Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
25.04.2023

"Розгнівані патріоти" можуть створити Путіну проблеми

Як завжди в Росії, винні у всіх бідах зрадники. Але ким вони можуть бути?

Російські патріоти мають рацію, що зляться. Володимир Путін та його Росія у серйозній біді, й виходу з глухого кута, в який вони завели країну та народ, може й не бути. Ці слова звучать як першоквітневий жарт, але це не так, – пише Олександр Мотиль для 19fortyfive.

"Клуб розгніваних патріотів" створив 1 квітня не хто інший, як засуджений російський військовий злочинець Ігор Гіркін. Це людина, яку голландський суд визнав відповідальною за навмисне збиття літака рейсу MH-17 у серпні 2014 року. Серед членів-засновників клубу є й інші видатні реакціонери – Павло Губарєв, Володимир Грубник, Максим Калашніков, Максим Климов, Михайло Аксель та Євгеній Михайлов.

"Патріоти" обурені до болю очевидною неправильною поведінкою Путіна під час вторгнення в Україну. Важливо те, що вони не приховують свого гніву та утримуються від того, щоб вказувати пальцем на владу. Хоча їхні погляди можуть бути нетиповими для більшості росіян, вони відображають переконання впливових прихильників жорсткої лінії та критиків Путіна у владі та поза нею. Водночас той факт, що "Патріоти" називають себе клубом, а не партією чи рухом, каже, що вони усвідомлюють обмеженість свого звернення.

Їхній установчий маніфест, опублікований в Telegram 17 квітня, варто прочитати, бо їхній аналіз війни – точний.

"Наша країна веде серйозну війну. Але її ведуть некомпетентно", – пишуть вони там. І це точно.

"Поразка у війні призведе Росію до катастрофічних наслідків". Знову правда.

"Країна в її нинішньому стані не може завдати ворогові тієї нищівної поразки, яка змусить ворога прийняти прийнятні для нас умови миру". Теж правда.

Кремль не усвідомлює всієї серйозності становища. Війна дуже схожа на російсько-японську чи Першу світову. Далі – революція

На жаль, кажуть "Патріоти", "військово-політичне керівництво РФ не усвідомлює всієї серйозності становища. Все дуже схоже на російсько-японську чи Першу світову війну. Що далі?" Відмінне порівняння. І знаєте, що сталося після обох воєн – революції.

Але щоб не хвилюватися, "Патріоти" розгойдувати човен не будуть: "Ми розуміємо, що зараз не час продовжувати протистояння "червоних" та "білих" столітньої давнини. У найнебезпечнішій війні такі суперечки всерйоз можуть вести або дурні, або агенти противника".

Чи мали вони на увазі колишнього президента та колишнього прем'єра Дмитра Медведєва, який регулярно "стріляє собі в ногу", до першої категорії? Щодо другої, то, як завжди в Росії, винні у всіх бідах РФ – зрадники. Ким вони можуть бути? Олігархи! Клуб бореться проти олігархів! Успіхів вам у цьому, хлопці.

"Ті, хто переправив свій капітал і лояльність на Захід, продовжують залишатися при владі та великому бізнесі. Вони готові на саботаж, а також на пряму змову з ворогом і, отже, на зраду. Не виключаємо, що вони готують прозахідний переворот, капітуляцію і як наслідок розчленування Росії".

Однак будьте впевнені, що "ми протистоятимемо цьому сценарію всіма доступними засобами. Ми готові співпрацювати з усіма здоровими силами суспільства, з усіма, хто не хоче, щоб Росія програла". Цікаво, що клуб не уточнює, хто ці "здорові сили".

Так само як російські крайні праві бачать гибель і морок для РФ, західні політики та аналітики все частіше схильні бачити гибель і морок для України

За іронією долі, так само, як "Патріоти" бачать гибель та морок для Росії, західні політики та аналітики все частіше схильні бачити гибель та морок для України. Я поставив свої гроші на веселу банду "Розгніваних патріотів" Гіркіна. Як інсайдери, вони краще розуміють поточний стан російської політики та війни, ніж аналітики та політики на Заході.

"Патріоти" мають рацію, що зляться. Путін та його Росія у серйозній біді, й виходу з глухого кута, в який вони завели країну і народ, може й не бути. Чого Гіркін і компанія не зауважують, це те, що вони теж не пропонують варіантів розв'язання численних криз, які вразили Росію.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі