суббота, 26 января 2019 09:05
Сергей Демчук
Сергей Демчук
Журналист

Лінолеум

– Не залишилося жодного екземпляра, – каже продавець столичної "Книгарні Є" під час презентації книжки Євгена Плужника "Три збірки". Вийшла у видавництві "Темпора" до 120-річчя поета. – Запитайте в залі, де проходять читання.

Там усі місця зайняті. Вірші Плужника читає Римма Зюбіна, актриса Молодого театру на Прорізній. Він якраз навпроти будинку, де мешкав поет.

Я трохи спізнився. Думав придбати книжку після заходу. Але й там їх не зосталося. До видання увійшли дві прижиттєві збірки поета й одна посмертна. Останню він упорядкував, але видати не встиг. 4 грудня 1934-го Плужника заарештували. Звинуватили у причетності до націоналістичної терористичної організації. Помер 2 лютого 1936 року на Соловках від туберкульозу.

За незалежності його вірші видають утретє. Цього разу – в серії "Наші 20‑ті". У ній вийшли Гео Шкурупій, Майк Йогансен, Валер'ян Поліщук, Михайль Семенко. Подібна серія є у видавництві "Смолоскип". Воно готує зібрання творів Миколи Хвильового у п'яти томах.

Днями забирав доньку зі школи. Там зробили ремонт актового залу. Коли вирішили замінити підлогу, взялися зривати лінолеум. А під ним виявився чудовий паркет, який треба було тільки оновити.

Що це мені нагадало? Паркет – 1920‑ті, лінолеум – соцреалізм. Дістали з-під нього далеко не все цінне. Процес триває. Але є лінолеуми, що зірвати непросто:

– Дякую за чудові слова та вірші, – говорить насамкінець презентації "Трьох збірок" директорка центральної бібліотеки Шевченківського району ім. Євгена Плужника. – Ви ж знаєте, яка ситуація навколо нашої бібліотеки. Підтримуйте нас.

12 липня 2018-го Національне агентство з питань державної служби, яке є власником будівлі, у листі запропонувало "забезпечити вивільнення зазначених приміщень бібліотеки"

Сейчас вы читаете новость «Лінолеум». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі