Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
06.12.2022

Що не так із Макроном?

Те, що робить французький президент, є свідченням або зарозумілості, або невігластва

Що не так із президентом Франції Еммануелем Макроном? По-перше, він даремно повідомляє російському диктатору Володимиру Путіну, що є дві умови, за яких Франція може припинити постачання зброї в Україну: "Ми ніколи не поступимося здатністю нашої армії захищати нашу територію та громадян. Також ніколи не постачатимемо таку зброю, яка б зробила нас стороною конфлікту внаслідок її застосування для ударів по території Росії", – пише Олександр Мотиль для The Hill.

Не треба бути дуже розумним, щоб розуміти, що нерозумно говорити ворогам, що ви не будете робити, перш ніж вступити з ними в переговори. Розумніше тримати у незнанні, нехай здогадуються про ваші наміри. Те, що зробив Макрон, було просто свідченням або зарозумілості, або невігластва, або того й іншого. Потім, трохи пізніше, він перевершив себе, проголосивши: "Нам потрібно підготувати те, що ми готові зробити, як захистити наших союзників і держав-членів, і як дати гарантії Росії того дня, коли вона повернеться за стіл переговорів… Основний момент, який ми повинні розглянути, як завжди казав президент Путін, це страх РФ перед тим, що НАТО підійде прямо до їхніх дверей, і розмістить зброю, яка може загрожувати Росії".

Це твердження безглузде. Спочатку давайте нагадаємо президентові Франції, що з вступом Фінляндії до НАТО Альянс підійшов прямо до дверей Росії, і що стратегічна ядерна зброя, яка може загрожувати царству Путіна, переважно базується і буде базуватися в США, Великій Британії і, о так, Франції. Розміщення ядерної зброї на кордоні з Фінляндією може бути сигналом жорсткості НАТО, але фактично нічого не змінить для посилення невпевненості Росії або безпеки Заходу. Усі знали та знають, що Захід має бути повним ідіотом, щоб розмістити ядерну зброю в Україні, яка не є членом НАТО.

Путін і Макрон знають, що армії НАТО, за винятком США, Великої Британії та Польщі, у жалюгідному стані

Більше того, Путін і Макрон чудово знають, що армії країн НАТО, за винятком США, Великої Британії та Польщі, у жалюгідному стані, оскільки після падіння Берлінської стіни ними серйозно нехтували. Америка може становити загрозу для Росії, а НАТО – ні. Те, що росіяни наполягають на цьому – або корислива пропаганда, призначена для виправдання путінського мілітаризму, імперіалізму і фашизму, або маячня і параноя, що корениться в путінському світогляді, що протиставляє Росію світу. У будь-якому разі Заходу слід протиставити колективній російській брехні чи фантазіям не няньку, а пряме пояснення реальності.

Не можна давати гарантії самозваній великій державі з величезним ядерним арсеналом, не даючи водночас гарантій країні, в яку вона вторглася і чинить геноцидну війну

Але що справді розчаровує у заяві Макрона про гарантії безпеки для Росії, це його мовчання про гарантії безпеки для України – питання, щодо якого Франція досі мовчала. Звичайно, не можна давати гарантії самозваній великій державі з величезним ядерним арсеналом, не даючи водночас гарантій країні, в яку вона вторглася, і в якій чинить геноцидну війну. Тепер Макрон також висловив свою непохитну відданість Україні, тому малоймовірно, що він збирається продати Україну, давши гарантії Росії. Ні, найбільше вражає і насторожує непослідовність його мислення. Він президент могутньої та впливової країни. Він має знати, що гарантувати безпеку Росії нескінченно важче, ніж гарантувати безпеку Україні, і оскільки Європа не надто зацікавлена в останньому, як він може розумно очікувати, що вона буде зацікавлена у першому?

Крім того, як можна гарантувати безпеку імперіалістичної, войовничої, фашистської держави, керованої лідером, який здається божевільним? Порівняння з нацистською Німеччиною чи сталінською Росією неминуче. Уявіть собі, як Адольф Гітлер у 1939 році, незадовго до нападу на Польщу, наполягав би на гарантіях безпеки. Або наполегливість Йосипа Сталіна у 1948 році, після приходу комуністів до влади у Східній Європі, на аналогічних гарантіях. Хто міг дати такі гарантії? І чи не більший пріоритет гарантувати безпеку країн, які перебувають під загрозою?

Мсьє президенте, вам слід повернутися до книг і трохи подумати. А якщо ні, то ризикуєте стати смішним, що навряд чи гарантує вашій країні безпеку або зміцнить здатність протистояти путінській загрозі.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі