Світом керує той,хто живе на даху.

Поки в Європі борються з наслідками економічних потрясінь, вчені думають про їх причини. І дещо вже прояснилося.Експерти Цюріхського університету, провівши скрупульозний математичний аналіз зв'язків провідних компаній планети, прийшли до шокуючих висновків. Вони виявили, що всіма процесами на планеті, пов'язаними з економікою, керує по суті одна гігантська корпорація.Тобто, можна сміливо говорити про існування тіньового уряду, до якого входять добре відомі всім компанії.

У спробі зазирнути за лаштунками глобальної економіки і розгледіти ляльководів, вчені Цюріхського університету завантажили в суперкомп'ютер все, що було відомо про докризові корпоративні зв'язки.Проаналізувавши рух капіталів за кілька років, машина видала цифру: контрольним пакетом акцій у "корпорації Земля" володіють 1318 компанії, на частку яких припадає 60% усіх доходів.

"Специфіка поведінки капіталу дуже схожа на поведінку перенасиченого розчину, як, скажімо, солі, цукру або будь-якого іншого. А коли починають випадати кристали, то більші поглинають більш дрібні. Так і у фінансовій сфері.Більш великі компанії поглинають більш дрібні ", - вдається до хімічних аналогій при поясненні законів економіки економіст, президент компанії експертного консультування''Неокон'' Михайло Хазін.

Пошуки найбільшої акули капіталізму нагадували спроби фізиків заглянути в квантовий світ так далеко, щоб виявити найсильнійщі а взаємодії.Швейцарці з'ясували, що у виявленій економічній структурі теж є ядро ??- 147 фінансових та інвестиційних інститутів, контролюючих 40% глобального ринку.

Список відкриває Barclay's - один з двох британських банків - у першій десятці, там же французький AXA і швейцарський UBS, 7 інших місць займають американські компанії, а топ-10 замикає Merrill Lynch. Німецький Deutsche Bank на 12 місці, але насправді рейтинг цей формальний.

У них, звичайно, різні назви, але бізнес багато в чому загальний - це і є той самий корпоративний монстр, проти влади якого і протестували на Wall Street.Його внутрішні зв'язки у вигляді пересічних активів настільки сильні, що, коли вони рвуться хоча б в одному місці, відбувається вибух: на 34 місці в списку знаходимо Lehmann Brother's - з його банкрутства почалася криза 2008 року.Втім, чи є підстави призначати світових банкірів, як би це їм не лестило, відповідальними за все?

"Немає таких структур, які могли б здійснювати це регулювання. Тому що найсильніші структури - це МВФ, це Світовий банк, це Всесвітня торгова організація.Ми всі знаємо, що вони не всесильні. Вони перебувають під контролем провідних світових держав. Але держав, а не компаній ", - підкреслює науковий керівник державного університету Вищої школи економіки Євген Ясін.

Відсутність важелів впливу на економічні процеси - є головне джерело проблем. Виходячи з цього, образ ляльковода, смикающього за нитки, втрачає сенс. Трапилася б криза, якщо глобальний тіньовий уряд банкірів та інвесторів існував б насправді?

"Правила гри визначає одна вузька бізнес-корпорація. А управління вона якраз не здійснює. І спроби в умовах кризи здійснювати це управління призводять тільки до поглиблення кризи.Пірамідальна схема з точки зору управління бізнесом ефекту не дає, тому що як тільки ви опускаєтеся на 2-3 сходинки вниз, ви керуючі сигнали втрачаєте ", - пояснює економіст Михайло Хазін.

Зате в зворотному напрямку, знизу-вгору, йдуть значно більш стійкі сигнали, які говорять цієй сверхкорпораціі про те, що якщо вже вона не керує, то пора міняти хоча б правила гри.

Виготовлення зовнішньої реклами.Вивіска.Лайтбокс.Об'ємні літери.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі