Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
02.10.2023

Росіяни вже не приховують, як збираються вирішити "українське питання"

Губарєв та його ідеологічні співвітчизники у Кремлі хочуть встановлення в Україні тоталітарного, сталінського режиму. Ті українці, яким дозволять жити, фактично повернуться у 1930-ті

Якщо у вас є сумніви, що метою Росії в Україні є геноцид, послухайте Павла Губарєва, провідного проросійського сепаратиста в українському Донбасі – пише Олександр Мотиль для The Messenger. Губарєв відзначився в жовтні 2022 року записаною на відео заявою про українців: "Це російські люди, одержимі дияволом. Ми не збираємось їх вбивати, але хочемо їх переконати. А якщо ти не хочеш, щоб ми тебе переконали, ми вб'ємо тебе. Ми вб'ємо стільки, скільки необхідно – 1 млн, 5 млн чи знищимо всіх вас. Поки не зрозумієш, що ти одержимий і потребуєш лікування".

Щоб ви не думали, що погляди Губарєва на українців змінилися, ось що він сказав кілька днів тому: українці "це той самий народ, нічим не відмінний від нас, просто заражений бацилою антиросійськості". Вони "вірять у якусь міфічну ідею", а саме, що вони – окрема нація.

Губарєв ясно дає зрозуміти, що хоче зробити з українцями: "Декого доведеться перевиховувати, деяким доведеться пройти через табори".

У Кремлі хочуть встановлення в Україні тоталітарного, сталінського режиму

Зрозуміло, люті висловлювання Губарєва, сказані в спокійній, холоднокровній манері – еквівалент інструкції з геноциду. На його думку, українців не існує, а ті, хто вірить, що вони існують, мають бути ув'язнені або знищені. Також варто зазначити, що Губарєв та його ідеологічні співвітчизники у Кремлі хочуть встановлення в Україні тоталітарного, сталінського режиму. Ті українці, яким дозволять жити, фактично повернуться у 1930-ті, коли мільйони людей були вбиті СРСР унаслідок геноциду, відомого як Голодомор, а ще мільйони розстріляні, переселені, ув'язнені чи відправлені до таборів смерті.

На жаль, все це не нове, і це знає будь-хто, хто читає промови чи заяви російських політиків і пропагандистів. Що особливо вражає, це послідовність поглядів Губарєва – з жовтня 2022 року минув рік, українці, на його думку, як і раніше важають, що мають абсолютно міфічну ідентичність, а він, як і раніше, говорить так, ніби нічого не змінилося. І нічого не змінилось – принаймні в голові Губарєва. Очевидно, він, як і нелегітимний президент Росії Володимир Путін, щиро вірить, що українцям немає місця на Землі.

Такі дикі уявлення не виникали у лютому 2022 року, коли Росія напала на Україну. Вони мають давнє і міцне коріння в російській політичній культурі та ідеології імперського, радянського та пострадянського режиму.

Існування України як окремої нації та держави кидає виклик російським переконанням про їхню національну вищість, цивілізаційну унікальність та історичне походження

Зазначимо, що Губарєв у жодній зі своїх заяв не згадує про своє обурення через розширення НАТО та можливість членства України. Все просто: він, як і більшість російських політиків, аналітиків та інтелектуалів, насправді визначає проблему як щось зовсім інше – існування України як окремої нації та держави кидає виклик російським переконанням про їхню національну вищість, цивілізаційну унікальність та історичне походження. Якби не було НАТО, Губарєв та Путін все одно хотіли б знищити Україну. Війна все одно була б.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі