Сліпого захоплення не буде. В наших стосунках із США – новий етап

Допомога Україні стала предметом дебатів у внутрішній американській політиці у розпал виборчої кампанії, і тепер партійні групи визначаються не "за" беззастережну підтримку України, а діляться на "за" і "проти"

У США, звісно, проголосують за допомогу Україні трохи пізніше. Бо це не в інтересах США раптово програвати Україну, на підтримку якої вони в очах світу доклали скільки зусиль. Але і сліпого захоплення Україною теж не буде.

Вже не раз наголошував – після етапу ідеалізму та ейфорії в американо-українських відносинах настав етап жорсткої прагматики. Підтвердження тому – остання зустріч Байдена та Зеленського, яка відбулася сухо і без фанфар.

Допомога Україні стала предметом дебатів у внутрішній американській політиці у розпал виборчої кампанії, і тепер партійні групи визначаються не "за" беззастережну підтримку України, а діляться на "за" і "проти".

Тут винна і природа демократії, яка спонукає конкуруючих політиків завжди ділитися і сперечатися з будь-кого приводу, і не завжди вдала комунікація з боку Києва, і, на жаль, корупційні скандали

Чому так сталося, що підтримка України, яка, здавалося б, мала би викликати однозначну двопартійну підтримку у країні, для якої боротьба за свободу – частина національної ідентичності, перестала бути беззастережною, – окреме питання. Тут винна і природа демократії, яка спонукає конкуруючих політиків завжди ділитися і сперечатися з будь-кого приводу, і, м'яко кажучи, не завжди вдала комунікація з боку Києва, і, на жаль, корупційні скандали.

Але головне питання тут не "чому", а "що далі"?

А далі потрібна, по-перше, якісніша зовнішня політика, без перебільшених очікувань і обрАз.

До цієї політики з боку України має бути задіяно значно більше розмаїтих комунікаційних каналів – це мають бути і експертні та громадські середовища, і контакти по лінії парламенту – причому як з боку влади, так і опозиції.

До речі, у західних демократіях є нормальною практикою, коли провладна партія робить акцент на комунікації з провладними парламентарями інших країн, а опозиція – відповідно з опозиційними. В результаті – виграє вся країна. Не треба під час війни боятися такої комунікації. Монополізація, як бачимо, значно небезпечніша.

Україна не має давати приводів для скандалів. Бо такі скандали зараз про загрозу національній безпеці країні

Ну, а по-друге, Україна, звісно, не має давати приводів для скандалів. Бо такі скандали зараз – не просто про корупцію чи "відсутність реформ", вони – про загрозу національній безпеці країні.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі