Знову про "витік". Чи зіпсує це відносини США та України?

Не сумніваюсь, що будуть кадрові зміни у відповідних структурах, але про гучні міжнародні скандали не йдеться

Перш за все хочу сказати: те, що такий "злив" взагалі мав місце, – ганебно. Зазвичай в нас під час розслідувань подібних справ відповідні органи намагаються розібратися у причинах – чому так сталося?

Таке в США, на жаль, трапляється. Не часто, але є. Іноді так стається тому, що багато хто намагається переслідувати суто комерційні цілі. Дехто ж, як в цьому випадку, просто воліє звернути на щось увагу, хайпонути, і це далеко не завжди ідеологічно вмотивовано. Радше подібне провокується якимись короткими мотивами: скинути щось у ЗМІ, звернути на щось увагу, показати себе знавцем тощо.

В США чимало великих організацій, котрі мають надто багато різної інформації. Багато в нас бюрократії. Різні помилки та збої – вони також бувають. Коли когось ловлять, то їх, звичайно ж, суворо карають, бо до подібних речей в нас ставляться дуже серйозно.

В політичних колах Штатів немає відчуття, що факти, які стали надбанням широкої публіки, призведуть до якихось великих скандалів

Багато хто знає, що спецслужби США в рамках збирання даних отримують інформацію про своїх співробітників, колег, партнерів тощо. Не задля того, щоб її потім використати з якимсь злим наміром, а просто – в цьому ж суть роботи розвідки та спеціальних служб збирання інформації. Тому в наших політичних колах немає відчуття, що факти, які стали надбанням широкої публіки, створять проблеми із нашими колегами у Європі й призведуть до якихось великих скандалів.

Так, спочатку в нас заговорили про ймовірність "російського сліду". Одразу пригадали, що Росія подібне робила, робить і явно робитиме надалі. Але в нас є відповідний висновок експертів, який потім офіційно оприлюднили наші ЗМІ, що США виключають роль РФ у цій справі (хоча вона на таке спроможна, і для неї це звична методика).

В нинішній ситуації провину ми покладаємо на наші системи й людей, які не були достатньо проконтрольовані

В нинішній ситуації провину ми покладаємо на наші системи й людей, які не були достатньо проконтрольовані, а були, як виявляється, мотивовані не грішми, а якоюсь нудьгою і, як ми побачили, точно не якоюсь ідеологією.

Ще на самому початку в нас говорили, що це може бути якась одна людина, яка працювала некоординовано. Крім того, мої знайомі, які довго в активній політиці США, не вважали, що існує якийсь системний рух чи організація, котра стоїть за цим зливом. Вони вважали, що це було таке собі "хуліганство" чи щось, що мотивувалось бажанням створити сенсацію. Так воно і виявилося.

Це не якийсь фейк чи жарт. Це – дуже серйозна справа. Я не сумніваюсь, що будуть кадрові зміни у відповідних структурах США. Я впевнений, що будуть зроблені безпрецедентні кроки для мінімізації шансів повторення коли-небудь у Пентагоні подібної ситуації. Але водночас я впевнений, що ця ситуація не вплине на стосунки із нашими колегами у Європі.

Спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі