Вкинути 110 млрд у чергове "велике крадівництво" - чи зайнятися енергетикою?

Міністр Галущенко лобіює побудову двох енергоблоків ХАЕС - на російських реакторах, з російськими технологіями. За гроші, яких у нас немає. Чи не краще зайнятися відбудовою власне енергетики?

Небувала подія. Уперше за довгий час на засідання комітету енергетики Верховної Ради - прийшов міністр Галущенко. Чим же ми зацікавили міністра? Можливо, він хотів поговорити, як разом розбудувати децентралізовану та маневрену генерацію електрики? Ну щоб протистояти відключеннями через pociйські атаки на нашу енергосистему. Та ні. Міністр хотів обговорити урядовий законопроєкт про добудову двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

"Енергоатом" обіцяє підключити до мережі два блоки по 1,1 ГВт - за 4 роки. Вірю, я повірила. Чомусь "Енергоатом" 8 місяців не міг підключити газотурбінну електростанцію потужністю якихось 28 МВт, яку передали партнери

І це дуже-дуже кепська ідея. Це приз на конкурсі кепських ідей. Я маю великі сумніви, що держава зможе реалізувати такий гігантський проєкт. "Енергоатом" обіцяє підключити до мережі два блоки по 1,1 ГВт - за 4 роки. Вірю, я повірила. Чомусь "Енергоатом" 8 місяців не міг підключити газотурбінну електростанцію потужністю якихось 28 МВт, яку передали партнери. ⁠⁠А після того, як зламався блок ХАЕС-2, за два роки його так і не зуміли відремонтувати. Тепер енергосистема через це недоотримує 400 МВт (для порівняння - ми зараз ведемо перемовини з ЄС, аби десь такий самий обсяг нам дозволили імпортувати).

Наступне питання - звідки у нас гроші на добудову АЕС? Ну уявіть, що у вас в крані немає води помити руки, а ви плануєте встановити басейн. Є старий проєкт 2018 року, й за цінами того часу на два атомні енергоблоки мало піти - понад 2,8 млрд доларів. За ці 6 років помінялося все, світ став іншим. Ніхто в уряді чи "Енергоатомі" не озвучує публічно новий кошторис. Після наполегливих питань депутатів, зізнаються: ну, це буде дорожче. Спрааавді? А на скільки? Чи в скільки разів дорожче? Зараз навіть ці 2,8 млрд доларів - це 110 млрд гривень інвестицій. Електроенергія з АЕС дешева тоді, коли ці АЕС побудовані 40 років тому, й дісталися вам у спадок безкоштовно.

Якщо ж АЕС будувати з нуля, електроенергія з них буде золота. Чи може таку розкіш дозволити собі державна компанія "Енергоатом", яка за останні два роки отримала 23 млрд гривень збитків?

Якщо ж АЕС будувати з нуля, електроенергія з них буде золота. Чи може таку розкіш дозволити собі державна компанія "Енергоатом", яка за останні два роки отримала 23 млрд гривень збитків? Компанія, яка, рішенням уряду, 100 млрд грн або дві третини річного доходу - віддаватиме на фінансування регульованих тарифів для населення, щоб покрити різницю між реальною вартістю енергії.

Звідки в "Енергоатома", що по вуха в боргах, кошти на найдорожчий вид електроенергії? Дорожче хіба що топити пічку доларовими купюрами. Ну не думаємо ж ми, що хтось дасть кредити компанії, що віддаватиме борги десятиліттями? До прозорості роботи якої не те, що є питання - скоріше, вже ні в кого навіть питань не виникає.

Ми просимо весь світ про санкції для "Pocaтома", а самі будемо будувати нові блоки з використанням їхніх технологій? Як це пояснити західним партнерам? Як це пояснити самим собі?

Я вже мовчу, що технології, на яких планують добудовувати блоки, - від pociйського "Pocaтома". Ми просимо весь світ про санкції для "Pocaтома", а самі будемо будувати нові блоки з використанням їхніх технологій? Як це пояснити західним партнерам? Як це пояснити самим собі? А про що ж тоді мав говорити міністр Галущенко з депутатами на комітеті енергетики? Він міг згадати, що лише минулого тижня президент Зеленський - під час URC у Берліні - на весь світ заявив, що ми збудуємо 1 ГВт розподіленої генерації вже цьогоріч. І ні, АЕС - це не розподілена генерація.

Розподілена генерація - це сотні маленьких проєктів децентралізованої та гнучкої системи: газотурбінних та газопоршневих електростанцій, когенераційних установок, накопичувачів електроенергії. 1 ГВт - це дуже багато. Це звучить трохи як мільярд дерев, як дуже амбітний план. Але якщо сприймати його серйозно, потрібні надзусилля. Насамперед надзусилля уряду. Насамперед - міністра енергетики. І у міністра енергетики Галущенка мала б зараз боліти голова про такі питання:

1.⁠ ⁠Як запустити завдяки співпраці української держави з партнерами - якомога більше оцих самих газотурбінних та газопоршневих електростанцій, накопичувачів енергії тощо

2.⁠ ⁠Як зробити так, аби інвестори захотіли й змогли розбудувати цю систему в найближчі роки, і щоб держава їм не заважала

Бо ж президент спитає в уряду - про 1 ГВт розподіленої генерації до кінця року. Точно спитає. Бо ж наша енергосистема зараз з великими зусиллями переварює кондиціонери, попереду - зима, а обстріли української енергетики pociя припиняти наче не планує.

То, можливо, пану Галущенку варто повернутися у 2024 рік і згадати, що він міністр енергетики України? Не міністр "Енергоатому" і не міністр будівництва двох нових енергоблоків, на яких хтось може дуже вдало нажитися. І взагалі якось серйозніше поставитися до викликів енергетичної безпеки - у час повномасштабної війни на виживання.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі