Економічне безглуздя. "Слуги" хочуть залишити нас без пенсій?

Депутати в черговий раз зареєстрували законопроєкт про примусове запровадження накопичувального пенсійного забезпечення

Вже більше року в Україні йде війна, і економічна ситуація стає складнішою ледь не щодня. В цей час депутати, що мають допомагати, чинять навпаки: так, депутатка Галина Третьякова в черговий раз зареєструвала проєкт закону про примусове запровадження накопичувального пенсійного забезпечення, записавши в співавтори Арахамію, Стефанчука, герострата з "Голосу" Цабаля (того самого, що заблокував доплати військовим) та ще цілий натовп "слуг".

Проте в законопроєкті знову без відповіді так і залишаються питання щодо гарантій збереження пенсійних накопичень, ефективності інвестування цих грошей, вартості адміністрування тощо. І це при тому, що в країнах Східної Європи (Польща, Чехія, Угорщина) в мирний час і при більш сприятливих економічних умовах накопичувальна пенсійна система зазнала краху.

Фахівці міжнародних фінансових організацій (в тому числі МВФ і Світового банку) неодноразове вказували, що для запровадження накопичувальної пенсійної системи повинні бути відповідні сприятливі умови, як то стале економічне зростання та значне збільшення доходів населення (хоча б кілька років поспіль). При цьому інвестиційний дохід від інвестування пенсійних активів має перевищувати рівень інфляції за рік хоча б на 3%. Інфляція в Україні минулого року склала 26%, в цьому році НБУ прогнозує під 30%… Тобто дохідність має перевіщувати мінімум 33%, проте в Україні легальних галузей економіки з такою інвестиційною дохідністю нема (максимум 10-12%). Подібну дохідність можна отримати тільки в кримінально-тіньових сферах діяльності – наприклад, в торгівлі наркотиками чи зброєю.

Є ризик, що накопичення на пенсійних рахунках можуть бути від'ємними

Слід також звернути увагу, що в Україні слабкі фінансові інститути, нерозвинутий ринок цінних паперів та обмежена кількість реальних інвестиційних інструментів порівняно з країнами Західної Європи. В таких умовах є ризик, що накопичення на пенсійних рахунках можуть бути від'ємними.

Крім того, мають бути низькі адміністративні витрати, не більше 1-1,5%. Як свідчить досвід латиноамериканських країн (Аргентина, Чилі), у яких тривалий час функціонував другий рівень пенсійного забезпечення, високі адміністративні витрати в накопичувальній системі призводять до вкрай низького рівня результатів довгострокового інвестування і, відповідно, до суттєвого зменшення розміру пенсійних виплат.

Але найбільшою проблемою є те, що немає реальних державних гарантій збереження пенсійних накопичень! Немає чіткої системи повернення пенсійних активів у разі ліквідації емітентів цінних паперів і банків. Є велика загроза, що накопичувальна пенсійна система перетвориться на велику фінансову піраміду…

Намагання в нинішніх умовах запровадити в Україні пенсійну накопичувальну систему виглядає як повне економічне безглуздя

Намагання будь-що в нинішніх умовах запровадити в Україні пенсійну накопичувальну систему виглядає як повне економічне безглуздя та шкідництво під час війни. Проте пані Третьяковій і Ко не терпиться віддати пенсійні грошики на прокрутку приватним страховим компаніям і фондам.

Разом з тим, елементи накопичувальної пенсійної системи можна спробувати обережно запроваджувати і в рамках солідарної системи – йти від персонального обліку сплати ЄСВ до персональних пенсійних рахунків з правом наслідування пенсійних накопичень. На першому етапі участь в накопичувальній системі повинна бути виключно добровільною. Довіру треба заслужити!

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі