Секрети від шефа: як обирати, готувати та зберігати спаржу

Зібрав тут все, що вам потрібно знати про цей неймовірний овоч

Я навчу вас обирати та готувати ідеальну спаржу. Бо сам обожнюю її та кожного року чекаю настання сезону аспарагусу, щоб насолоджуватися його ніжним і водночас впізнаваним хрумким смаком. Вона готується дуже просто, але потрібно знати декілька секретів. І головне – не боятися нових смаків!

Як обрати спаржу? Для приготування кращі коротші і товстіші паростки; для салатів – тонші. Пагони мають бути свіжими та пружними.

Як правильно зберігати? В холодильнику, загорнуту у вологий рушник, в поліетиленовому пакеті до 5-7 днів. Трішки в'ялу спаржу можна "оживити" у холодній воді з льодом

Коли ніготь легко прориває верхню плівку – її вже не потрібно зрізати

Як чистити? Миємо спаржу перед очищенням. Безпосередньо нігтем я перевіряю 1-2 паростки на щільність шкірки, починаючи від нижньої третини. Коли ніготь легко прориває верхню плівку – її вже не потрібно зрізати. Таким чином визначаю, звідки мені необхідно зачищати паростки. Роблю це овочерізкою, обережно і неглибоко, знімаючи тільки верхню тверду плівочку.

Видаляємо твердий низ. Ставлю ніж на низ спаржі, наприклад, на 1 см від зрізу і натискаю на нього, відчуваю, що лезо не продавлюється, ставлю на 0,5 см далі – знову щільно, ставлю ще на 0,5 см далі – і відчуваю, продавлюється – тоді відрізаю низ.

Нарізка: для салату з сирої спаржі – слайси, а для готування – кільця, рівні брусочки або з косим зрізом.

Як тільки витягли з окропу, одразу занурюємо у воду з льодом. Це потрібно для того, щоб зупинити приготування

Як варити? У киплячій підсоленій воді приблизно від 1 до 2,5 хвилини з моменту закипання. Як тільки витягли з окропу, одразу занурюємо у воду з льодом. Це потрібно для того, щоб зупинити приготування, інакше спаржа переготується.

Спаржа повинна бути приємно хрумкою, пружною, але вже провареною, не сирою і не м'якою. І не повинна втрачати колір.

Далі додаємо спаржу в салати або швидко смажимо на оливковій олії чи вершковому маслі, запікаємо з сиром або голландським соусом.

Не бійтеся їсти сиру спаржу, особливо, фіолетову – на смак вона майже як молодий зелений горошок і дуже корисна.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі