Не балалайками єдиними: як росіяни вкрали автомат Калашникова

На Росії бучно святкують ювілей свого винаходу - знаменитого автомата Калашникова. Однак хто насправді був винахідником цієї зброї?

Росіяни святкують 75-річчя винаходу групи німецьких зброярів, які створили "диво" радянського збройного мистецтва. Пропаганда СРСР приписала цей винахід запойному 27-ми річному уродженцю села Курья Алтайського краю Михайлу Калашникову. В дійсності автомат Калашникова є копією німецької штурмової гвинтівки Stg-44 Хуго Шмайсера.

Чутки про плагіат також посилюються тим, що після Другої світової війни в місто Іжевськ на Росії, де був створений АК-47, було вивезено для технічного опрацювання понад 50 зразків німецької гвинтівки Stg-44. Окрім самих гвинтівок, на завод було відправлено понад 10 000 сторінок технічної документації про Stg-44.

...в 1946 році Хуго Шмайссеру та його сім'ї росіяни запропонували поїхати на уральські збройні заводи - як консультанту. Достеменно відомо також, що німець деякий час жив в Іжевську, і саме після цього було завершено створення легенди - АК-47

Звичайно, після цього злі язики почали говорити про те, що Калашников просто трохи видозмінив Stg-44, і придумав "власний" автомат АК-47. Відомо, що після окупації союзниками міста Зуль виробництво зброї в Німеччині було заборонено, а трохи пізніше, в 1946 році, Хуго Шмайссеру та його сім'ї росіяни запропонували поїхати на уральські збройні заводи - як консультанту. Достеменно відомо також, що німець деякий час жив в Іжевську, і саме після цього було завершено створення легенди - АК-47.

Про самого Калашникова розповідали, що пʼяний росіянин весь час вештався навколо цеху, де працювали німці і заважав їм, пропонуючи випити разом. Німецькі інженери виганяли пʼяничку Калашникова і просили НКВС відгородити їх від його настійливої уваги. Існує думка, що якби не алкоголік Калашников, АК-47 зʼявився би на кілька місяців раніше.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі