Захід проковтнув злочин комуністів

Можливо, якби світ несвободи спинили тоді, на площі Пекіна, не довелося б зараз його зупиняти на кордонах України

Антикомуністичні революції кінця 1980-тих ми сприймаємо як переможний Wind of change, який впевнено змітав тоталітарні режими з лиця планети. Вчора багато хто згадував важливу в цьому контексті дату - 4 червня 1989, коли відбулися перші демократичні вибори в Польщі. Значимість цієї події не обмежилася однією країною, а розхитала владу комуністів в інших.

Але в той самий день, 4 червня 1989 року, в іншому кінці світу, теж в країні, керованій комуністами, сталися не менш важливі події, наслідки яких відчутні досі. У Китаї влада силою придушила студентський протест на площі Тяньаньмень у Пекіні.

Вбито молодих людей

Вбито молодих людей (ми не знаємо досі скільки - від кількох сотень до кількох тисяч), комуністи залишилися біля керма і продовжили будувати тоталітарну державу. Захід проковтнув цей злочин, хоча комунізм у світі тоді був слабкий, як ніколи.

Тому, якщо шукати ключову подію, коли демократичний світ міг щось зробити для підтримки свободи і не зробив цього, то одна з них точно 4 червня 1989-го.

Вже потім політики, які, ніби, сповідують цінності свободи, проковтнуть злочини в Чечні, війну проти Грузії, анексію Криму та інші події, які стали реваншем комуністичних режимів.

Можливо, якби світ несвободи спинили тоді, на площі Пекіна, не довелося б зараз його зупиняти на кордонах України.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі