Братські могили "панельок". Як зводити будинки, в яких не гинуть люди?

За приклад можемо взяти Ізраїль, де з 1990 року кожна квартира повинна мати кімнату безпеки – мамад

Війна вимагає того, щоб ми вже сьогодні змінювали будівельні норми та правила.

Як це зробив Ізраїль ще 2002 року. Йдеться навіть не стільки про нові будинки (вони ще більш-менш витримують попадання), скільки про старі панельні, які складаються, як картковий будиночок.

В Ізраїлі сьогодні діють суворі вимоги щодо безпеки для багатоповерхових будинків. Ці вимоги було запроваджено у 2002 році після серії терактів у країні. Вони включають такі пункти:

– використання міцних матеріалів, таких як бетон та сталь;

– зміцнення несучих конструкцій будівель;

– встановлення протиосколкових вікон та дверей;

– створення безпечних приміщень для укриття мешканців у разі вибуху чи обстрілу;

– навчання мешканців правил евакуації.

Будівельні норми в Ізраїлі для багатоповерхових будинків є одними із найсуворіших у світі

Будівельні норми в Ізраїлі для багатоповерхових будинків є одними із найсуворіших у світі. Вони допомогли знизити кількість жертв терористичних атак у країні, що зараз є мегаактуальним для України. З 1990 року кожна квартира в Ізраїлі повинна мати кімнату безпеки – мамад. Це повністю бетонний стояк, що йде через весь багатоповерховий будинок, з залізними вікнами, що щільно закриваються. Це власне бомбосховище у кожній квартирі. У разі руйнування будинку цей стояк повинен вистояти, зберігши життя.

Але є й такі, що призначені для всіх мешканців сходової клітини – мамак. При виникненні загрози у місті лунає сирена, і жителі ховаються у мамади, щільно закривають у них металеві віконниці та замикають важкі вхідні двері. У спокійні ж дні ці приміщення використовуються як звичайні спальні.

Так, в Україні почали ревізувати укриття, з'явилися поодинокі вуличні бетонні укриття.

Я досі бачу продовження будівництва будинків із панелей – майбутніх братських могил

Але що ви чули про зміну будівельних стандартів? Монолітний каркас показав свою живучість, але де вимоги до індивідуальних бомбосховищ? І я досі бачу продовження будівництва будинків із панелей – майбутніх братських могил.

І де, доречі, програма оновлення житлового фонду в Україні? Панельні "брєжнєвки" вже давно вичерпали нормативні терміни використання.

Системна заміна житла для українців (із дешевою довгостроковою іпотекою) – це не тільки безпека, це інша якість життя українців та стимули для економіки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі