Забагато цукру та дірки у шлунку. Чотири міфи про фрукти

Раджу зʼїдати в день хоча б один-два фрукти розміру великого апельсина

Сьогодні пропоную поговорити про фрукти, навколо яких розвели багато дискусій. Чи можна їсти їх на перекус, чи не гальмують вони схуднення, чи не шкодять шлунку? Отже, поїхали.

Міф №1: натщесерце фрукти їсти не можна.

Кажуть, що на голодний шлунок їсти фрукти не можна, особливо цитрусові, бо кислоти, які в них містяться, порозʼїдають стінки шлунка. Появляться такі діри, що можна буде пропхати через них вказівний палець і пощекотати діафрагму. Хм...

Шлунок у відповідь на споживання будь-якої їжі виробляє дуже сильну кислоту (НСІ). Якщо ти мого віку, то за своє життя вживав їжу десь 50 000 разів, і дірок в шлунку не нажив. І це не дивно, адже шлунок захищається від кислот (своїх власних чи продуктових), продукуючи спеціальний слиз, який вистилає його стінки.

Міф №2: фрукти не можна їсти ввечері.

Нам кажуть: "У фруктах є цукор – енергія для організму. Коли ми лягаємо спати – енергія нам не потрібна, і цукор зі спожитих за вечерею фруктів перетворюється в жир".

Коли ми спимо, загальні енерговитрати організму нижчі, ніж при неспанні, лише на 20-25%

Хм... Коли ми спимо, загальні енерговитрати організму нижчі, ніж при неспанні, лише на 20-25%. Щодо цукру у фруктах, його там небагато (в одному великому яблуці міститься 20 г цукру). За ніч мозок спалює десь 35 г цукру, еритроцити – 15 г. А мʼязи і печінка здатні зберігати в собі пів кілограма цукру для твоїх завтрашніх звитяг. Січеш математику? Немає тут місця для запасання жиру.

Міф №3: фрукти на перекус не можна.

Ти ж чув, шо яблука розпалюють апетіт? Ніхто не пояснює чому. Просто всі дружно зійшлись на тому, що воно так є. Народна мудрість. А наука?

Шо каже наука? Яблуко, як і всі інші фрукти, – їжа, яка чудово насичує завдяки низькій щільності енергії і клітковині. Фрукти – це зручний, смачний та корисний перекус.

Міф №4: фруктоза – це шкідливо.

Зловживання фруктозою в купі з переїданням негативно впливає на печінку. Це правда.

Зловживання – це понад 50-60 г на добу. Наїсти такі кількості фруктози з фруктів можна лише в перший день сезону кавунів. Надлишок фруктози – це не про фрукти, а про солодощі і солодкі води, адже столовий цукор наполовину складается з цого солодезного моносахариду.

Надлишок фруктози – це не про фрукти, а про солодощі і солодкі води, адже столовий цукор наполовину складается з цого солодезного моносахариду

Їж фрукти, дозуй солодке, не переїдай, не зловживай алкоголем і рухайся – збережеш печінку здоровою.

Які ж висновки? Фрукти – ситна, багата на вітаміни, мінерали та клітковину їжа. А ще смачна. Їсти їх можна (треба) будь-коли. Тіло буде вдячне. Щодо кількості, я не думаю, що є люди, які на постійній основі можуть зловживати фруктами, проблема якраз у зворотному – ми їмо їх надто мало. Намагайтеся зʼїдати в день хоча б один-два фрукти розміру великого апельсина.

P.S. Це загальні рекомендації для здорових безшерстих, якщо ж у вас є проблеми зі здоровʼям шлунково-кишкового тракту, проконсультуйтеся з гастроентерологом.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі