Повертаємо борги після свят. ​​Топ продуктів для відновлення печінки

Як мінімум одна позиція з цього переліку має бути у вашій тарілці щодня

Особлива увага на печінку має бути при підтримці станів – жировому гепатозі, хворобі Жильбера, печінковій енцефалопатії, посттуберкульозі, гепатитах, холециститі не в гострій фазі, надмірній зайвій вазі. Якщо діагноз є – дослухаєтеся лікаря. Та берете відповідальність за тарілку. У раціон маєте вводити на постійній основі наступні продукти.

Качанні капусти. Це все капустне – від кольбарі до білої та червоної, квашеної без цукру, кольорова та броколі, брюссельська, рукола, хрін, дайкон, редька, редис, ріпа, шпинат. Тут сірка і сульфорафан, а отже, нормальні обидві фази детоксу печінки: детокс патологічних метаболітів та зниження хронічного запалення. Не підійде тільки тим, у кого синдром надмірного бактеріального росту та здуття – спочатку долікуєте флору.

Фосфоліпіди. Багато хто знає лецитин, він необхідний відновлення клітин печінки, пошкоджених ожирінням, інфекціями, трешовою їжею, фритюром, алкоголем. Це лише тваринні джерела – рідкий жовток, субпродукти, м'ясо на кістці, морепродукти. Менше у водоростях та сої, соняшниковому насінні.

Бетаїн, що міститься у буряку, не лише допомагає відновлювати клітини печінки, а й додатково прочищає судини

Буряк. Тут бетаїн, що додатково прочищає судини, допомагає відновлювати клітини печінки та засвоювати білок. Печений буряк, сирий або іноді фреш буряк+грейпфрут+селера після їжі.

Продукти з кислим смаком: лимони, лайми та яблучний оцет, особливо в їжу з білком.

Трави та спеції з гірким смаком – імбир, рукола, кінза, куркума, кульбаба, кумін, фенхель, м'ята, молочний будяки, хрін, редька, зелена цибуля, петрушка, кріп. Без пучка руколи їжу не починати, ок?

Часник. Люблю. Багато сірки, а ще це "природний антибіотик" та регулятор цукрового навантаження. Містить антиоксидант глутатіон.

Глутатіон. Печінка вміє його робити сама, але додати ззовні – значить допомогти виведенню сміття з тіла. Авокадо, спаржа, картопля, хрестоцвіті, паростки.

Оливкова олія дуже корисна для печінки – можете буквально поливати нею їжу

Оливкова олія холодного віджиму, обирайте ту, що найкращої якості! Особливо при жировому гепатозі, можете просто поливати нею їжу.

Куркума – як пряність, БАД і свіжа в каррі та смузі.

Ферментовані овочі – органічні кислоти, аутоферменти та пробіотики. Квашена капуста, кефір, рослинні йогурти без цукру.

І наостанок – повноцінна велика триразова їжа в період максимальної розслабленості. Розслаблені – нормальний відтік жовчі. При активації симпатичної нервової системи (при стресі) знижується все, особливо продукція соляної кислоти в шлунку, та порушується жовчоутворення.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі