четверг, 28 октября 2010 13:17

Я працювала перукарем, а Жан був таксистом. Отримали невеликі пенсії - 4500 євро на двох

 

22 жовтня у Франції прийняли новий закон про пенсійний вік. Французи тепер ітимуть на заслужений відпочинок на два роки пізніше. Перехід відбуватиметься в кілька етапів. Спочатку ті, хто народився 1951-го, вийдуть на пенсію в 60 років і 4 місяці. До 2018-го мінімальний пенсійний вік буде 62 роки для всіх. Реформа не стосуватиметься військовослужбовців. Вони й надалі ставатимуть пенсіонерами в 45. Дефіцит пенсійного фонду Франції складає 32 млрд євро. Закон покликаний зменшити цю нестачу наполовину в 2018 році.


Еріка БУРНЬЄ, 45 років, медсестра в будинку престарілих під Парижем:

- Людей обурює підвищення пенсійного віку, бо всі сподіваються ще хоч 10 років пожити у своє задоволення. У такому випадку кожен зайвий рік - за п'ять. Мої свекри після виходу на пенсію тримають невелику ферму й розарій, їхні друзі їздять Європою, півроку прожили в Шотландії. Чоловікові батьки на двох отримують менше шести тисяч євро.

Якщо пенсіонер має власне житло й невелику справу, може ні в чому собі не відмовляти. Свекри їдять тільки свіже м'ясо, домашні яйця та сир, щодня випивають півпляшки хорошого вина. Гроші витрачають на подорожі. Планують з'їздити на сафарі. Свекор був військовим, має пристойну страховку. Пенсіонери з міст живуть скромніше. Є спеціальні дні в супермаркетах, коли можна купити все зі значною знижкою, тоді більшість скуповуються.

Моя мама живе в Парижі й отримує 1800 євро пенсії. Хатню робітницю найняти не має можливості - жінка приходить тільки прасувати й мити вікна. Раз на рік їздимо до океану. На тиждень купує кілограм м'яса, півкілограма недорогої риби, овочі - будь-які. На свята замовляє їжу з ресторану,   червону рибу. Ікру й шампанське вживає раз на рік - на день народження. Щотижня мама ходить до перукарні, до манікюрниці. Користується дорогими кремами. Думаю, на це йде третина її пенсії.


Домінік, 60 років, Нант, вийшов на пенсію в травні:

- Мешкаю окремо від дітей. Щороку купую нову машину. Це - моє хобі. Хтось міняє жінок, а я - авто. Скінчив у 1970-х школу комерції. Було безліч пропозицій від роботодавців. Ми мали щастя вибирати, де і як працювати. Нинішній молоді доводиться задовольнятися тим, що запропонують.

Я почав працювати керівником складу великого супермаркету в Парижі, через кілька років зробився його директором. Через інтриги звільнився. Із сім'єю вирішили переїхати до провінції. На той час мені вже виповнилося 40. Рік був безробітним. Потім деякий час працював агентом із нерухомості, а пізніше купив тютюновий магазин. Треба було прокидатися о п'ятій ранку, приймати й розставляти товар. Обідньої перерви не було. Зачинялися о 20.00, тоді перевірка каси, підрахунки. Повертався додому не раніше 23.00. Ніякого особистого життя, сина майже не бачив.

Тютюновий магазин продали й відкрили інший - двоколісного транспорту. Хоч цього року вийшов на пенсію, але продовжую працювати.

Оскільки живемо з дружиною на Атлантичному узбережжі, то їхати відпочивати кудись далеко немає сенсу. Та й дружина моя - домосідка. Єдине місце, куди зміг витягти її, - Іспанія.

У Франції є Каса соціального страхування, яка відшкодовує 70 відсотків медичних витрат. Приміром, консультація в терапевта коштує 25 євро. Каса відшкодує 17,5.

Дружина пішла на пенсію за вислугою - у 55. Каже, що поки жива-здорова, хоче насолодитися життям. Займалася садівництвом. А торік продали будинок і купили квартиру. бо вже не вистачає сил за садком доглядати. Та й скляні стіни тераси мити. Вона в мене маніяк чистоти.

На нестачу грошей не жаліємося. Один багет коштує 1,2 євро, кілограм помідорів - 1,7 євро, але це найдешевші, з хімічним присмаком. Ті, що пахнуть помідорами, у 2,5 раза дорожчі. Кілограм кабачків - 1,5 євро, як і літр молока. Також для пенсіонерів існують пільги на проїзд у громадському транспорті. Що ж до залізничного, то можна купити річну картку за 50 євро. Із нею матимете знижки від 50 до 70 відсотків.



Жюлі КЛЕМО, 62 роки, волонтер у хоспісі, Париж:

- Чоловікові не вистачило його страховки на лікування. Помер торік від раку прямої кишки. Донька продала свій новий автомобіль, щоб оплатити хорошу клініку. Вона - юрист, добре заробляє. Але тоді був якраз застій у справах. Я працювала перукарем, а Жан був таксистом. Отримали невеликі пенсії - 4500 євро на двох.

Враховуючи ліки, ми могли купувати посилене харчування тільки для Жана. Замовляли домашнє м'ясо, натуральні овочі й фрукти. Я й досі купую харчі в супермаркеті - органічне не маю можливості придбати . На тиждень витрачаю 250 - 300 євро. Риби не їм, вистачає кілограм телятини на два тижні. Собакам беру дорогий корм або яловичину. Нікуди не змогла би поїхати, якби не донька. А так раз на рік буваю в пансіонаті та в Єгипті.

Ті, хто не заощадив, живуть досить скрутно. Моя 67-річна подруга доглядає сусідських дітей, щоб утримувати трикімнатну квартиру. Багатьом доводиться йти до будинків для старих. Їхню пенсію переказують туди. Там і хороша компанія, і професійний догляд, збалансоване харчування. Я не знаю нікого, хто б голодував на пенсії, але більшість не може піти в магазин і купити все, чого їм забагнеться. Багато хто кидають курити, бо це дорого.


1598 євро становить середня пенсія для чоловіків. Жінки отримують на кілька сотень менше


"Французи захопили заручника. Францію"

президент Франції Ніколя Саркозі про вимоги скасувати пенсійну реформу. Він пояснив, що без збільшення пенсійного віку неможливо зменшити дефіцит бюджету


У якому віці йдуть на пенсію у світі

У 60 років пенсіонерами стають у Японії, Бельгії, Австрії, Нідерландах та Іспанії. У Британії й Данії - у 65. Греки та італійці отримують пенсію серед європейців найраніше - у 57. Ірландці можуть розраховувати на пенсію тільки з 66. В Угорщині та Словаччині мінімальний пенсійний вік становить 62 роки. У Росії та Білорусії жінки йдуть на пенсію в 55, чоловіки в 60. На п'ять років пізніше пенсіонерами стають поляки.


Сейчас вы читаете новость «Я працювала перукарем, а Жан був таксистом. Отримали невеликі пенсії - 4500 євро на двох». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі