вони хотіли б утрутитися, тварини надто швидкі й полохливі. Коли слон загрузає в річці чи багнюці, його не витягають. У нас велика популяція гієн, і їм також потрібно щось їсти. Але зазвичай стадо саме справляється з такими халепами. Слони майже ніколи не залишають своїх у біді. Недавно в південній частині зоопарку браконьєри вирили яму, й туди потрапило слоненя. Поки ми їхали витягати його, слони вже врятували дитинча. Дорослий самець сповз у яму й виштовхав малого, а тоді вибрався сам.

 

Реті КАТЕРА, 31 рік, ветеринар, національний заповідник Серенґеті, Танзанія:

- Усі туристичні агентства світу рекламують наш заповідник як унікальний, бо тут можна побачити й лева, і слона, і носорога. У більшості кенійських заповідників носорогів повбивали. Унікальність танзанських приваблює браконьєрів. Ми не змогли вберегти популяцію горил. Їх знищували цілими сім'ями. Робили це заради розваги, трупи залишали. Горили надто повільні, щоб утекти чи сховатися. Кілька родин під нашим наглядом перейшли в Конго.

Найбільша популяція слонів у заповіднику Селус. Там працює спеціальний поліцейський підрозділ. За вбивство дикої тварини можна сісти до в'язниці на сім років. У Селусі працюють із пораненими слонами, рятують їх від хижаків.

Ми виходжуємо слабких самиць із дитинчатами. Робимо це дуже обережно, щоб вони без проблем повернулися в дику природу. Ніколи не даємо пити чи їсти просто так. Обливаємося спеціальною рідиною, щоб слон не чув нашого запаху. Треба, щоб тварина не втратила основні інстинкти, не почала довіряти людям. Інакше загине за тиждень.

Ева МАКФАРРЕН, 50 років, екскурсовод, природний резерват Нґоронґоро, Танзанія:

- Я маю кільканадцять туристів, які щороку приїздять дивитися на міграцію тварин. Це коштує 2500 доларів. Це багаті люди, які їздили і в Австралію, і в Тибет, і на Амазонку. Кажуть, більш вражаючого видовища в природі немає. Уявіть: повз вас проносяться стада газелей і антилоп, за ними біжать менш прудкі, але важчі зебри й кабани. Разом це майже три мільйони тварин. Найбільше туристи чекають, коли рухатимуться леви. Вони наздоганяють і вбивають слабких тварин. Одного разу нам пощастило бачити, як хижаки розправляються з буйволом. Той чомусь потрапив у стадо зебр, хоча великі тварини -  жирафи, слони, носороги й буйволи - на час міграції відходять убік.

Торік помер один із наших туристів. Усі гроші, понад 5 мільйонів доларів, заповів парку й заповіднику

Торік помер один із наших туристів. Усі гроші, понад 5 мільйонів доларів, заповів парку Ґомбе, де величезна популяція шимпанзе, й заповіднику Серенґеті. Вказав, що гроші мають витратити на боротьбу з браконьєрством. У Серенґеті вирішили робити щось із мисливцями за слоновою кісткою. Вбивства слонів набули вражаючих масштабів. Це можна порівняти хіба з китобоями в найгірші часи. У липні група браконьєрів забила слониху з двома малятами. Мисливців засудили до 70 тисяч доларів штрафу з кожного й шести років в'язниці. Також почали штрафувати селян, які допомагають вистежувати тварин.

Олівія ВЕЛЛЕР, 22 роки, студентка, активістка Conservation Society, національний парк Ґарамба, Конго:

- У Конго чи не найкритичніша в Африці ситуація з охороною природи. За хабар місцева влада закриє очі на все. Наша організація працює на гроші ЮНЕСКО. Ми стежимо, щоб тут не винищили те, що залишилося. Якщо людина не втручалася б, більшість популяцій тварин могли б збільшитися до колишніх масштабів. Слони не стали сильніші чи швидші, але в них змінилися способи взаємодії в стаді. Наприклад, коли їх заганяють, вони свідомо залишають старих тварин, хоч ті можуть бути й не найслабшими. Мене здивували недавно двоє браконьєрів, які намагалися відловити слоненя для цирку. Слониха затоптала одного. Її не взяло ніяке снодійне. Африканський слон узагалі не піддається дресурі. Невже так важко почитати щось, дізнатися елементарну різницю між африканським та індійським слонами? Шкода, що слониха затоптала тільки двох (УТОЧНИТИ).

Із початку року браконьєри вбили 18 слонів. Їх винищують заради кістки, шкіру майже не цінують. Африка - країна безмежних можливостей для злочинця. Торгуй наркотиками, зброєю, діамантами. Чого ти вчепився за бідних тварин, яких і так лишилося кілька десятків?

Слониха врятувала кількох дітей

Слон - один із найбільших ссавців, що зараз живуть на Землі. Це єдині тварини, які не вміють стрибати. Мають поганий зір - бачать не далі як на 20 метрів. У середньому слон важить близько 8 т. З'їдає близько 300 кг їжі за добу, води випиває удвічі менше. У природі слони живуть до 70 років. Слонихи народжують до 50.

Тримаються стадом. Вожак - завжди стара слониха. При зустрічі обіймаються хоботами. Ніколи не кидають одне одного в біді, особливо дбають про дитинчат. Сумують, коли помирає хтось зі стада. Мають хорошу пам'ять. Оминають місця, де раніше зустрічали небезпеку.

Завдяки особливій будові ніг рідко застряють у трясовині. На підошві під шкірою  слона має м'язи, що розширюються, коли ступає. Так збільшується площа опори. Якщо ж якась із тварин застряє, інші хоботами витягають її.

Під час цунамі в Таїланді 2004-го британська туристка бачила, як слон врятував кількох дітей. Хвиля налетіла на пляж і збила малих. Слониха, яку раніше приводили  розважати туристів, кинулася до води й хоботом повиносила дітей у безпечне місце на березі.

45000-50000 доларів

дають на чорному ринку за вбитого слона. За рік знищують близько 37 500 тварин

"Ми втручаємося, лише коли проблему створила людина. Наприклад, звільняємо тварин, які заплутуються в колючому дроті огорож. У решті випадків природу треба залишати в спокої. Їй видніше"

Рейчел МАКРОББ, активістка організації South Luangwa Conservation Society

 

Сейчас вы читаете новость «Африканський слон не піддається дресурі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі