Наче на Закарпатті побував! Рецепт наваристого, гостренького бограча

Такий суп і швидко зігріє, і відмінно наситить

Я обожнюю українську кухню і завжди був впевнений, що наші страви найкращі. А найбільше смакують ті, що приготовлені на свіжому повітрі. Тому я не полінувався – взяв у тата казан, пальник і вирішив приготувати бограч. Його готують на Закарпатті. Супернаваристий, смачний, густий суп у казані, і обов'язково з паприкою!

Інгредієнти

300-350 г копченої підчеревини

800 г яловичої лопатки

800 г копчених ребер

3 шт моркви (500 г)

4-5 шт цибулі (600 г)

3 шт перец червоний солодкий (400 г)

50 г сухої паприки

3-4 шт свіжих томатів

400 г томатів у власному соку

5 шт картоплі (800 г)

кмін, чорний та духмяний перці

зелень петрушки та зелена цибуля

часник, сіль і гострий перчик

вода 3 л

Приготування

Для початку розігріваю казан. Поки він нагрівається, досить дрібно нарізаю підчеревину і далі на середньому вогні висмажую її у шкварки. Додаю нарізану яловичину і тримаю, не помішуючи, поки не утвориться скоринка на м'ясі.

Далі додаю досить крупно порізану моркву, обсмажую. Додаю цибулю, знов обсмажую. Додаю паприку і посічений гострий перець, перемішую і трішечки обсмажую. Паприку я брав підкопчену, ви теж спробуйте – вона неймовірна. А далі слідкуйте, щоб все це не пригоріло, бо буде гірчити.

Кількість рідини регулюйте на свій смак – бограч може бути і густим, як підливка, і більш рідким, як суп

Потім кладу в казан томати та свіжий перець, перемішую й тушкую хвилин пʼять. Далі заливаю водою (кількість рідини регулюйте на свій смак – бограч може бути й густим, і більш рідким) і закладаю копчені ребра, сіль та спеції. Тепер все це можна накривати кришкою, а можна і так готувати на маленькому вогні. Нехай все тушкується, поки яловичина не розм'якне – тобто приблизно години дві.

Коли яловичина готова, кидаю у казан порізану картоплю, перевіряю на сіль та спеції та томлю ще хвилин 20.

Подаю, щедро засипавши у казан петрушку, зелену цибулю та часник. Бачив, що ще додають селеру і галушки (зміщуючи яйце борошно і сіль до консистенції густіше сметани), але мені дуже подобається традиційний рецепт.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі