Торт, котик та принцип домінанти. Лайфхак, як боротись з голодом на дієті

Якщо ви вдома, і вам так нудно, що не знаєте, за що взятись, то повірте – ви візьметесь за булочку

Прояви голоду при схудненні, як ранок понеділка: не хочеться, але нікуди від того не сховаєшся. Та навіть якщо ти не худнеш, перед тим як сідати до столу, варто зголодніти – тільки тоді буде по-справжньому смачно.

Якщо ти на дієті ходиш голодний як пес, то причина може бути в неадекватних методах схуднення: мало клітковини, білка, висока щільність енергії в продуктах, мало фізичної активності, брак повноцінного сну, надмірний дефіцит калорій.

Але часто проблема в банальному "скучно": коли ми наповнюємо шлунок, щоб заповнити екзистенційну пустоту. І тут нам в пригоді стане принцип домінанти, сформований Олексієм Ухтомським ще у 1923 році.

Що це і з чим це їсти?

Коли з'являється якась важлива та цікава справа, всі інші бажання пригнічуються

Домінанта – стійкий осередок підвищеної збудливості нервових центрів, при якому порушення, які надходять в центр, служать посиленню збудження в осередку, тоді як в решті частини нервової системи широко спостерігаються явища гальмування. Перекладаю на людську мову: коли з'являється якась важлива та цікава справа, всі інші бажання пригнічуються.

Давайте наведу приклад.

Таня вже п'яту годину на дієті. За цей час вона встигла з'їсти всі овочі в радіусі чотирьох метрів. Рідні поховались хто де, бо знають, коли мама/жінка на дієті, на очі їй краще не попадатись, може "з'їсти". Таня вляглась в кімнаті на дивані, дивиться "Закохане кохання". Хоча її очі, великі, наче помідори черрі, направлені на екран телевізора, думками вона на кухні. Спокою їй не дає кусок торта, який вона не подужала до початку дієти. Почалась реклама. "Це шанс! П'ять хвилин мені точно вистачить!" – думається їй. Залітає вона на кухню, а там таке, що хоч очі закривай, хоч – ніс. Улюбленець всієї родини кіт Муркіт здефекував прямісінько на підлогу. Таня враз забула, чого на кухню забігла.

Що відбулось? Змінилась домінанта. Була одна – торт, яку витіснила інша – насрано на підлозі, і з тим треба щось робити.

Ні, не подумайте, я не рекомендую вам заводити котів, які не знають норм котячої поведінки. Це лише приклад.

Якщо не хочеться мучитись голодом на дієті, потрібно виконувати якісь важливі справи – тобто харчову домінанту пригнітити чимось важливим чи цікавим

Якщо не хочеться мучитись голодом на дієті, потрібно виконувати якісь важливі справи. Потрібно харчову домінанту пригнітити чимось важливим чи цікавим. Якщо ви вдома, і вам так сумно та нудно, що не знаєте, за що взятись, то повірте – ви візьметесь за булочку… з сливовим варенням… посипану маком. При схудненні дуже важливо бути заклопотаним важливими та цікавими справами. Та й взагалі, у житті треба бути заклопотаним – вичавити з цього життя всі соки, щоб на смертнім одрі не жаліти про те, що його прос*ав.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі