Напруга між українцями та поляками завжди була вигідною Росії

Навіть зараз росіяни використовують болісні теми з нашого спільного минулого та намагаються нас посварити

Виступаючи у Верховній Раді, президент Польщі Анджей Дуда сказав: "Дякую вам за те, що ви захищаєте Європу перед нашестям варварства та нового російського імперіалізму. Що показуєте тиранам їхнє місце, що довели, що дух вільного народу сильніший". В промові було багато не лише про сьогодення і майбутнє, але й про минуле. Виступ польского президента додає віри у те, що українці та поляки засвоїли уроки минулого. Звісно, ми повинні пам'ятати про конфлікти, щоб вони ніколи не повторилися. Але й не забувати сторінок спільної звитяги.

Таких, наприклад, як похід польської та української армій на Київ весною 1920-го, який завершився спільним парадом на Хрещатику 9 травня. Потім через кілька місяців була спільна героїчна оборона Варшави від Червоної армії. Разом ми врятували Європу від наступу більшовиків.

Але Польща уклала мир з Росією, який поклав край союзу між нашими народами на цьому етапі. Втім, цей мир не врятував поляків від російської агресії, лише відклав її на 18 років. Тоді СРСР разом із Німеччиною напали на Польщу, розпочавши Другу світову війну.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі