Олександр Мотиль
Американський історик українського походження, політолог, професор
15.09.2022

Російські солдати приречені. Як і сам Путін

Подібно до Наполеона і Гітлера, кремлівського диктатора чекає безславний кінець

Володимиру Путіну кінець. Доказом цього є наведений нижче лист, написаний 26-річним військовим російської армії В. В. Тарасенко. Про Тарасенка ми нічого не знаємо, крім того, що він був мешканцем дітища Путіна, так званої ЛНР, і що має дружину Валерію та маленького сина. Також відомо, що Тарасенко загинув у бою під час недавнього наступу українців у Харківській області, – пише Олександр Мотиль для The Hill.

Українська розвідка знайшла листа. Про це повідомив у Facebook український аналітик та військовий Тарас Березовець. Лист було написано з невеликою кількістю розділових знаків і без великих літер. Я додав їх, щоб зробити більш читабельним:

"Це лист на майбутнє, якщо помру, чи потраплю в полон, чи стану овочем! Написано 17.7.22. Дуже важко писати. Я плачу, але мушу. Люба Леро, скажи нашому синові, яким я був татом, що нас відправили гарматним м'ясом до Залимана (село на Харківщині)! Без броні, без набоїв, без нормальної зброї. Це щодо нашої ситуації. Коли наш син виросте, скажи йому, що тато дуже хотів повернутися додому, щоб стати найкращим татом у світі. Я випив і пишу емоційно. Я знаю, що все це забудеться, і що ти житимеш своїм життям, що знайдеш собі нового чоловіка, що я просто пропаду на війні, як і всі хлопці. На жаль, я не мав нормального життя. Скажи синові, що батько був спортсменом, не курив і не пив. Жахливо, що про мене всі забули. Дуже важко все це прийняти, але люди вмирають. І цей цикл не можна змінити. Погано вмирати влітку. Як би я хотів бути зараз на березі моря.

Моїй дружині.

Тарасенко В. В."

Путін показав глибоко байдуже ставлення до життів не тільки ні в чому не винних українців, які стали об'єктами геноциду, а й російських солдатів та жителів так званих ЛНР і ДНР

Доля та скарги Тарасенка не унікальні. Російське керівництво на чолі з Путіним показало глибоко байдуже ставлення до життів не лише ні в чому не винних українців, які стали об'єктами геноциду, а й російських солдатів та мешканців так званих ЛНР і ДНР. Обидві були визнані Росією незалежними.

Як пише Тарасенко, солдати російської армії – ніщо інше, як гарматне м'ясо. Швидше за все, без необхідної підготовки, постачання, зброї та боєприпасів відправляють на фронт бійців так званих ЛНР та ДНР. Багатьох із них насильно призвали і відправили вмирати. Ось вам і вся турбота Путіна про російськомовних українців.

Тарасенко знав, що він гарматне м'ясо. Інші призовники теж мають знати, що вони приречені. Важко уявити, що бойовий дух особливо високий серед солдатів, яким загрожує вірна смерть без жодної видимої причини, крім маніакальних амбіцій та надмірного его фашистського диктатора їхньої країни.

Ще важче уявити сценарій, в якому армія, що складається з переляканих хлопчаків, які мріють провести час на пляжі з подругами чи дружинами, може витримати безглузду війну і, що ще менш ймовірно, виграти її.

Війна проти України, і це вже має бути очевидним навіть для кремлівських пропагандистів, виявилася однією з найбільших стратегічних помилок в історії

Лист Тарасенко віщує його смерть, а також може віщувати кінець Путіна, що швидко наближається. Його війна, і це вже має бути очевидним навіть для кремлівських пропагандистів, німецьких лівих та американських неореалістів, виявилася однією з найбільших стратегічних помилок в історії. Подібно до Наполеона і Гітлера, Путіну напевно загрожує висилка і можливе вигнання на якийсь далекий острів. Або його закриють у його власному бункері.

Місцеві політики у Санкт-Петербурзі та Москві, очевидно, згодні з цим. 8 вересня москвичі ухвалили резолюцію, в якій прямо заявили, що Путін має піти: "Просимо вас звільнити себе від поста президента у зв'язку з тим, що ваші погляди та модель правління безнадійно застаріли та перешкоджають розвитку Росії та її людському потенціалу".

Ще радикальнішими були петербуржці. Вони запропонували Думі, вмираючому законодавчому органу Росії, звинуватити Путіна в "державній зраді" з наміром усунути його з посади.

Путін втратив легітимність. Правителю, навіть фашистському диктатору, потрібно, щоб еліти та маси вважали його легітимним, щоб залишатися при владі. Якщо, як це видається ймовірним, погляди Тарасенка і політиків у Москві та Санкт-Петербурзі поширяться, то триваючий розклад російської армії може тільки прискоритися, а народне невдоволення – посилитися. Соціальний вибух може бути неминучим.

Яким би не був сценарій, кінець Путіна безперечно близький, і світові слід було б звести до мінімуму ймовірність його ще більш руйнівних дій, прискоривши перемогу України і тим самим давши волю російській демократичній опозиції. Це якнайшвидше наблизить епоху Путіна до кінця.

Переклад Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі