Нова реальність. Що може стати нашим щитом від Росії

У доповіді розвідки США йдеться про те, що РФ використовує шпигунів, соціальні мережі та державні медіа для підриву віри суспільства в чесність демократичних виборів у всьому світі

З метою зруйнувати довіру людей до демократичних інститутів, РФ втручалася у вибори щонайменше у 9 країнах світу. У доповіді розвідки США, поширеній днями, йдеться про те, що Росія використовує шпигунів, соціальні мережі та державні медіа для підриву віри суспільства в чесність демократичних виборів у всьому світі. "Це глобальне явище. Наші дані показують, що високопоставлені російські чиновники, у тому числі в Кремлі, бачать цінність у таких операціях та вважають їх ефективними", – наголошується в документі.

У США вже досить довго триває дискусія, що наша, скажімо так, самооборона має включати найсерйозніші технологічні компоненти. Йдеться про таких фахівців, як, наприклад, white hats – білі хакери, які спеціалізуються, зокрема, на безпеці комп'ютерних систем. Це вже потрібно вводити у системність. Маємо не просто мобілізувати якісь групи любителів чи патріотів, а розвивати війська з кібербезпеки, а не лише задіяти ЦРУ чи АНБ.

Ми маємо справу з новою реальністю захисту та оборони держави. Йдеться про запобігання впливу, який змінює думки людей

Час мати відповідні системні команди з цього напряму. Все тому, що ми маємо справу з новою реальністю захисту та оборони держави. Йдеться не так про можливість глушити якісь системи, що посилають дрони. Йдеться про запобігання впливу, який змінює думки людей. Це дуже серйозно.

Нова пропаганда – ті ж самі fake news. Це та сама "культура стирання", "культура скасування". Однак тут уже йдеться про їхнє впровадження з боку держави. Fake life вже стала державною політикою Російської Федерації.

Я відзначив би два чинники, коли йдеться про вплив. Один фактор ставить за мету поставити під сумнів легітимність і зміст усіх виборів на Заході – у США та інших країнах так само. Для Росії це може бути аргументом, мовляв, "якщо в нас так погано, як про нас скрізь говорять, то в інших країнах виходить не краще, ніж у РФ". Якого кольору не були б предмети в кімнаті, якщо там вимкнути світло, то все і скрізь буде однаково чорним.

З іншого боку, вплив Росії на вибори – факт. Доповідь нашої розвідки це підтверджує. Нині надважливе завдання – звільнити суспільство від сумнів щодо правильності демократичних рішень. Все має бути максимально відкрито, щоб на цьому фоні можна було визначити рівень впливу на уми людей. У США стартував сезон виборів, і будь-які подібні факти відразу ж стануть озброєнням для тієї чи іншої сторони.

Як утримати ситуацію в руслі? Як протидіяти такому впливу?

Один із варіантів – контрпропаганда. Це досить старий інструмент, але він дуже надійний та дієвий.

Зрілість суспільства завжди призводить до критичного мислення, до того, щоб скрізь включати здоровий елемент сумніву

Другий варіант – посилювати зрілість суспільства. Те, що кимось написано у соціальних мережах чи якихось блогах, абсолютно не означає, що це все – правда. Зрілість суспільства завжди призводить до критичного мислення, до того, щоб скрізь включати здоровий елемент сумніву.

Третій – мати технологію, яка б у потрібний момент могла блокувати акаунти людей із груп впливу РФ. Як це відбувається у банках, наприклад. Коли банки намагаються зловити обман, вони посилають текст і вловлюють алгоритмами неправду. Це спосіб, який іноді дратує, тому що транзакції можуть бути правильними, але якимось шляхом алгоритм підхоплює підозру і намагається все перевірити. Одним словом, технологічно треба перемагати у цьому "конкурсі".

Ще один спосіб – викриття шпигунів. Потрібно викривати таких людей, які, звісно ж, не носять форму агента ФСБ і не кричать про те, що вони – родичі Путіна, Патрушева чи Бортнікова, але періодично отримують накази чи якісь рознарядки з Москви. Потрібно однозначно виявляти таких персонажів.

У США є чимало міжнародних організацій, які професійно аналізують тему шпигунів та агентів з інших країн. Так, бувають помилки чи недоліки. Але треба розуміти, що це – системний "конкурс", і має бути потужний контрудар для того, щоб контролювати ситуацію та знизити ризики впливу ззовні. Якимось шляхом треба справлятися, а можливі методи – це елементи виправлення.

Думаю, що у нашому новому світі спроби впливу з боку РФ не згасатимуть. Світу сьогодні треба добре подумати, яким шляхом іти, щоб бути попереду. Потрібно добре замислитися над тим, як зробити так, щоб усі ці маніпуляції не занапастили нас і не захопили цілком і повністю наші уми.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі