Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
03.05.2023

Україна спробувала вбити Путіна чи це була ФСБ?

Три можливих пояснення того, що могло статися

Два дрони вдарили вночі по будівлі Кремля. Це може бути великою новиною, а може й не бути, – пише Олександр Мотиль для 19fortyfive.

"Київ зробив спробу завдати удару по Кремлю безпілотниками, але атака була успішно відбита. Кремль розцінює спробу нападу київського режиму як спланований теракт та замах на життя президента РФ напередодні Дня перемоги. Російські військові та спецслужби вивели з ладу два безпілотники, які атакували Кремль. Ніхто не постраждав. Росія залишає за собою право відповісти на спробу удару по Кремлю, де і коли вважатиме за потрібне", – повідомила прес-служба президента РФ.

Але чи напали на Володимира Путіна? Є три можливих пояснення того, що могло чи не могло статися.

По-перше, можливо, через необережність сталася аварія, і якась частина техніки перегрілася і вибухнула. З огляду на історію Росії з "таємничими пожежами", цю версію не можна скидати з рахунків.

Українці запустили дрони, щоб показати Росії, що жодна частина країни не захищена від української атаки

По-друге, можливо, і навіть ймовірно, що українці запустили дрони, щоб показати Росії, що жодна частина країни не захищена від української атаки. Особливо напередодні контрнаступу, який може (чи не може) рішуче перевернути війну на користь України.

При цьому не зовсім зрозуміло, навіщо Україні витрачати дрони на віддалену, хоч і символічно важливу ціль, коли їй треба турбуватися про послаблення російської оборони у південних та східних областях України. Також немає сенсу припускати, що Київ націлився на Путіна, який рідко виходить зі своєї мережі невразливих бункерів, розкиданих по всій країні.

У будь-якому разі, якщо безпілотники – справа рук України, то їхня здатність долетіти до Кремля свідчить про слабкість російської ППО. Росіяни мають бути дуже стурбовані, якщо Києву так легко завдати удару по важливим цілям у будь-якій точці РФ.

По-третє, так само можливо, а, можливо, й найімовірніше, що теракти організувала ФСБ. Однією з причин може бути, як йдеться в повідомленні ТАРС, надання Росії приводу для завдання чергового смертоносного ракетного залпу або серії смертоносних ракетних ударів по мирних жителях України.

ФСБ глибоко невдоволена Путіним та його веденням війни. Удар по святая святих РФ має показати безсилля і вразливість Путіна та наголосити на потребі замінити його справжньою сильною людиною

Але й інше можливе пояснення причетності ФСБ. Є всі підстави вважати, що ФСБ глибоко невдоволена Путіним та його веденням війни. Можливий український удар по святая святих Росії може бути спрямований на те, щоб показати безсилля та вразливість Путіна та наголосити на потребі якнайшвидше замінити його справжньою сильною людиною.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі