Няня Віка та "Девʼята рота". Чому Роднянський небезпечніший за Соловйова

Скільки ще цих вчасно перефарбованих співучасників злочинів окупанта?

Глянув-таки інтерв'ю Олександра Роднянського – не свіже, за 19 січня, просто випадково побачив відгук на "Фейсбуці". Але таки вирішив з'ясувати, як почувається зараз один з опорних стовпів, так би мовити, російського кінематографу (продюсер "Дев'ятої роти" та іншої пропаганди "величі Росії", а також пордюсер купи "мила" різного ступеню гівняності з пропагуванням еталонно-імперського образу "хохла/хохлушкі"), ну і продюсер "1+1".

Логічно, що з Москви Роднянський втік практично моментально: запах смаженого відчув дуже здалеку. 25 лютого його вже там не було. В цілому тези очікувані до нудоти: ясно що він ненавидить Володимира Путіна, сильно проти війни і взагалі проти всього поганого. Коротко кажучи, "мир, дружба, жвачка".

Було кілька цікавих питань від журналістки: наприклад, щодо загального настрою "Девʼятої роти". Там Роднянський вдарився в пафос: "Так, як я би хотів зняти, – не було би каси, тому зняв героїчне кіно" про молодих окупантів в Афганістані.

Але цікавіше було питання щодо неймовірно популярного серіалу "Моя прекрасная няня". Журналістка (умовно росіянка) питає: а чого ж ви не взяли в якості прототипу головної героїні якийсь такий типовий персонаж з російської глибинки? Таку ж сексапільну, легковажну, малограмотну, недалеку до тупості, не з "гиканням", то з "оканням", теж провінційним і впізнаваним. На що Роднянський щиро відповів: а це щоб максимально легко завоювати одразу два ринки – український і російський.

Роднянський навіть пробує переконати, що образ няні був компліментом для українок: адже вона і хитра, і кмітлива, і врешті краще за всіх влаштувалась...

І по ньому видно: йому реально на думку не спадає такий банальний висновок, що як розрахунок на обидва ринки, то концепція від початку розроблялась як принизлива для України і українців та приємна для Росії і росіян. Він навіть пробує переконати, що отой образ був, навпаки, компліментом для українок: адже няня і хитра, і кмітлива, і з усіх проблем виковзала, і врешті краще за всіх влаштувалась...

Ясно, що Роднянський лицемірить. Бо, скажімо, я (і ще купа народу) від початку розумів, що популяризація такого іміджу – однозначно частина цілісної системи приниження української ідентичності. Для такого розуміння не треба якогось титанічного інтелекту чи надзвичайної освіти. Але Роднянський – однозначно недурний чоловік і не з найгіршою освітою – вперто корчить з себе ідіота: ну отак, не розумів я цього, не здогадався, думав тільки про хороше! І йому явно плювати, чи хтось повірить в це його лицедійство.

Всі ці люди, що створювали російську систему приниження всього українського, – найбільш небезпечні

Мораль: всі ці люди, що створювали російську систему приниження всього українського, – найбільш небезпечні. Хоча б тому, що вони розумніші за Соловйова – хочуть і далі відпочивати в Італії та вважатися пристойними людьми. Тож вчасно встигають міняти шкіру відповідно до поточної політичної кон'юнктури. Просто Роднянський – один з найбільш яскравих прикладів. Але загалом в Україні їх досі сотні і сотні: вчасно перефарбованих співучасників злочинів окупанта, переможних комбатантів ідеологічного фронту.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі