Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
18.11.2022

Війна Росії розширилася на Захід

Такий хід – абсолютний ідіотизм, але коли РФ вчиняла розумно?

Масований ракетний удар Росії по цивільному населенню та інфраструктурі України у вівторок, 15 листопада, залишив мільйони українців без електрики, тепла та води. Але атака також мала безпосередній вплив на Молдову, Польщу та Угорщину. Навмисно чи ні, але Росія щойно розширила війну на Захід. Такий хід – абсолютний ідіотизм, – пише Олександр Мотиль для 19fortyfive.

Президентка Молдови Майя Санду засудила напад через його вплив на Україну, а також через те, що в результаті було відключено лінію електропередач, яка постачає її країні електрику. Внаслідок цього десятки молдавських населених пунктів залишилися без світла.

Російська ракета вразила українську електростанцію неподалік кордону з Білоруссю, яка забезпечує електрикою насосну станцію. В результаті постачання нафти до Угорщини призупинено

Російська ракета також вразила українську електростанцію неподалік кордону з Білоруссю, яка забезпечує електрикою насосну станцію. В результаті постачання сирої нафти до Угорщини та інших країн Східної Європи трубопроводом "Дружба" було призупинено. Ситуація настільки серйозна, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан скликав засідання Ради оборони країни.

Орбана непокоїло й інше досягнення Путіна – дві російські ракети також потрапили в польське село, неподалік від українського кордону, та вбили двох поляків. Зіткнувшись із "кризовою ситуацією", прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликав екстрену нараду з комітетом Ради міністрів з питань національної безпеки та оборони.

Випадки з Молдовою та Угорщиною, ймовірно, є випадковими і є результатом ще одного прикладу російської військової некомпетентності та дипломатичної байдужості до країн, якими вона звикла командувати. Лихо Орбана особливо іронічне й пікантне, оскільки він загальновідомо налаштований проросійськи та пропутінськи. Очевидно, що жоден поганий вчинок не залишається безкарним.

Проблема з усім, що говорять російські офіційні особи та пропагандисти, в тому, що вони майже завжди нахабно брешуть

Польський випадок складніший. Хоча Росія заперечує наміри, проблема з усім, що говорять російські офіційні особи та пропагандисти, в тому, що вони майже завжди нахабно брешуть. Росіяни, як і раніше, наполягають, що ніколи не нападали на українських мирних жителів. Вони надалі наполягають, що Україна спровокувала війну. Вони продовжують наполягати, що їхні втрати мізерні, а не більше 80 тис., як стверджує Україна. Вони, як і раніше, наполягають, що все йде за планом. Насправді, з таким послужним списком брехні безпечніше припустити, що прямо протилежне до заяв Росії, завжди є правдою.

Давайте розглянемо можливі причини двох варіантів – ненавмисний удар та навмисний. Враховуючи неточність російських ракет і некомпетентність їхніх військових, цілком можливо, що ракети мали вразити, скажімо, Львів, але потім промахнулися і потрапили до Польщі. Це теж кваліфікуватиметься як злочинна недбалість, але хай так. Вона буде накладатися на давню ворожість Росії до Польщі, історичний досвід різанини поляків росіянами за будь-якої нагоди, недавні безрозсудні звинувачення Польщі зі сторони російських політиків та пропагандистів. Крім того, той факт, що західні постачання зброї в Україну проходять переважно через Польщу – справді, ймовірно, дуже близько до того місця, куди потрапили ракети, і що Польща виступає захисником України у цій війні.

Підтримала останню інтерпретацію одна з провідних російських пропагандистів Маргарита Сімоньян, яка написала у своєму Telegram-каналі: "І ось у Польщі з'явилася своя Білгородська область. А чого ж ви чекали?" Білгородська область знаходиться одразу за кордоном зі сходом України, і її нафто- та газосховища часто ставали об'єктами для українських атак. Коментар Симоньян може бути прийняттям бажаного за дійсне або, що вірогідніше, вона підтверджує навмисне націлювання Кремля.

Розширювати війну, яку Росія вже програє, немає сенсу, але вона це робить

У будь-якому разі ракетні удари та їх наслідки стратегічно безглузді. Розширювати війну, яку Росія вже програє, немає сенсу. Відштовхувати Орбана немає сенсу. Агітувати США та їхніх союзників по НАТО більше допомагати Україні має ще менше сенсу. Але знову ж таки, вторгнення в Україну не мало сенсу теж, тож навіщо переривати серію дурниць?

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі