Навіщо Бандері був потрібен Гітлер

Короткотривала співпраця з Третім рейхом і досі використовується пропагандистами, щоб очорнити український визвольний рух

Звільнити Україну від сталінського режиму і відновити українську державу – такою була глобальна мета ОУН на чолі зі Степаном Бандерою, які вирішили використати наступ гітлерівської Німеччини на Радянський Союз.

Акт відновлення української держави прозвучав у радіоефірі пізно ввечері 30 червня 1941 року. Втратили її українці вже за тиждень, коли Адольф Гітлер показав своє справжнє обличчя.

Початок Другої світової війни розглядався "бандерівцями" як шанс на свободу, а нацисти – як потенційні союзники для досягнення власних цілей

Для того, щоб оцінювати ці події, треба знати і розуміти історичний контекст. Початок Другої світової війни розглядався "бандерівцями" як шанс на свободу, а нацисти – як потенційні союзники для досягнення власних цілей.

По-перше, спочатку Адольф Гітлер руйнував світовий порядок, у якому не було місця для незалежної України. По-друге, серед українців ще була жива пам'ять про те, як Німеччина підтримала їх у війні з більшовицькою Росією в часи Української Народної Республіки. Проте, як показав час, всі ці сподівання виявилися марними. Реакція нацистів на самочинне відновлення незалежності України 30 червня 1941 року була швидкою і жорсткою. Вона показала справжнє обличчя нацистів – не союзників, а супротивників, які взагалі не вважали український народ здатним до самостійного державного існування.

І якщо "медовий місяць" між Гітлером і Сталіним тривав майже два роки, то співпраця Степана Бандери з нацистами завершилась, фактично не розпочавшись – арештами і стратами українських націоналістів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі