Ми повинні відкрити країну для трудових мігрантів

Без зростання кількості робочої сили неможливо забезпечити економічне зростання

Показник сили нації та держави — це її здатність до модернізації, розвитку бізнесу та створення сприятливого інвестиційного клімату. Це має бути завданням номер один для уряду України у найближчі роки. Крім цього, нам потрібна велика кількість робочої сили, бо без цього неможливо забезпечити економічне зростання високими темпами. А отже, і піднімати зарплати працюючим українцям до того рівня, щоб загальмувати темпи трудової міграції. З одного боку, нам потрібно дбати про зменшення рівня трудової міграції українців, а з іншого — про залучення іноземної трудової сили до нас, в Україну.

Ми не знаходимось в цьому сенсі в унікальній ситуації. Наші сусіди з країн Східної Європи за останні 25 років переживали схожі з нашими міграційні процеси. Після падіння комуністичного режиму з Польщі емігрували 2,5 млн осіб, з Румунії — 3,5 млн, а населення Литви впало з 3,5 до 2,9 млн осіб і продовжує скорочуватися. У 2011 році 2,1 млн болгар жили в еміграції. Це неймовірно багато для країни з населенням менше 7 млн осіб.

Сусідня Польща також стала жертвою демографічної кризи, як і всі інші європейські країни

Сусідня Польща також стала жертвою демографічної кризи, як і всі інші європейські країни. Там вже багато років різні уряди намагаються повертати поляків додому та паралельно залучати до себе робочі руки. З початку були запропоновані привілейовані умови для трудових мігрантів з країн, які близькі до Польщі в культурному та релігійному сенсі. Таких нарахували шість — Росія, Україна, Білорусь, Молдова, Вірменія та Грузія. Громадяни цих країн з 2006 року мають в Польщі режим полегшеного працевлаштування. Але через 16 років дії нового законодавства працівників все одно не вистачає. Уряд країни активно долучився до пошуку працівників в інших країнах, зокрема Філіппінах, В'єтнамі, Непалі, Індії. Польське суспільство в цілому підтримує подібну політику. І це дає свої результати у вигляді стабільного зростання ВВП країни та рівня зарплат.

Україні потрібно наслідувати польський приклад та впроваджувати програми із залучення трудових мігрантів з інших країн

Україні потрібно наслідувати польський приклад та впроваджувати програми із залучення трудових мігрантів з інших країн. Почати з вивчення того, які країни можуть нас цікавити в сенсі довгострокових відносин по залученню робочої сили. Громадяни яких держав можуть дійсно приїхати до України і працювати тут декілька років. Крім цього, треба створити умови для легального приїзду іноземців на роботу. А також прибрати дискримінаційну норму із законодавства, яка вимагає сплачувати іноземному громадянину зарплатню не меншу ніж у розмірі 10 мінімальних окладів. По-перше, подібна дискримінація не може існувати у демократичній державі. А по-друге, ми всі знаємо, скільки в українських містах мешкає і працює нелегалів з Кавказу, Середньої Азії та інших регіонів.

Скільки б ми не критикували український рівень життя, є багато країн, де люди живуть набагато гірше

Міграційні процеси відбуваються згідно об'єктивних причин — скільки б ми не критикували український рівень життя, є багато країн, де люди живуть набагато гірше і вони поїдуть шукати роботу до нас. В умовах демографічної кризи Україна потребуватиме багато робочих рук і тільки українцями ми не зможемо закрити вакансії, в тому числі на будівництві. Звичайно, що процес відбору вимагатиме спеціального інструментарію, завдяки якому робочі візи отримуватимуть тільки достойні кандидати.

Трудова міграція є одним із основних елементів зростання світової економіки. Саме вона сприяла еволюції держав та суспільств та збагатила багато культур та цивілізацій. Трудові мігранти є одними з найдинамічніших членів суспільства, в якому живуть. Це люди, які готові ризикнути покинути свої будинки та країни заради того, щоб створити нові можливості для себе та своїх дітей. Тому офіційно залучаючи трудових мігрантів з інших країн, ми отримуємо людей, які хочуть працювати та заробляти гроші і які можуть зробити великий внесок у зростання нашої економіки та підтримання соціальної сфери.

Україна не може розкидатися своїми людьми, особливо в умовах війни

На останок зазначу, що потрібно не тільки відкривати країну для трудових мігрантів, але і робити все можливе для повернення українців додому. Україна не може розкидатися своїми людьми, особливо в умовах війни. Тому кожен українець, який працює за кордоном повинен бути цікавим для нас, мати можливість повертатися додому, вкладати тут гроші, відкривати бізнеси, бути законодавчо захищеним. Це стосується і права власності і зниження рівня корупції та підвищення економічної активності місцевих громад. Тільки комплексні зусилля призведуть до успіху, і економіка України почне зростати випереджаючими темпами (бо інакше ми будемо завжди відставати від сусідів), а добробут людей покращиться.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі