Бомба-ракета-"Паляниця": як винайти велосипед за $1 млн?

Верховний головнокомандувавч скликав цілу пресконференцію, щоб презентувати громадськості унікальну вітчизняну розробку вартістю як крило винищувача. Але наскільки вона і унікальна - і яка її справжня вартість?

З подивом читаю вже кілька днів повідомлення про нову українську диво-зброю "Паляниця". Адже ніяких ракето-дронів не існує, ніколи не існувало і ніколи не існуватиме. Нагадаю, що перший бойовий "літак-снаряд", як тоді казали, або "летюча бомба" (як тоді класифікували), або на новий український манер "ракета-дрон" німці застосовували проти Британії (і не тільки) в роки Другої світової війни.

Німецька "паляниця" Фау-1 (Fi-103, "Фізелер-103") мала реактивний двигун, автопілот, стартувала з катапульти, летіла на дальність 280 км (пізніше її було збільшено до 500 км) і несла бойову частину вагою від 500 кг до 1 тонни

Німецька "паляниця" Фау-1 (Fi-103, "Фізелер-103") мала реактивний двигун, автопілот, стартувала з катапульти, летіла на дальність 280 км (пізніше її було збільшено до 500 км) і несла бойову частину вагою від 500 кг до 1 тонни. З 1944 року по 1945 німці виготовили 25000 таких "ракето-дронів". Запускали їх дуже інтенсивно - до 100 штук на добу (порівняйте з нашими запусками дронів по болотах - нам ще далеко до таких темпів).

10,5 тис. летючих бомб було запущено по Британії - тільки в Лондоні загинуло понад 6 тис. осіб, майже 18 тис. було поранено; було зруйновано 23 тис. будівель і понад 100 тис. - пошкоджено. Літаками-снарядами обстрілювали також Льєж (3 141 пуск), Антверпен (2 183 пуски), Брюссель (151 пуск), Париж. До речі, коштувала німецька "ракета-дрон" недорого - близько 3,5 тис. рейхсмарок. За курсом 1941 року до долара - $8,8 тис. На сьогоднішні гроші - приблизно $160 тис. Адекватна ціна для крилатої ракети.

Так-так, наша диво-зброя-ракета-дрон - це не що інше, як крилата ракета. Німецька Фау-1 була першою у світі серійною крилатою ракетою, як би її не називали тоді. Взагалі, дуже тонка грань між літаками-дронами і крилатими ракетами - постав на літак реактивний двигун, і ось тобі вже крилата ракета, або "ракета-дрон", за нашою новою українською класифікацією.

Які переваги у крилатих ракет порівняно з безпілотними літаками-камікадзе типу "шахед"? Висока швидкість: ракета швидше може досягти цілі, і супротивник може не встигнути вжити якихось заходів протидії, або вийти з-під удару. Крилата ракета потенційно може нести більш потужну бойову частину. Крилату ракету складніше збити, і мисливці на шахедів з кулеметами тут малоефективні.

Водночас крилата ракета непогано збивається зенітними ракетами з тепловою головкою наведення - бо мають більш виражений тепловий слід. До недоліків можна віднести також складність конструкції та вищу вартість.

...накинемо ще тисяч двадцять на вартість робіт, оренду приміщень, компенсацію вартості розробки, і приплюсуємо законні 25% прибутковості, встановлені державою. У підсумку отримаємо ті ж $160 тис, скільки коштувала німецька "ракета-дрон" Фау-1

До речі, скільки може коштувати "Паляниця"? Якщо не враховувати кошти, витрачені на розробку та випробування, то вартість виробу складається з вартості електроніки - від $3 тис. у бюджетному варіанті до $50 тис. з CRPA антеною, резервуванням, супутниковим модемом, та модулем оптичної навігації. Планер-фюзеляж, крила, оперення - обійдеться в $3-10 тис, залежно від конструкції і застосовуваних технологій. Найдорожча деталь - турбореактивний двигун; судячи з відео, використовується двигун із тягою близько 100 кг - такий мотор можна купити на Аліекспресі за $50-70 тис. Ну, накинемо ще тисяч двадцять на вартість робіт, оренду приміщень, компенсацію вартості розробки, і приплюсуємо законні 25% прибутковості, встановлені державою. У підсумку отримаємо ті ж $160 тис, скільки коштувала німецька "ракета-дрон" Фау-1. Це, звісно, менше $1 мільйона.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі