Одеса - місто махрових колаборантів?

На 11-му році війни - в Одесі не те, що відмовляються виконувати мовний закон - а й цькують тих, хто вимагає говорити українською. Чи будуть наслідки для порушників?

В Одесі на тлі ультиматумів Путіна щодо серед іншого "захисту російськомовних" і обов'язкового запровадження російської як офіційної, а також активізації Медведчука (закликав окупувати Одесу, якщо Україна не погодиться на капітуляцію відповідно до ультиматума) раптом відчула приплив впевненості п'ята колона.

На бізнесовому тренінгу спікер мало того, що ляпав російською, так ще й відмовився на вимогу кількох учасниць переходити на державну: "Мнє так удобнєє... Слушайтє суть, нє язик. ...Я же нє заставляю слушать". І в підсумку прибічниць дотримання закону вивели з заходу. Основна кількість учасників аплодувала цьому.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь відреагував: "Ініціатори заходу ...порушили відразу декілька статей мовного закону і кримінального кодексу. ...Цькувати за мову та виганяти з публічної події - це і предмет уваги правоохоронних органів. Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволені такі грубі зловживання по відношенню до громадян України".

...організатори і основна кількість учасників відпрацювали на ворожий наратив і зміцнили позиції того ж Медведчука як потенційного "лідера російськомовних громадян України"...

Оцінювати ситуацію варто не тільки суто з боку закону, але й враховувати ворожу пропаганду "Одєсса - русскій ґород". Тобто, організатори і основна кількість учасників відпрацювали на ворожий наратив і зміцнили позиції того ж Медведчука як потенційного "лідера російськомовних громадян України" в подальшому процесі пошуку можливостей для припинення війни.

Формально це має всі ознаки "колаборації з ворогом" - і мало би або каратись (щодо організаторів і борзого спікера-ґуру), або мінімум розглядатись (щодо учасників, які аплодували) судом за відповідною статтею ККУ. Суто для того, щоб збадьорити громадянські почуття. Ну і штрафи - теж штука дієва.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі