Емоції були зайвими. Чому замість діалогу ми обрали скандал

Вміння розставляти пріоритети – важлива ознака зрілості будь-якого міжнародного лідера

У міжнародній політиці нікого не цікавлять твої емоції. Цікавить лише результат. І тому справжні лідери вдаються до карколомних маневрів, аби принести цей результат своїй країні. Вони можуть укладати і анулювати угоди, прагматично використовувати міжнародні норми і міжнародні організації, сварити демократів і обійматися з диктаторами, робити цинічні заяви і пускати сльозу у прямому ефірі – все має працювати заради національних інтересів і дуже конкретного результату.

Якщо немає результату – щось не так не зі світом, а з тобою

А якщо немає цього результату, то щось не так не зі світом, а з тобою. З твоїми здібностями бути справжнім міжнародним лідером і дипломатом.

Я не знаю, що треба було мати в голові, аби зуміти зіпсувати стосунки з нашим ключовим партнером в ЄС. З тим партнером, без якого переозброєння української армії було би, м'яко кажучи, складним. Бо замість прямої судової конфронтації можна було б додуматися, наприклад, до того, щоби:

1️. Ініціювати перед Єврокомісією фінансування створення спільної аграрної інфраструктури, аби разом з Польщею торгувати українським зерном з країнами поза ЄС.

2️. Ініціювати довгі переговори за участі профільних міністерств.

3️. Лобіювати перед Єврокомісією кращі рішення – зокрема, додаткові компенсації польським фермерам.

4️. Відкласти будь-які рішення до завершення виборчої кампанії у Польщі.

5️. Можна було просто трохи помовчати.

Але ж ні. З усього цього ми обрали негайний публічний скандал. Прямо під час надважливої Генасамблеї ООН, де вкотре тестувалася єдність Заходу допомагати Україні.

Звісно, треба захищати інтереси українського бізнесу за будь-яких обставин. Але ще важливіше вміти правильно зважувати пріоритети

Так, звісно, треба захищати інтереси українського бізнесу за будь-яких обставин. Але ще важливіше вміти правильно зважувати пріоритети – що важливіше інтереси аграріїв чи фізична безпека країни?

Вміння розставляти пріоритети – важлива ознака зрілості будь-якого міжнародного лідера.

І знову-таки. Нікого не цікавлять твої емоційні репризи. Цікавить лише результат. І якщо цей результат – зіпсуті відносини під час війни з сусідами, які дають нам зброю, – це точно не той результат, який нам потрібен.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі